A lovak tudják, mit érzel?

A lovak tudják, mit érzel?

Talán nem hangzik túl meglepően azok számára, akik ismerik és szeretik őket, de úgy néz ki, a lovak elég jól le tudják olvasni az emberek érzéseit az arcukról.

Egy nemrég publikált kutatás arra enged következtetni, hogy a lovak meg tudják különbözteti a pozitív emberi arckifejezéseket a negatívaktól, az angol Sussexi Egyetem egy kutatócsoportjának jelentése szerint.
"Különösen érdekessé teszi ezt a kutatást az, hogy kimutatja, hogy a lovak képesek felismerni az emberi faj érzelmeit" – nyilatkozta a kutatás társszerzője, Amy Smith.
"Régóta tudtuk, hogy a lovak rendkívül kifinomult szociális érzékkel rendelkeznek, de most először látunk olyat, hogy meg tudják különböztetni a pozitív emberi érzelmeket a negatívaktól," állította egy egyetemi hírlevélben.
A kutatás során egy pszichológusokból álló csoport 28 ló spontán reakcióját elemezte ki, miután ismeretlen férfiak boldog, illetve mérges arckifejezéseit ábrázoló képeket mutattak nekik. A kutatók megjegyezték, hogy a lovak korábban sosem találkoztak hasonló feladattal.
A kutatók megfigyelték, hogy a lovak gyakrabban használták a bal szemüket, amikor a mérges arcok fotóit nézték - lovaknál ez általában jellemző viselkedés, ha negatív behatásokkal találkoznak.
A mérges fotók nézése közben a lovak szívverése is gyorsabb lett, illetve egyéb stresszhelyzetben szokásos reakciókat is megfigyeltek náluk.
"A mérges arcokra adott reakciók különösen egyértelműek voltak - nagyobb ütemben gyorsult a lovak szívverése és elfordították a fejüket, hogy a bal szemükkel nézzék a képeket," fogalmazott Smith.
A kutató véleménye szerint a lovak képesek voltak funkcionálisan értelmezni a látott arckifejezéseket.

Hogyan lehetséges mindez?
A tanulmány társszerzője, Karen McComb, állati viselkedést kutató professzor elmélete szerint ”Lehetséges, hogy a lovak generációkon át öröklődő képessége, hogy felismerje más lovak érzelmeit, kiterjesztődött az emberre is a két faj együttélése során. Az is lehet, hogy bizonyos lovak saját életük során tanulták meg értelmezni az emberi érzéseket”.
Bármi is legyen az ok, lenyűgözőnek tartja, hogy a negatív érzelmek értelmezése képes áttörni a faji határokat annak ellenére, hogy a lovak és az emberek arca nagyon különböző.

”Érdekes megfigyelni, hogy a lovakból erős reakciókat váltanak ki a negatív kifejezések, de a pozitívak már nem annyira,” tette hozzá Smith. ”Ez azért lehet, mert az állatoknak rendkívül fontos, hogy felismerjék a körülöttük előforduló fenyegetéseket. Ebben a kontextusban a mérges arcok felismerése figyelmeztető jelzésként szolgálhat, a lovak ez által felkészülhetnek a negatív emberi viselkedésre, arra, hogy esetleg durvábban bánnak majd velük” 

Hozzászólások Szóljon hozzá!

Ellenőrző kód
Kérjük gépelje be a képen látható karaktereket! *

BejelentkezésRegisztráció
Elfelejtett jelszó

Szakértőink

dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
Szerelmes gondolatok

Milyen gyakran mondja el kedvesének, hogy szereti?


Horoszkóp

Horoszkóp Kos Horoszkóp Bika Horoszkóp Ikrek Horoszkóp Rák
Horoszkóp Oroszlán Horoszkóp Szűz Horoszkóp Mérleg Horoszkóp Skorpió
Horoszkóp Nyilas Horoszkóp Bak Horoszkóp Vízöntő Horoszkóp Halak
Bezár