A nők egészsége a szűrővizsgálatokon is múlik

2018.12.31.

A nők egészsége a szűrővizsgálatokon is múlik

A méhnyakrák szűrése (PAP-teszt), a mammográfia és a koleszterin-teszt csak pár vizsgálat, ami a nők egészségi állapotáról fontos eredményeket ad. Itt az ideje, hogy Ön is részt vegyen egészsége megőrzése érdekében a cikkben említett egészségügyi vizsgálatokon.

A korai szűrés életmentő lehet. A rendszeres egészségszűrő vizsgálatok segítenek időben felfedezni az esetlegesen problémákat még a tünetek megjelenése előtt, amikor azok még megfelelő terápiával akár gyógyíthatók. Gondoljunk csak a korai fázisban felfedezett mellrákra, ahol az időben megkezdett kezelés, akár gyógyuláshoz is vezethet.

Minden nőnek időt kellene szakítania egészséges időtöltésre is, mint a rendszeres mozgás, stresszkezelés, és megfelelő táplálkozás. Az egészségügyi szűrések is ide tartoznak.

Íme a 10 legfontosabb egészségügyi szűrővizsgálat

1. A vérnyomás rendszeres ellenőrzése

A szakorvosok optimálisnak a 120/80 Hgmm értéket tartják, de ez az érték az életkor előrehaladtával módosulhat. Minden 20 évesnél idősebb nőnek érdemes kétévente legalább egyszer leellenőriznie vérnyomását. A túlsúly esetében és a 40 év fölötti korban már nagyobb az esélye a magas vérnyomás kialakulásának, így javasolt a gyakoribb, az évente legalább egyszeri vérnyomás mérése.

2. Koleszterinszint kontrollja

Az emelkedett koleszterinszint hozzájárulhat a szívbetegségek és az agyvérzés kialakulásához. A szűrés vérvétellel történik.

3. Méhnyakrák szűrése (PAP-teszt)

A szűrés gyakorisága függ az életkortól. 20-39 év között 3 évente, míg 40 év fölött évente érdemes részt venni méhnyakszűrésen. A szűrés során a nőgyógyász egy kefeszerű mintavételi eszközzel hámsejtet vesz a méhnyak faláról, a kész kenetet pedig elküldi tenyésztésre. Érdemes 30 év fölött HPV (nőket érintő nemi úton terjedő betegség) szűrést is elvégeztetni, mivel a HPV méhnyakrákot okozhat.

4. Mammográfia

A mellrák vizsgálatának egyik hatékony vizsgálata a mammográfia. A vizsgálat során a mellet behelyezik a röntgengép erre a célra kiképzett részébe. A felvételek képesek kimutatni a rákos elváltozásokat. A panaszmentes, 45 év fölötti nők esetében a vizsgálatot érdemes kétévente elvégezni.

5. Csontritkulás szűrése

Minden 65 év feletti nőnek érdemes részt vennie csontritkulás szűrésen az osteoporozis veszélyének a felmérésére és kiszűrésére. A szűrés gyakorisága függ a csontok állapotától.

6. A vércukorszint ellenőrzése

45 év felett minden nőnek fontos lenne, ellenőriznie a vércukor szintjét. Normál értékek mellett 3 évente érdemes a vérvételt megismételni. Ezáltal korai állapotban kiszűrhető a diabétesz vagy diabéteszt megelőző állapot. Amennyiben Ön túlsúlyos, a családjában előfordul(t) cukorbetegség, érdemes korábban elkezdeni a szűréseket. Beszéljen orvosával a szűrések gyakoriságáról.

7. Vastagbélszűrés

Szakorvosok javaslata alapján a vastagbélszűrést 50 éves kor felett érdemes elvégezni. A szűrésnek két típusa ismert. A szigmoidoszkópia, amelynek során a vastagbél alsó szakaszát vizsgálják egy vékony, hajlékony, világítással ellátott műszer segítségével. A szigmoidoszkópia mellet székletvér vizsgálatot is szoktak végezni. Normál értékek mellett a vizsgálatot 5 évente érdemes megismételni. A kolonoszkópia a vastagbél teljes szakaszát képes szűrni. Elváltozások esetén, a vizsgálat során mód van szövettani mintavételre is. Amennyiben nem áll fenn semmi elváltozás a vizsgálatot 10 évente érdemes újra megismételni. A vizsgálatokat az orvos szakrendelésen vagy kórházi körülmények között végzi el.

8. Testtömegindex (BMI – Body Mass Index)

Ma már elmondható, hogy a fejlett országok lakosságának nagy része túlsúlyos, amelyek olyan betegségekhez vezethetnek, mint a cukorbetegség, vagy a szív megbetegedései. E miatt javasolják már 18 éves kórtól a rendszeres testtömegindex ellenőrzését. Számtalan BMI kalkulátort találhatunk az interneten, de érdemes olyanokat keresni, ahol a nemre és a korra is rákérdeznek, és ez alapján számolják ki a testtömegindexet. Az orvosi felülvizsgálat során a BMI indexet is meg szokták mérni, ami a leghitelesebb értéket adja.

9. Melanoma szűrés

A melanoma az egyik leggyakoribb bőrrák. Kortól függetlenül javasolt rendszeres időközönként megvizsgálni a bőrön lévő anyajegyeket, foltokat. Amennyiben valamilyen elváltozást észlel, azonnal keresse fel a bőrgyógyászt, hogy ki tudja szűrni a melanoma veszélyét. Azoknak, akiknek sok az anyajegyük érdemes konzultálniuk szakorvossal, hogy mennyi időnként jelenjenek meg melanoma szűrésen.

10. Fogászati ellenőrzés

Már a csecsemőkorban és gyerekkorban is fontosak a fogak egészsége. Felnőtt nőként évente két alkalommal érdemes a fogorvost felkeresni. A vizsgálat során a fogorvos megszabadítja a fogakat a fogkőtől, kiszűri a fogszuvasodást, ellátja a lyukas fogakat. Az egészséges fogaknak nemcsak esztétikai szempontból van jelentősége, de egy gyulladásban lévő fog számtalan egészségügyi problémát is okozhat.

Forrás: www.everydayhealth.com

 

Hozzászólások Szóljon hozzá!

Ellenőrző kód
Kérjük gépelje be a képen látható karaktereket! *

BejelentkezésRegisztráció
Elfelejtett jelszó

Szakértőink

dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
Szerelmes gondolatok

Milyen gyakran mondja el kedvesének, hogy szereti?


Horoszkóp

Horoszkóp Kos Horoszkóp Bika Horoszkóp Ikrek Horoszkóp Rák
Horoszkóp Oroszlán Horoszkóp Szűz Horoszkóp Mérleg Horoszkóp Skorpió
Horoszkóp Nyilas Horoszkóp Bak Horoszkóp Vízöntő Horoszkóp Halak
Bezár