A terhesség és az SPD-szindróma

2014.04.25.

A terhesség és az SPD-szindróma

Az SPD-szindróma nagyon legyengítheti a szervezetünket, életünk egyik legboldogabb időszaka alatt. Minden negyedik nőnél rémálommá válhat a terhesség az SPD miatt. nézzük mitől alakulhat ki, és hogyan tudjuk könnyebben viselni.

Mi is egyáltalán az SPD-szindróma?

Az SPD okozhat igen komoly fájdalmat a derekunkban, még inkább a medence környékén. Kialakulásáért a relaxin nevű hormon a felelős, amit szervezetünk terhesség ideje alatt termel. Ez lazítja el ugyanis az ínszalagokat, ízületeket a medencecsont környékén. Terhesség idején ugyanis, megfelelő rugalmasságra van szükség, hogy a gyermek megszülethessen. Ennek az új, rugalmas medencének van rossz tulajdonsága is, szerencsétlenségünkre, ami olyan hétköznapi dolgokban mutatkozik meg, mint például a séta vagy a lépcsőzés. Éles, hirtelen fellépő fájdalom jelentkezik, hosszabb-rövidebb ideig.

Ez az SPD-szindróma, ami kialakulhat szülés előtt és után. A terhesség bármely szakaszában megjelenhet, de azoknál a nőknél, akik az első gyermeküket várják, többnyire szülés előtt alakul ki. Sajnos, nagy a valószínűsége, hogy amennyiben az első terhesség ideje alatt már volt SPD-szindrómánk, akkor a következőnél is ki fog alakulni. Ennek biztos, hogy sokan nem örülnek, de ha tudjuk, készüljünk fel rá minél hamarabb.

Mik a jelei, hogy SPD-szindrómánk lehet?

Fájdalom a medence vagy az ágyék környékén, hát- és/vagy csípőfájdalom, kattogó, recsegő érzés a medence környékén, a fájdalom végigsugárzik a lábainkba is.

Mi teheti rosszabbá a helyzetet, ha SPD-nk van?

A fájdalom egész egyszerűen kialakulhat sétálástól, vagy akár a fekvéstől. Kellemetlen lesz az érzés, ha éjszaka nem tudunk aludni, és ha viszonylag sokszor kell a toalettet igénybe vennünk. Egész sok mozgással jár, és véletlenszerűen törhet ránk a fájdalom. Van akinél másodpercekre csak, másoknál ez akár órákig eltarthat.

Mit tegyek, ha úgy gondolom, hogy SPD-szindrómám van?

Azoknak, akik még nem találkoztak ezzel a betegséggel, vagy azoknak, akik már „veteránok” ebben az ügyben, viszonylag sok lehetőségünk van, hogy normális életet éljünk a terhesség alatt is. Szerencsére, az utóbbi évekhez képest, más sokkal jobban tudják kezelni ezt a problémát, ha egyszer diagnosztizálva van. Többnyire az orvosok nem ajánlják a Paracetamolnál erősebb fájdalomcsillapítókat, helyette inkább gyógytornát fognak javasolni, erősítve a has- és medence környéki izmokat. Sok nő megy akár akupunktúrára, vagy éppen csontkovácshoz, ebben az esetben, mindenféleképpen győződjünk meg az oktatónk kvalitásairól. Próbálkozhatunk a párnával is, amit a lábaink közé rakunk, és ezzel megkönnyíthetjük az éjszakai alvásunkat. Alapvetően, tehát egy nagyon kellemetlen betegségről van szó, ami hirtelen alakul ki, és senki nem mehet biztosra. Azt tanácsoljuk, hogy mindenki kezelje úgy, hogy mivel egy bármikor kialakuló betegségről van szó, bárkinél előfordulhat.

Hozzászólások Szóljon hozzá!

Ellenőrző kód
Kérjük gépelje be a képen látható karaktereket! *

BejelentkezésRegisztráció
Elfelejtett jelszó

Szakértőink

Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
Szerelmes gondolatok

Milyen gyakran mondja el kedvesének, hogy szereti?


Horoszkóp

Horoszkóp Kos Horoszkóp Bika Horoszkóp Ikrek Horoszkóp Rák
Horoszkóp Oroszlán Horoszkóp Szűz Horoszkóp Mérleg Horoszkóp Skorpió
Horoszkóp Nyilas Horoszkóp Bak Horoszkóp Vízöntő Horoszkóp Halak
Bezár