A top koncentrációgyilkos tevékenységek

A top koncentrációgyilkos tevékenységek

Rendkívül sok tényező terelheti el figyelmünket az adott munka sikeres elvégzéséről, vegyük végig, hogy melyek is ezek faktorok.

Közösségi média

Akár figyelemhiányban szenved, vagy csak olykor gondot okoz a huzamosabb ideig tartó koncentráció, a mai világ hemzseg a koncentráció-ölő tényezőktől. Dr. Lucy Jo Palladino, Phd-s pszichológus szolgált egy-két tanáccsal, melyek segítségével kordában tarthatjuk a figyelem elterelését, kezdve a közösségi médiával. Könnyű kapcsolatot létesíteni, majd kapcsolatot bontani a barátainkkal, egy óra alatt akár több alkalommal is. Minden egyes push üzenet, vagy értesítés, kizökkenthet a gondolatmenetünkből, emiatt aztán kereshetjük is vissza, hogy hol is tartottunk munkákban.
A megoldás: A munkaidőnk alatt, kerüljük a bejelentkezést a közösségi oldalakon. Ha pedig nem bírjuk ki nélküle, tegyük mindezt szünet közben, így az állandóan frissülő üzenő fal és a bejövő üzenetek, nem zavarják meg a koncentrációnkat. Drasztikus megoldásként, vigyük magunkkal a laptopot, telefont, és keressünk egy olyan helyet, pár órára, ahol nincs internet-hozzáférés.

Email áradat

Van valami vonzó az emailekben, amikor megérkezik a postaládánkba, és azonnal égető vágyat érzünk, hogy megnyissuk és elolvassuk. Habár a legtöbb email munkával kapcsolatos, még így is figyelem elterelőnek számíthatnak egy adott munka elvégzésében. Nem fog túl sokat haladni, ha folyamatosan a válaszüzenetek írásával van elfoglalva.
A megoldás: Ahelyett, hogy folyamatosan ellenőrizné a bejövő üzeneteit a postaládában, jelöljön ki egy erre alkalmas intervallumot a napjából. A nap többi részében zárja be a levelezőprogramot, így olyan időblokkok adódnak majd, melyekben zavartalanul dolgozhat.

A telefonunk

Az email értesítéseknél talán még zavaróbb dolog lehet, a telefonunk csengőhangja. Ez általában egy olyan hangjelzés, melyet nagyon kevesen tudunk figyelmen kívül hagyni. Azonban egy hívás fogadása nemcsak, hogy időt vesz el tőlünk, de ki is zökkenthet bennünket az adott munkánk végzésében.
A megoldás: Figyelje a hívás azonosítókat, és csakis azokat a hívásokra vegye fel, amelyek sürgősek, a többi hívásra ne válaszoljuk, hagyja nyugodtan hangpostára kapcsolni. Ha egy nagyon fontos munkán dolgozik, állítsa néma állapotba a telefont, így nem csábul el annak felvételére. Kevésbé figyelmet romboló hatású, ha végig hallgatjuk az üzeneteinket, mintsem folyamatosan válaszolnánk minden egyes bejövő hívásra.

Több feladat elvégzése egyidejűleg, avagy a multi-tasking

Ha már ön is elsajátította az egyidejűleg több munka végzés művészetét, valószínűleg úgy érezhetjük, hogy több feladatot teljesítünk, kevesebb idő alatt. Egy tanulmány szerint azonban, pont, hogy időt veszítünk a feladatok közötti hirtelen váltásokkal. A végeredmény általában, hogy három feladatot párhuzamosan elvégezni tovább tart, mint ha egymás után végezné el őket az ember.
A megoldás: Ha lehetséges, figyelmünket irányítsuk egyetlen feladat elvégzésére, különösen, ha határidőre elvégzendő, magas prioritású munkáról van szó. A képességünket hagyjuk inkább a házimunkára, mely végzése nem annyira embert próbáló, és nem igényel állandó figyelmet. Valószínűleg az asztal letakarítása közben folytatott telefonálás nem veszélyezteti a munkánk eredményességét.

Unalom

A napi teendőink között biztosan akad olyan is, ami nem feltétlenül köti le a figyelmünket, vagy nem találunk túl érdekesnek. Az unalmasabbnak vélt feladatoknak szentelt figyelmünk, szinte percek alatt elillanhat, ebből pedig, különböző hibalehetőségek adódhatnak. Ha unatkozunk, a telefonunk nyomkodása, az internetezés, de még a munkahelyünk portalanítása is csábító lehet.
A megoldás: Kössünk magunkkal egy megállapodást, hogy minden egyes részfeladat elvégzése után, beiktatunk egy 10 perces szünetet. Jutalmazzuk meg magunkat valami nassolnivalóval, egy kávéval, vagy egy rövid sétával a szabadban. Az unalmasabb feladatok könnyebben elvégezhetőek, ha van valami, amiért érdemes a végére érni. Az ilyen esetekben például a több feladat egyszerre való elvégzése is megoldást nyújthat, például ha bekapcsoljuk a rádiót, miközben csekkeket állítunk ki, segíthetnek a munkára koncentrálásban.

Stressz

Amikor úgy érezzük, hogy túl sok feladat gyülemlett fel, nehéz az egyéni feladatokra egyesével koncentrálni. A helyzetet tovább rontja, hogy a stressz, fizikailag is rossz hatással van ránk. Okozhat görcsös vállakat, fejfájást, illetve szapora szívverést is, el vonva figyelmünket az adott feladat végzése elől.
A megoldás: Sajátítson el stressz-oldó technikákat, mint például a meditáció, mely segíthet a stresszt keltő gondolatok elhessegetésében. Egy tanulmány szerint, azoknak az embereknek, akik részt vettek egy nyolc hetes meditációs kurzuson, magasabb szinten tudtak koncentrálni, mint azok a munkatársaik, akik nem sajátították el a meditáció tudományát. Keressen a lakóhelyéhez közeli, vagy online meditációs központokat, hiszen a meditáció nemcsak a munkavégzéssel lehet kapcsolatos, hanem bármilyen stressz helyzet leküzdésnél, hasznos eszköz lehet.

Kimerültség

A kimerült állapot is megnehezíti a huzamosabb ideig tartó koncentrációt, még akkor is, ha körülöttünk kevés a figyelemelterelő inger. Kutatások bizonyítják, hogy a kevés alvás, redukálja a figyelem képességét, és a rövid távú memóriát.
A megoldás: A legtöbb felnőtt ember átlagos alvásigénye, a napi 7 és 9 óra között helyezkedik el. Ahelyett, hogy az éjszakába nyúlóan végeznénk munkánkat, tegyük az alvást az első számú teendőink közé, így sokkal hatékonyabbak, és kiegyensúlyozottabbak leszünk munka közben. Emellett, figyeljük meg, hogy a nap melyik szakaszában mennyire vagyunk éberek, és azokra az időszakokra ütemezzük az intenzívebb teendőinket.

Éhség

Az agy nem működhet üzemanyag nélkül, ennek megfelelően, egyes étkezések kihagyása (legfőképpen a reggelié) az egyik legnagyobb koncentráció-gyilkos tényező lehet. Kutatások szerint, ha üres gyomorral indítjuk a reggelünket, a rövid-távú memóriánk illetve, a figyelmünk is meg szenvedi ennek hatását.
A megoldás: A következő tanácsok betartásával, az éhséget könnyedén kordában tarthatja, illetve egyszerre kevesebb, ámde folyamatos táplálkozással, stimulálhatja annak működését:

- Ne hagyja ki a reggelit

- Fogyasszon magas fehérje tartalommal bíró rágcsákat (sajt, diófélék)

- Kerülje az egyszerű szénhidrátokat (mint pl. édességek, tészta)

- Fogyasszon összetett szénhidrátokat (teljes kiőrlésű pékáru)

Depresszió:

Sokan a szomorúságot vélik a depresszió elő kapujának. Azonban a Nemzeti Egészségügyi Intézet szerint, a koncentrálási nehézség a depresszió egyik legelső tünete. Ha gondot okoz a huzamosabb koncentráció, ürességet érez, illetve elveszettnek érzi magát, valószínűleg ön is depressziótól szenved.
A megoldás: Ha depressziósnak érzi magát, minél előbb forduljon orvoshoz, vagy kérje szakértő segítségét, mivel a depresszió nagy valószínűséggel, egyszerűen gyógyítható. Számos kutatás támasztja alá az antidepresszánsok, illetve a beszédes terápia jótékony hatását.

Gyógyszerek:

Sajnos egyes depresszióra felírt gyógyszer is lehet a koncentráció bomlasztója, és igaz ez más, egyéb gyógyszerkészítményre is. Kérdezze meg orvosát, illetve gyógyszerészét, hogy a felírt gyógyszerek, vagy étrend-kiegészítők milyen módon befolyásolhatják a koncentrációs készségünket.
A megoldás: Ha esetleg fel is hagyunk a gyógyszerek rendszeres szedésével, mivel esetleg túlzottan is befolyásolják a koncentrációnkat, emlékeztessük magunkat, hogy a problémánkra létezik más megoldás is. Beszéljünk az orvosokkal, hogy változtasson a gyógyszer típusán, vagy ajánljon más jellegű kezelést.

 
Figyelemhiány:

A figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, nem csak a gyermekeknél jelent problémát. A figyelemhiány-zavarban szenvedő gyermekeknek, több mint a fele, még felnőttkorban is tapasztalja a tüneteket. A betegség klasszikus értelembe vett jelei, a rövid ideig tartó koncentráció, illetve a feladatokra való összpontosítás képtelensége.
A megoldás: Ha folyamatossá válnak a gondjai az összpontosítással, illetve figyelemmel való problémái voltak gyermekként, kérje egy szakorvos segítségét. Számtalan megoldás létezik az állapot kezelésére, mint például a viselkedési terápia, és a különböző gyógyszeres kezelések.

 

Hozzászólások Szóljon hozzá!

Ellenőrző kód
Kérjük gépelje be a képen látható karaktereket! *

BejelentkezésRegisztráció
Elfelejtett jelszó

Szakértőink

dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
Szerelmes gondolatok

Milyen gyakran mondja el kedvesének, hogy szereti?


Horoszkóp

Horoszkóp Kos Horoszkóp Bika Horoszkóp Ikrek Horoszkóp Rák
Horoszkóp Oroszlán Horoszkóp Szűz Horoszkóp Mérleg Horoszkóp Skorpió
Horoszkóp Nyilas Horoszkóp Bak Horoszkóp Vízöntő Horoszkóp Halak
Bezár