A magnézium hiány 7 figyelmeztető jele

2018.07.06.

A magnézium hiány 7 figyelmeztető jele

A magnézium nagyon fontos ásványi anyag a szervezetünkben. Számos fontos feladata közül, felelős az ideg-és izomfunkciók működéséért, a várnyomás és a vércukor szabályozásáért, a csontok egészségéért, emellett az immunrendszernek és az emésztésnek is szüksége van rá. 

Fontos, hogy a szervezet napi magnézium szükségletét biztosítsuk. Az, hogy kinek mennyi magnéziumra van szüksége, több tényezőtől is függ, például az életkortól és a nemtől. Felnőtt nőknek naponta 310-320 mg magnézium bevitele az ajánlott, (kismamák esetén 350-360mg) férfiak esetén pedig 350 mg, a National Institutes of Health szerint.

A magnézium alacsony szintjét gyakran észlelik olyan betegeknél, akiknél olyan egészségügyi problémák is jelen vannak, mint például az inzulinrezisztencia vagy a Crohn-betegség. Azoknál az embereknél, akik sok alkoholt fogyasztanak, rossz étrendet követnek, gyomor és bélrendszeri problémáik vannak, nagyobb a magnéziumhiány kockázata. Fontos, hogy nem feltétlenül okoz azonnal tüneteket, de az idő múlásával kellemetlen problémákhoz vezethet.

A következőkben felsoroltunk néhány tünetet, amelyekért a magnézium hiánya lehet a felelős.

Zsibbadás és bizsergés a végtagokban

Mivel a magnézium nagy szerepet játszik az idegimpulzusokban, a hiánya zsibbadást vagy bizsergést okozhat, főleg a végtagokban. Ha ezt a tünetet észleled, ne gondolj rögtön a legrosszabbra. Konzultálj egy orvossal és kezdj magnézium tablettát szedni, vagy változtass ennek megfelelően az étrendeden.

Influenzás tünetek

Étvágytalanság, hányinger, fejfájás, fáradtság és gyengeség. Már egy nagyon enyhe mértékű magnéziumhiány is okozhat általános rosszullétet vagy gyengeséget. Ezek lehetnek a probléma első jelei. 

Fejfájás

A gyakori fejfájások hátterében magnéziumhiány is állhat. Gyakrabban alakulhat ki migrén, esetleg rohamok is. Akik gyakran szenvednek fejfájásban és migrénben, érdemes először konzultálni egy orvossal, és nagyobb magnézium tartalmú étrendet kialakítani. 

Izomfájdalom, izomgörcsök

A hiány egyik leggyakoribb jele. Görcsök, szorongás izomfeszülés. A magnézium nagy szerepet játszik az izmok megfelelő működésében. A magnéziumhiánnyal összefüggő görcsök közé tartozik, egy feszítő lábgörcs a vádliban, a szemhéj rángatózása, az izmok időnkénti, hirtelen összerándulása. 

Letargia, fáradtság

Az alacsony magnéziumszint rossz irányba befolyásolhatja az általános közérzetet és növelheti a depresszió kockázatát. Rosszkedv, letargia és idegesség. Ha a negatív érzések túltengenek, annak az oka magnéziumhiány is lehet. Növelése javíthat lelkiállapotunkon, csökkentheti az idegességet és a szorongást.

A szokásosnál gyorsabban ver a szíved

A magnézium fontos szerepet játszik abban, hogy a szív izmai megfelelően működjenek. Ezért hiánya esetén, kellemetlen hatások jelentkezhetnek. Ezek közé tartozhat a rendszertelen vagy a túl szapora szívverés.

Székrekedés

Ha gyakran tapasztalsz székrekedést, érdemes nagyobb magnézium tartalmú étrendet követned. 

Hozzászólások Szóljon hozzá!

Ellenőrző kód
Kérjük gépelje be a képen látható karaktereket! *

BejelentkezésRegisztráció
Elfelejtett jelszó

Szakértőink

dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
Szerelmes gondolatok

Milyen gyakran mondja el kedvesének, hogy szereti?


Horoszkóp

Horoszkóp Kos Horoszkóp Bika Horoszkóp Ikrek Horoszkóp Rák
Horoszkóp Oroszlán Horoszkóp Szűz Horoszkóp Mérleg Horoszkóp Skorpió
Horoszkóp Nyilas Horoszkóp Bak Horoszkóp Vízöntő Horoszkóp Halak
Bezár