A rosszevő gyerek

2012.11.08. - Írta: betegvagyok.hu

A rosszevő gyerek

Ugyan melyik szülőnek nem okozott már hosszabb-rövidebb ideig tartó fejfájást, hogy tipegő, vagy nagyobbacska, óvodáskorú csemetéje megtagadott mindenfajta együttműködést saját táplálásában? A bajok forrása csak annyi, hogy nem azt akarja enni, amit elé teszünk, nem a kellő időpontban és nem a megfelelő módon.  Minél több szabályt próbálunk ráerőltetni, annál világosabbá válik számára: a terített asztal egy csatatér remek színhelye. Ezerféleképpen hívhatja fel magára a figyelmet, s ez egy kisgyermek számára egyszerűen ellenállhatatlan csábítást jelent. Ezért legokosabb, ha kidolgozunk egy haditervet, amelyet követve akár sikeresek is lehetünk.

Higgyük el, a gyermek nem fog éhezni! Az a feladatunk, hogy megfelelő mennyiségű és tápértékű étel kerüljön elé, de nem kell beletömnünk. Már régen bebizonyosodott: a gyerekek nem szorulnak a felnőttek segítségére, hosszabb távon tökéletesen kiegyensúlyozott étrendet állítanak össze a maguk számára. Lehet, hogy a kicsi napokig csak kenyeret hajlandó enni, aztán szenvedélyesen ráveti magát a húsra, majd két napig szinte semmit sem kér, majd csak édességet fogad el. Bízzunk a gyerekben, ő tudja a legjobban, mire van szüksége.

  • Buzdítsuk mindenben önállóságra! Olyan formában tegyük elé az ételt, hogy egyedül is elboldoguljon vele. Csak akkor segítsünk neki, ha ő maga kéri. Hagyjuk, hogy érezze, az evés aktív cselekvés.
  • Engedjük: egyen úgy, ahogyan tud vagy akar. Nem az a lényeg, hogy szépen fogja a kanalat, vagy ne löttyintse ki a levest. A fontos, hogy sikerélménye legyen.
  • Hagyjuk, hogy tetszés szerinti sorrendet állítson fel az evésben. Ha eltiltjuk a kólától, a dactörvény értelmében ez sokkal kívánatosabb lesz a számára, mint a gyümölcslé, ha nem engedjük, hogy a sonkát a tejbe mártogassa, egyiket sem fogja megenni.
  • Akkor legyen vége az étkezésnek, amikor a gyerek úgy érzi: eleget evett. Döntse el ő, mikor kívánja befejezni.
  • Tegyük számára élvezetessé az étkezést. Ne feledjük: nyugodtan ülni a kis „örökmozgó” számára a legszörnyűbb dolgok egyike.
  • Ha megpróbáljuk rávenni, hogy üljön az asztalnál, amíg a többiek befejezik az evést, biztosan összezördüléshez vezet. Engedjük dolgára, ha annyit evett, amennyit akart.
  • Ne legyen az étel se büntetés, se jutalom eszköze, próbáljuk meg különválasztani mit eszik a gyerek, s mivel fegyelmezzük. Akkor egyen, ha éhes, ne csak akkor kapjon fagyit, ha jó gyerek volt.


A fenti jó tanácsok betartásával a gyerek hamarosan ráébred: az evés olyan önálló akció, amelyben szabadsága megfelelően érvényesül. S ebben a korban számára ez a legfontosabb.

Hozzászólások

sernák Zsóka | 2012-01-23 13:55

Az itt leírtakkal nem teljesen tudok egyetérteni. Az ilyen pici gyerek nem ennyire öntudatos, ahogyan itt leírták. Sajnos ettől nem lettem okosabb.

Kyara | 2012-03-20 12:13

Nálunk pontosan ennyire öntudatos a gyerek. 9 hós korától önállóan eszik,most 18 hónaposan önállóan iszik pohárból,önállóan eszik kanállal-villával szinte minden maszat nélkül. Ő a kenyeret nem fogadta el egy ideig, amikor is rájöttem,hogy nem a kenyérrel van baja hanem azzal,hogy kis katonaként lettek tálalva-egyben semmi baja vele,ha Ő haraphatja (graham kenyér) :) Ami nálunk viszont szabály,az az asztalnál evés-nem gurulós,játékokkal felszerelt etetőszéke volt már félévesen sem,hanem egy felnőtt székhez rögzithető tálcás,mostmár pár hónapja egy magas párnával karfás felnőttszéken eszik velünk az asztalnál. Ha elkezd játszani az étellel,ami nem igen fordul elő,mert már be van lőve,hogy mennyit eszik meg és annyit kap,akkor vége az evésnek,leteszem játszani-nincs lakásban sétálgatva evés vagy játszótéren ,babakocsiban tízóraizás,igy nem keveri össze a játékot az étkezéssel. A nagytesónál pontosan igy csináltuk szintén.
Szóljon hozzá!

Ellenőrző kód
Kérjük gépelje be a képen látható karaktereket! *

BejelentkezésRegisztráció
Elfelejtett jelszó

Szakértőink

Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
Szerelmes gondolatok

Milyen gyakran mondja el kedvesének, hogy szereti?


Horoszkóp

Horoszkóp Kos Horoszkóp Bika Horoszkóp Ikrek Horoszkóp Rák
Horoszkóp Oroszlán Horoszkóp Szűz Horoszkóp Mérleg Horoszkóp Skorpió
Horoszkóp Nyilas Horoszkóp Bak Horoszkóp Vízöntő Horoszkóp Halak
Bezár