A szex vajon mi?

2012.08.19.

A szex vajon mi?

A legtöbb tinédzser igényelné, hogy szülei nyíltan beszéljenek vele a szexualitásról, ám ezek a beszélgetések nem ritkán elmaradnak. Lehet, hogy sokaknak bonyolultnak tűnik a dolog, azonban nagyon fontos, hogy tudjuk, hogyan vélekedik kamasz gyermekünk a szexről, mivel csak így óvhatjuk meg őt nem utolsó sorban a nem kívánt terhességtől. Az alábbiak segíthetnek abban, hogy meginduljon a párbeszéd.

Sokszor maga a kamasz vet fel valamilyen témát, ilyenkor nekünk csak az a dolgunk, hogy folytassuk a megkezdett beszélgetést. Például ha említést tesz bármilyen összefüggésben is a kondomról, mérjük fel, tisztában van-e azzal, mire is való voltaképpen, hogyan kell használni, hol kell beszerezni stb. Ha fogamzásgátlás kapcsán kerül szóba az óvszer, ne úgy beszéljen vele a dologról, hogy azt érezhesse, le akarjuk beszélni a szexről.

Ha a szexről szeretne gyermekével beszélni, ennek nem kell külön eseménynek lennie, akár egy tv-műsor kapcsán is felteheti a kérdést: te mit gondolsz erről vagy arról a dologról?
Ne csak kérdezzen: arra is figyeljen, mit válaszol gyermeke…

Próbáljon higgadt maradni, még ha a kamasz meglepő dolgot mond, vagy valami olyasmit, amivel ön nem ért egyet. Mondja el véleményét, de egyúttal biztosítsa is a tinédzsert arról, hogy szülei bíznak ítéletalkotásának helyességében. Ha ön elveszíti a hidegvérét vagy kritizálja gyermekét, meglehet, a későbbiekben nem beszél majd a szexről…

Kérdezze meg, mit gondolnak a barátai egyes kérdésekről. Ez indikrekt módja lehet annak, hogy megismerje gyermekének gondolatait, aggodalmait. Ha például látnak egy állapotos fiatal lányt látnak az utcán, azt mondhatja: tinédzser korunkban a lányokkal nagyon aggódtunk a nem kívánt terhesség miatt. Ti hogy vagytok ezzel? Itt elmondhatja azt is, hogy miért fontos a fogamzásgátlás, a kondom vagy a tabletták, vagy más egyéb szerek beszerzése már akkor, amikor az ember tervbe veszi a szexuális kapcsolatot…

Ne tartson nagy lelkibeszédet. A szexualitás inkább legyen egy mindig nyitott téma, így nem kell tabukat dönteni akkor, amikor a szex gyermeke számára is aktuálissá válik. Ha felmerül egy kérdés, elég egyszerűen csak beszélgetni egy keveset róla, és már jóval azelőtt, hogy a gyermek tinédzserré válik. Általánosságban elmondható, hogy ha ön mindig nyitott a beszélgetésre, legyen bármiről is szó, gyermeke tinédzser korában is elmondja majd, mi jár a fejében.
Fontos, hogy tudja, mi az, amit elmondtak már az iskolában a fogamzásgátlással és a terhességmegszakítással kapcsolatban, és legyen tisztában azzal, hogyan vélekedik ezekről gyermeke. Fontos, hogy a gyerekben ne legyen tisztázatlan kérdés, illetve hogy ezeket megbeszélhesse önnel. Kérdezze meg, ő mit gondol a szexualitásról, hogy mit tart fontosnak egy párkapcsolatban, és ennek kapcsán is beszélhet neki arról, milyen fontos a megfelelő fogamzásgátlás.
A szex nagy témakör, magába foglalja a test működését, a terhességet, a párkapcsolatot, az érzelmeket, és a fogamzásgátlás elméleti és gyakorlati részeit is nem utolsó sorban.
Ha biztosak vagyunk egy adott témában saját tudásunkban, sokkal könnyedebben tudunk beszélgetni róla. Ha valamiben nem biztos, mondja meg gyermekének, és nézzenek együtt utána, vagy beszélje meg vele máskor.
A szex témaköre nem szükségképpen bonyolult, de ha ön zavarban van, inkább vallja be, és mondja el, hogy csupán arról szeretne meggyőződni, hogy gyermeke tisztában van azokkal az elméleti alapokkal, amelyek feltétlenül szükségesek a szex és párkapcsolat megkezdéséhez.
 

Hozzászólások Szóljon hozzá!

Ellenőrző kód
Kérjük gépelje be a képen látható karaktereket! *

BejelentkezésRegisztráció
Elfelejtett jelszó

Szakértőink

dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
Szerelmes gondolatok

Milyen gyakran mondja el kedvesének, hogy szereti?


Horoszkóp

Horoszkóp Kos Horoszkóp Bika Horoszkóp Ikrek Horoszkóp Rák
Horoszkóp Oroszlán Horoszkóp Szűz Horoszkóp Mérleg Horoszkóp Skorpió
Horoszkóp Nyilas Horoszkóp Bak Horoszkóp Vízöntő Horoszkóp Halak
Bezár