A migrén és a kardiovaszkuláris betegségek

A migrén és a kardiovaszkuláris betegségek

Nagyjából minden hatodik ember szenved migrénes fejfájásban.

Migrénes roham alatt gyakori tünet az émelygés és a fényre, hangokra való fokozott érzékenység. Becslések szerint a migrénben szenvedők akár harmada tapasztalhat furcsa vizuális vagy fizikai ingereket, "aurákat".

Az aura általában már a fejfájás előtt jelentkezik, bár vannak, akik fejfájás nélküli aurát élnek át. Mindkét esetben migrénről beszélhetünk, aurás migrénről vagy klasszikus migrénről. Mindkettő összefügg a kardiovaszkuláris (szív- és érrendszeri) betegségek nagyobb kockázatával.

A migrén a fiatal nőknél a leggyakoribb, de náluk a stroke kockázata alapvetően alacsony. Egy 2020-as tanulmány 28.000 nőt vizsgált, mindannyian 45 év felettiek voltak, és nem volt korábban kardiovaszkuláris megbetegedésük a tanulmány kezdetén, a 90-es évek elején. A kutatók egészen 2018-ig vizsgálták az egészségi állapotuk változását.

Mindössze 5% számolt be aurás migrénről. Az éves szívroham, stroke, illetve kardiovaszkuláris betegség miatt elhalálozási adataik valamivel magasabbak voltak (1000 fő esetében átlagosan 3.4) mint azoké, akiknek aura nélküli migrénjük volt vagy egyáltalán nem volt migrénjük (1000 főből átlagosan 2.1).

Összefüggések


A szakértők nem teljesen biztosak benne, mi állhat a tanulmány megfigyelései mögött, de az egyik elmélet egy közös okra utal. Eszerint a migrének az agy szokatlan mintázatú elektromos áramlásai miatt keletkeznek, amiket az idegsejtek hullámszerű aktivizálódása majd kikapcsolódása okoz. A migrén aurái ennek az érzésnek a megtestesülései, amit az orvosok agykérgi terjedésű depressziónak hívnak. Egyúttal utalhatnak a vérerek működési rendellenességeire is, ami a kardiovaszkuláris betegségekre hajlamosít.

Ha aurás migréned van, nincs konkrét tanács, ami segíthetne elkerülni a kardiovaszkuláris betegségek kialakulását. Ezzel együtt a 35 év feletti nők jobb, ha szólnak a kezelőorvosuknak, nőgyógyászuknak, mert az ösztrogéntartalmú születésszabályozó tabletták, illetve a hormonterápia náluk tovább növelheti a stroke kockázatát.

Vedd komolyan a szokatlan tüneteket


Az aurák nem jelentkeznek minden migrén előtt, de onnantól, hogy már egyszer jelentkezett nálad, klasszikus migrénről beszélhetünk. Ugyanakkor felnőttkorban már nem változnak a tünetek. A legtöbb ember a maga saját, kiszámítható tüneteit produkálja a fejfájások során. Ezért, ha új tünet jelenne meg, vedd komolyan, mert lehet, hogy a migrénnél komolyabb baj van. Tehát ha egy tipikus aurád során általában csak fényvillanásokat szoktál látni, de egy alkalommal egyszer csak zsibbadást vagy gyengeséget érzel a karodban, sürgősen kérj orvosi segítséget.


Forrás: www.health.harvard.edu/heart-health/migraine-a-connection-to-cardiovascular-disease


Hozzászólások Szóljon hozzá!

Ellenőrző kód
Kérjük gépelje be a képen látható karaktereket! *

BejelentkezésRegisztráció
Elfelejtett jelszó

Szakértőink

Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
Szerelmes gondolatok

Milyen gyakran mondja el kedvesének, hogy szereti?


Horoszkóp

Horoszkóp Kos Horoszkóp Bika Horoszkóp Ikrek Horoszkóp Rák
Horoszkóp Oroszlán Horoszkóp Szűz Horoszkóp Mérleg Horoszkóp Skorpió
Horoszkóp Nyilas Horoszkóp Bak Horoszkóp Vízöntő Horoszkóp Halak
Bezár