A mellrák megelőzése: hogyan lehet csökkenteni a kockázatokat

A mellrák megelőzése: hogyan lehet csökkenteni a kockázatokat

A mellrák elleni védekezés egészséges szokásokkal kezdődik. Ilyen például a mérsékelt alkoholfogyasztás, vagy az, hogy maradjunk fizikailag aktívak. Nézzük meg, mit is lehet tenni azért, hogy a mellrák kialakulásának kockázatát csökkentsük.

Ha aggodalommal tölt el bennünket a mellrák ügye, akkor bizonyára elgondolkodtunk már azon, hogy milyen lépéseket lehetne tenni a megelőzés érdekében. Vannak rizikófaktorok – például a családban történt előzmények – melyekkel nem tudunk mit kezdeni, viszont bizonyos életmódbeli változásokkal csökkenteni tudjuk a kockázatokat.

Mit tehetünk azért, hogy redukáljuk a mellrák kialakulásának esélyét?

Kutatások szerint bizonyos életmódbeli változások csökkenthetik a mellrák kockázatát, még az olyanoknál is, akik különösen veszélyeztetettek ez ügyben. Ezekkel a lépésekkel elejét vehetjük a problémáknak:

  • Mérsékeljük az alkoholfogyasztást! Minél több alkoholt viszünk be a szervezetünkbe, annál jobban kockáztatjuk a mellrák kialakulását. Ha úgy döntünk, hogy alkoholt iszunk – beleértve a sört, a bort vagy a likőrt –, korlátozzuk le a mennyiséget úgy, hogy egy italnál ne fogyasszunk többet napjában.
  • Ne dohányozzunk! Egyre több és több bizonyíték utal arra, hogy van kapcsolat a dohányzás és a mellrák között, különösen a menopauza előtti korban lévő nők esetében. Ráadásul a dohányzás nem is az a dolog, ami a legjobb lenne a szervezetünk általános egészségügyi állapota szempontjából.
  • Ügyeljünk a testsúlyunkra! A túlsúlyos, elhízott nők esetében nagyobb az esély a mellrák kialakulására. Ez különösen igaz akkor, ha a testsúly-gyarapodás későbbi életszakaszban lép fel, mint mondjuk a menopauza után.
  • Legyünk fizikailag aktívak! A fizikai aktivitás segít fenntartani az egészséges testsúlyt, ami pedig a mellrák megelőzéséhez járul hozzá. A legtöbb egészséges felnőtt számára legalább heti 150 percnyi mérsékelt vagy 75 percnyi fokozott aerob tevékenység javasolt, plusz minimum hetente kétszer izomtömeg-növelő gyakorlatok végzése is ajánlott.
  • Szoptassuk a gyermekünket! A szoptatás is szerepet játszhat az emlőrák megelőzésében. Minél tovább alkalmazzuk a szoptatást, annál inkább fokozzuk a védekezést.
  • Mérsékeljük a hormonterápiák dózisát és időtartamát! Egy 3-5 évig tartó kombinált hormonterápia növeli a mellrák kialakulásának veszélyét. Ha klimaxos tünetek mellett veszünk igénybe hormonkezelést, inkább kérdezzük ki az orvosunkat az egyéb lehetőségekről. Könnyen lehet, hogy a tüneteinket nem hormonális terápiákkal (például testmozgással) is tudjuk kezelni. Ha viszont úgy gondoljuk, hogy a rövid távú hormonterápia előnyei nem jelentenek számunkra különösebb kockázatot, legalább arra figyeljünk, hogy a lehető legkisebb dózist vegyük igénybe, ami még használ a számunkra.
  • Kerüljük a besugárzást és a környezetszennyező anyagokat! Az olyan orvosi képalkotó eljárások, mint mondjuk a számítógépes tomográfia, nagy dózisú sugárzást használ, ez pedig összefüggésbe hozható a mellrák kialakulásával. Csökkentsük a kockázatot azáltal, hogy csak akkor vetjük alá magunkat az efféle vizsgálatoknak, ha feltétlenül szükséges. S bár további vizsgálatok szükségesek, néhány kutatás már talált kapcsolatot a mellrák és a különböző vegyi anyagok között, melyek megtalálhatóak például egyes munkahelyeken, benzinfüstben és a kipufogógázban.

Segíthet-e az egészséges táplálkozás megelőzni a mellrákot?

A gyümölcsökben és zöldségekben gazdag étrend bár roppant egészséges, de nincs egyértelmű bizonyíték arra, hogy védelmet nyújtana a mellrák ellen. Emellett az alacsony zsírtartalmú étrend is úgy tűnik, csak csekély mértékben járul hozzá a mellrák megelőzéséhez.

Azonban egy egészséges étrend csökkentheti a kockázatát más ráktípusoknak, továbbá a cukorbetegségnek, a szívbetegségeknek és a stroke-nak. Nem utolsó sorban az egészséges táplálkozás a megfelelő testsúly fenntartásában játszik szerepet, ez pedig ugyebár kulcsfontosságú a mellrák megelőzésében.

Van-e összefüggés a fogamzásgátló tabletták használata és a mellrák között?

Néhány korábbi vizsgálat rámutatott arra, hogy a fogamzásgátló tabletták némileg növelik a mellrák kialakulásának kockázatát, különösen a fiatalabb nők körében. Ezek a vizsgálatok továbbá megállapították, hogy 10 évvel a fogamzásgátlók szedésének abbahagyása után az emlőrák kialakulásának kockázata ugyanarra a szintre tért vissza, mint azoknál, akik soha nem használtak ilyen pirulákat. Napjainkban nincs arra egyértelmű bizonyíték, hogy a fogamzásgátlók hozzájárulnának az emlőrák fellépéséhez.

Mi mást lehet még tenni?

Fordítsunk kellő figyelmet a mellrák felismerésére. Ha bármilyen rendellenességet érzékelünk a melleinkben, például egy csomót vagy bőrváltozást, konzultáljunk az orvosunkkal. Emellett arról is megkérdezhetjük őt, hogy mikor kezdjünk neki a mammográfiának és az egyéb képalkotó vizsgálatoknak.

Hozzászólások Szóljon hozzá!

Ellenőrző kód
Kérjük gépelje be a képen látható karaktereket! *

BejelentkezésRegisztráció
Elfelejtett jelszó

Szakértőink

dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
Szerelmes gondolatok

Milyen gyakran mondja el kedvesének, hogy szereti?


Horoszkóp

Horoszkóp Kos Horoszkóp Bika Horoszkóp Ikrek Horoszkóp Rák
Horoszkóp Oroszlán Horoszkóp Szűz Horoszkóp Mérleg Horoszkóp Skorpió
Horoszkóp Nyilas Horoszkóp Bak Horoszkóp Vízöntő Horoszkóp Halak
Bezár