A vérpadtól a rablófurgonig

2012.05.09. - Írta: Cultura

A vérpadtól a rablófurgonig

A kortárs ifjúsági irodalom nem egyenlő a bugyutának tetsző vagy épp túlzottan is mézes-mázos körítéssel bíró irodalommal.

Kortól függetlenül az izgalmas történelmi kalandregényektől egészen a pszichológiai fordulatokkal bíró krimikig válogathatunk a Móra Könyvkiadó A vérpadtól a rablófurgonig címmel bemutatkozó tavaszi ajánlatából.
Charles Benoit: Te… voltál
Charles Benoit Te… voltál című regénye a fiatal felnőtteknek szóló Tabu könyvek negyedik kötete. A sorozat égető és sokszor kínos társadalmi, pszichológiai és szociális problémákat állít a középpontba szabadszájú tálalásban, meglehetősen szókimondó módon elmesélve. Minden könyv egy probléma köré épül: a most megjelent kötet az iskolai erőszakról és egymás manipulálásáról szól, szokatlan hangvétellel és nyelvezettel, érdes stílusban. Igen felkavaró olvasmány – mondta Merényi Ágnes, a kiadó főszerkesztője.
Kyle Chase átlagos amerikai középiskolás egy átlagos amerikai kisvárosban. Értelmetlennek érzi a tanulást, üresnek a családjával folytatott panelpárbeszédeket, céltalannak még a haverjaival való lötyögést. Mert a haverokhoz is csak jobb híján csapódik. Tartalmatlan az iskolában töltött idő, de ugyanolyan tartalmatlan és üres volt a nyári szünet is. Csak két ember érdekli a világon, az egyik a kishúga, a másik Ashley, akibe – talán – szerelmes, de nem mer úgy közeledni hozzá. A céltalan üresség lassan az erőszak közelébe sodorja: kisebb-nagyobb csínyek, betörés, így legalább éri valamilyen inger. Ekkor jelenik meg az iskolában a furcsa Zack. Egyszerre vonzó és taszító egyéniség, mindenkivel jóban van, és mindenkit kiismer. Kiderül, annak is vannak gyenge pontjai, aki azt hiszi magáról, rajta nincs mit kiismerni. Kyle céltalan mindennapjai hirtelen különös irányt vesznek.
Benoit három, felnőtteknek írott sikeres krimi után a tizenéves közönséghez is utat talált Te… voltál című regényével, amely a középiskolai erőszakról szól.
Charles Benoit: Te… voltál Fordító: Puller István Kiadó: Móra Könyvkiadó Megjelenés: 2012 Oldalszám: 168
 
Terry Deary: A tűz és a könnyek asszonya
Nem lóg ki a jól ismert, történelmi ifjúsági kalandregény műfajából Terry Deary A tűz és a könnyek asszonya című könyve, A Tudor-ház krónikája harmadik része. A sorozat egy családon belül játszódik, ahol mindig történik valami rejtély vagy bűneset, és ezt a család legifjabb tagja általában a roppant élelmes szolgálólány segítségével nyomozza ki. A köteteket a szereplők és a korszak eseményei kötik össze, de mindegyik történet önálló.
Eltűnik egy kincset érő ezüstkupa a Marsden-házból. A ház ura a szolgálólányt, Meg Lumley-t vádolja a lopással, és akasztófával fenyegeti. Meg csakis úgy tisztázhatja magát a vád alól, ha kémkedik állítólagos cinkosai után a rosszhírű Fekete Bika kocsmában. Nincs más választása, felszolgálás közben figyel és fülel. A korántsem feddhetetlen hírű vendégek között hamarosan furcsa alakok tűnnek fel, például a Londonból érkezett Moll Frith, aki otthonosan mozog előkelő házakban, énekel és táncol, sőt állítólag ért a jövendőmondáshoz is.
Vajon milyen kapcsolatban áll Moll az orgazda hírében álló kocsmárossal? A lopások és betörések kinyomozásában természetesen az ifjú Will Marsden siet Meg segítségére, hiszen régi barátok, már sok kalandban volt részük együtt. Meg pártját fogja Lady Marsden is, aki hisz a lány ártatlanságában. Saját, elfeledettnek hitt történetét eleveníti fel bátorításul, amikor ifjú udvarhölgy korában arra kényszerült, hogy kémkedjen a protestáns Erzsébet várbörtönében raboskodó katolikus Stuart Mária után.
Terry Deary: A tűz és a könnyek asszonya – A Tudor-ház krónikája Fordító: Kada Júlia Kiadó: Móra Könyvkiadó Megjelenés: 2012 Oldalszám: 224
 
Siri Kolu: Mi, Banditáék
Siri Kolu regénye Mi, Banditáék címmel jelent meg: főhősét, a tíz év körüli kislányt a nagymamájához menet elrabolják az országúti rablók. A kislány velük tölti a nyarat és rengeteg kalandot élnek át együtt. A 8-12 éveseknek szóló, kedves humorú kötetben fontos szerep jut az étkezéseknek, édességeknek, autós üldözéseknek és persze a rablásnak. A kislány egyebek mellett megtudja, milyen forró serpenyőből a tóparton reggelizni, megtanulja, hogyan kell rabló módra fütyülni és belevalóan viselkedni – árulta el Szakonyi Csilla, a könyv fordítója.
Vilját elrabolják. Vakmerő Károly, a Bandita család feje így akar barátot szerezni unatkozó gyerekeinek. Hamarosan Vilja is megszereti az országúti rablóéletet, ám a gondtalan hónapoknak hirtelen vet véget a rablók nyári fesztiválja, ahol a híres rablóklánok mindannyian Vakmerő Károlyra támadnak. Banditáéknak menekülniük kell, Vilja apja és a rendőrség is a nyomukba szegődik. Egyetlen lehetőségük marad: abba kell hagyniuk a rablást. De képes-e hétköznapi életet élni a Bandita család?
 
A finn írónő díjnyertes regénye abszurd humorral fűszerezett road movie, amely a skandináv gyerekirodalom klasszikus hagyományaira épít. Főhőse, a tíz év körüli Vilja egy országúti rablócsaládba csöppen. Megismeri, milyen forró serpenyőből a tóparton reggelizni, megtanulja, hogyan kell rabló módra fütyülni és belevalóan viselkedni.
Siri Kolu: Mi, Banditáék Illusztrátor: Makhult Gabriell Fordító: Szakonyi Csilla Kiadó: Móra Könyvkiadó Megjelenés éve: 2012 Oldalszám: 208
 
Timothée de Fombelle: Vango – A hazátlan herceg
A klasszikus kalandregények modern változata a finn Timothée de Fombelle könyve: Vango – A hazátlan herceg című regényének főszereplője semmit nem tud a múltjáról, a családjáról, és nem érti, hogy miért üldözik. Mikor fény derül arra, hogy a szüleit kifosztották és megölték, Vango hajtóvadászatot indít a gyilkosok után.
1918. Vangót hároméves korában a Lipari-szigeteken, Szicíliában veti partra a tenger a dajkájával, Mademoiselle-lel, aki azt állítja, semmit sem tud a múltjukról. Vango itt, a világtól védve nő fel, s a körülötte röpködő madarak között meghódítja a magas szirtfalakat. Tízéves korában felfedezi a szomszédos szigeten megbújó láthatatlan monostort, melyet Zefiro atya néhány tucat férfi oltalmául létesített, távol az őket üldöző diktatúráktól és maffiáktól. Vangót befogadja a közösség, élete saját szigete és a monostor között telik. Négy évvel később azonban, amikor közli, hogy be akar állni szerzetesnek, Zefiro kiadja az útját, hogy világot lásson, mielőtt lemondana a világi életről. Így aztán Vango az 1929-es esztendőt a Graf Zeppelin legénységének tagjaként tölti, Hugo Eckener parancsnok mellett, és a fedélzeten megismerkedik egy fiatal lánnyal, Ethellel, aki a bátyjával utazik.
1936, New York. Egy épülő manhattani felhőkarcoló állványzatán függeszkedik Vango. Hét év telt el azóta, hogy a Graf Zeppelin léghajó világkörüli útján először találkozott a szép Ethellel, hét éve menekül szüntelen égen-földön ismeretlen üldözői elől. Hét év hajsza a párizsi háztetőkön, a szicíliai szigeteken és a skót felföldön át, és most, New York utcarengetegeiben talán végre fény derül a származását övező titokra. Az évek múlnak, és közben Európa térképe átrendeződik, a szereplők sorsa tragikus fordulatot vesz, megrendítően szomorú és felemelő szépségű pillanatok váltják egymást, míg a történet a madárfiókáktól hangos, festői Lipari-szigetek fehér kőházai közt ér véget.
Maga a krimi olyan írói elbeszélés-stratégia, ami jobban leköti a gyerekeket, mint a régi klasszikus kalandregények. A fiatalok pörgős történeteket szeretnek olvasni, ahol minden fejezet újabb és újabb akciókkal, fordulatokkal van tele. Az akciódús felépítést, az izgalom és a feszültség folyamatos fenntartását pedig a krimi nagyszerűen tudja képviselni.
Timothée de Fombelle: Vango – A hazátlan herceg Fordító: Pacskovszky Zsolt Kiadó: Móra Könyvkiadó Megjelenés éve: 2012 Oldalszám: 352

Forrás: www.cultura.hu

Hozzászólások Szóljon hozzá!

Ellenőrző kód
Kérjük gépelje be a képen látható karaktereket! *

BejelentkezésRegisztráció
Elfelejtett jelszó

Szakértőink

Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
Szerelmes gondolatok

Milyen gyakran mondja el kedvesének, hogy szereti?


Horoszkóp

Horoszkóp Kos Horoszkóp Bika Horoszkóp Ikrek Horoszkóp Rák
Horoszkóp Oroszlán Horoszkóp Szűz Horoszkóp Mérleg Horoszkóp Skorpió
Horoszkóp Nyilas Horoszkóp Bak Horoszkóp Vízöntő Horoszkóp Halak
Bezár