A szívben lévő véráramlás

2019.07.10. - Írta: Veress Pálma

A szívben lévő véráramlás

A veleszületett szívbetegség hiánya az összes élő születés 2% -ánál jelentkezik, így a leggyakoribb születési rendellenességekké válnak. Míg ezek egyike a specifikus genetikai mutációkhoz kapcsolódott, a többségnek nincs egyértelműen meghatározható genetikai okuk, ami azt sugallja, hogy az epigenetikai tényezők - a génexpresszió változása és a genetikai kód megváltoztatása - fontos szerepet játszanak.

A Pennsylvaniai Egyetem Perlegeni Orvostudományi Karának kutatói azt találták, hogy a korai szívszelepet lefedő sejtek ellen irányuló vér áramlása vagy nyíróereje jeleket küld a szív "párnák" számára, hogy teljesen kialakított szelepek legyenek. Eredményeiket a Developmental Cell-ban teszik közzé.

A szívszelepek biztosítják, hogy a szívverés egy irányba mozogjon. Ahogy a szív folyamatosan verte az élettartamot, a szelep funkciónak hibátlannak kell lennie. A hibás szelep miatt előremenő vagy hátrameneti áramlás megakadályozhatja a szívelégtelenséget.

A legsúlyosabb szelephibákat műtéttel kezelik, az eredeti szelepet javítani lehet, és más esetekben ki kell cserélni. Azonban általában a szelepcseréket tartják a növekvő gyermekeknél a lehető leghosszabb ideig, hogy elkerüljék a korábban kicserélt szelep túlcsordulását.

Az embrionális szívbillentyűk olyan nagy párnákká fejlődnek, amelyek fejlesztés közben átformálódnak és vékonyak, hogy érett szeleplapokat képezzenek.

"Ezeknek a nagy bolyhos párnáknak az érett szívszelep tökéletesen illeszkedő szórólapjaiban való érettsége egy építészeti csoda"

- mondta Dr. Mark Kahn, a Cardiovascular Medicine professzora.

"Megmutattuk, hogy a nyíróérzékeny KLF2-Wnt fehérje jelátvitel alapja ennek a felújításnak."

Lauren Goddard, a doktori posztdoktori kutató a Kahn Lab-ban azt találták, hogy a KLF2 fehérjét nyíróérzékelő sejtek fejezték ki, amelyek a primitív szeleppárnákat vonják be. A KLF2 kifejeződése a legerősebb a szelep azon régióinál, amelyek a legerősebb nyíróerőket tapasztalják. Egérmodellek alkalmazásával megállapította, hogy a KLF2 deléciója ezeken a sejtekben olyan nagy párnákat eredményezett, amelyek nem megfelelően érettek meg. A korai szívpárnázott sejtek által kifejezett gének profilozása azt mutatta, hogy a KLF2 vesztesége jelentősen csökkentette a Wnt kötő partner, a WNT9B expresszióját, amely a szelep érési kommunikációs útvonalában fontos molekula.

A WNT9B elvesztése az egérben hibás szelep-átalakítást eredményezett, hasonlóan ahhoz, ami a KLF2 törlésével történik, ami azt sugallja, hogy a KLF2 egyik legfontosabb downstream célpontja.

Az Agence Nationale de la Recherche társszerzője, Julien Vermot társszerzője, szakértője, hogy a nyíróerő hogyan határozza meg a zebrafish fejlődését, kimutatta, hogy a WNT9B gén expressziója korlátozódik a fejlődő szívbillentyűket szabályozó sejtekre, és attól függ, hogy a nyíróerő a korai véráramlás ereje. Ezek a megállapítások fontos szerepet játszottak abban, hogy összekapcsolják a nyíróerőket a KLF2-WNT9B jelzéssel a szelep átépítése során.

Ez a munka elsőként mutatja be, hogyan alakul a véráramlás a szívbillentyűket kifejlesztő érett szeleppel. Ezek a tanulmányok azt mondják a kutatók szerint, hogy még egy apró bontás a precízen irányított sejtkommunikáció sorozatában, amely ahhoz szükséges, hogy pontosan átadja a véráramból származó jeleket, finoman hibás szelepeket eredményezhet. Ez az elképzelés támogatja a közös veleszületett szelephibák epigenetikai magyarázatát.

 

Hozzászólások Szóljon hozzá!

Ellenőrző kód
Kérjük gépelje be a képen látható karaktereket! *

BejelentkezésRegisztráció
Elfelejtett jelszó

Szakértőink

Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Buhály Mónika dr. Buhály Mónika gyógyszerész
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
Szerelmes gondolatok

Milyen gyakran mondja el kedvesének, hogy szereti?


Horoszkóp

Horoszkóp Kos Horoszkóp Bika Horoszkóp Ikrek Horoszkóp Rák
Horoszkóp Oroszlán Horoszkóp Szűz Horoszkóp Mérleg Horoszkóp Skorpió
Horoszkóp Nyilas Horoszkóp Bak Horoszkóp Vízöntő Horoszkóp Halak
Bezár