A kamaszfiúkat rombolja leginkább apjuk depressziója

2011.11.21. - Írta: DA

A kamaszfiúkat rombolja leginkább apjuk depressziója

Hosszú évek óta tudják a kutatók, hogy az anyák depressziója kihathat gyermekeik mentális egészégére is. Egy új tanulmány szerint ugyanez az apák hasonló típusú problémái esetén is áll.

Sosem végeztek még olyan alapos és részletes vizsgálatot az apák és a gyermekek mentális egészségének összefüggésének témájában, mint a New York-i Egyetem szakemberei. A kutatás végeredménye szerint a gyerekeknek jóval nagyobb esélyük mutatkozik arra, hogy érzelmi vagy viselkedési problémák alakuljanak ki náluk, amennyiben apjuk depressziós. Ez a kockázat ugyan kisebb, mint amit az anyák hasonló problémái esetén mértek, de szintén igen erős aggodalomra ad okot. A helyzet még rosszabb, ha mindkét szülő depresszióval küzd.
Miközben a két egészséges szülővel rendelkező gyermekek mindössze 6 százalékánál diagnosztizálnak mentális vagy viselkedési zavarokat (hangulati nyomottságot, állandó idegességet, iskolai beilleszkedési problémákat, dühkitöréseket stb.), addig ugyanerre 11 százalék az esély, ha az apa depressziós, 19 százalék, ha az anya depressziós, és 25 százalék, ha mindkét szülőnek efféle gondjai vannak. Utóbbi kijózanítóan magas arány. Habár a tanulmány nem bizonyítja, hogy a szülő depressziója direkt módon okoz problémákat a gyermekeiknél, ismét bebizonyosodott: elsősorban nem a gyermekek hangulata befolyásolja a szülők mentális állapotát, hanem fordítva.

A gének szerepe természetesen alapvető abban a tekintetben, miként örökíti át depresszióját és egyéb mentális zavarait gyermekeire a szülő, de a családi környezet szintén nagyon fontos, hiszen a gyerekek annak alapján tanulnak meg reagálni bizonyos szituációkra, ahogyan azt édesapjuktól, édesanyjuktól is látják. A kutatók szerint az apák depressziója különösen a 12 és 17 éves kor közötti fiúgyerekekre hatott rombolóan. A szakemberek felhívják a figyelmet: mindebből az következik, hogy a családok többségében az apák és gyermekeik között igen szoros viszony áll fent: az apák részt vesznek a nevelésben és foglalkoznak gyerekeikkel. Amennyiben azonban ezek a cselekvések negatív felhangot kapnak, az is hat az utódokra – a fent részletezett módon. Vagyis a depressziós férfiaknak szakemberhez kell fordulniuk zavaraik kezelése érdekében – ha másért nem, hát gyermekeik érdekében. Ezt már csak azért is fontos hangsúlyozni, mert a felmérés arra is rávilágított: a nők sokkal inkább hajlamosak orvoshoz menni, amennyiben mentális betegségek gyötrik őket.

Hozzászólások Szóljon hozzá!

Ellenőrző kód
Kérjük gépelje be a képen látható karaktereket! *

BejelentkezésRegisztráció
Elfelejtett jelszó

Szakértőink

dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
Szerelmes gondolatok

Milyen gyakran mondja el kedvesének, hogy szereti?


Horoszkóp

Horoszkóp Kos Horoszkóp Bika Horoszkóp Ikrek Horoszkóp Rák
Horoszkóp Oroszlán Horoszkóp Szűz Horoszkóp Mérleg Horoszkóp Skorpió
Horoszkóp Nyilas Horoszkóp Bak Horoszkóp Vízöntő Horoszkóp Halak
Bezár