A hal fejleszti a gyerekek IQ-ját?

2018.02.16.

A hal fejleszti a gyerekek IQ-ját?

Egy új kutatás szerint, azoknak a gyerekeknek, akik rendszeresen fogyasztanak halat, magasabb IQ-juk és jobb alvási mintájuk van. A Pennsylvaniai Egyetem új tanulmánya szerint, a legalább heti egyszer halat fogyasztó gyerekek, jobban alszanak és átlagosan 4 ponttal magasabb IQ-val rendelkeznek, az ennél ritkábban vagy halat egyáltalán nem fogyasztó társaiknál. - Jelent meg a Nature folyóirat publikált közleményében.

Számos korábbi vizsgálat és tanulmány kimutatta az összefüggést az Omega-3 zsírsavak fogyasztása és a magasabb intelligencia, illetve az Omega-3 zsírsavak és a jobb alvás között. Azonban ez az első tanulmány, amely vizsgálja a további belső összefüggéseket is. Ennek értelmében a tanulmány bemutatta, hogy az alvás egy közvetítő útvonalat képezhet a halfogyasztás és az intelligencia között. 

A kutatás során 541, 9 és 11 év közötti gyereket vizsgáltak, 54%-uk fiú és 46%-uk lány volt. Kérdőíveket töltöttek ki, IQ teszteket csináltak, valamint a szülők körében is ellenőrizték a gyermekek táplálkozási és alvási szokásait.

Többek között a szülőket, a gyerekek alvásminőségére vonatkozó kérdőív kitöltésére kérték, amelyben olyan dolgokra kérdeztek rá, mint az alvás hossza, illetve hogy milyen gyakran kelnek fel az éjszaka folyamán és ennek tekintetében mennyire fáradtak napközben. Végül összesítették az adatokat a gyermekekre vonatkozó demográfiai adatok alapján, figyelembe véve a szülői végzettséget, foglalkozást és családi állapotot valamint az egy családon belül élő gyermekek számát is.

Ezeknek az adatoknak a kielemzését követően a kutatócsoport az találta, hogy a heti szinten halat fogyasztó gyerekek 4,8 ponttal magasabb IQ-t értek el, mint azok a gyerek, akik “ritkán” vagy “soha” nem ettek halat. Azoknak is 3,3 ponttal magasabb volt az eredményük, akiknek az ételük néha tartalmaz halat is. Megállapították azt is, hogy a megnövekedett halfogyasztás kevesebb alvászavart okoz és ez jobb általános alvásminőséget is jelent.

Az alváshiány antiszociális viselkedés kialakulásához vezethet. Azt találták, hogy az Omega-3 zsírsavak bevitele csökkenti az említett viselkedés gyakoriságát.

A halfogyasztás tehát komoly egészségügyi előnyökkel jár. A gyermekek étrendjébe ajánlott igen korán bevezetni, akár már 10 hónapos kortól, majd növekvő gyakorisággal, két éves korra már egy főétkezés tartalmazhat halat.


Forrás: www.sciencedaily.com

 

Hozzászólások Szóljon hozzá!

Ellenőrző kód
Kérjük gépelje be a képen látható karaktereket! *

BejelentkezésRegisztráció
Elfelejtett jelszó

Szakértőink

dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
Szerelmes gondolatok

Milyen gyakran mondja el kedvesének, hogy szereti?


Horoszkóp

Horoszkóp Kos Horoszkóp Bika Horoszkóp Ikrek Horoszkóp Rák
Horoszkóp Oroszlán Horoszkóp Szűz Horoszkóp Mérleg Horoszkóp Skorpió
Horoszkóp Nyilas Horoszkóp Bak Horoszkóp Vízöntő Horoszkóp Halak
Bezár