A villámcsapások áldozatai

2017.06.14.

A villámcsapások áldozatai

A villámcsapás évente mintegy négyezer áldozatot szed világszerte egy nemzetközi vizsgálat megállapítása szerint. Az adat nem biztos, hogy egészen pontos, mert a Földön vannak olyan területek, amelyek különösen ki vannak téve a villámcsapás veszélyeinek – közéjük tartozik például Közép-Afrika -, ahol inkább csak becsült felmérésekre alapoznak.

Orvosok, meteorológusok, villamossági szakemberek évek óta kutatják, mekkora eséllyel csap bele a villám valakibe, milyen hatásokkal jár az és lehetőleg hogyan lehet elkerülni a veszélyeztetett területeket.

A kutatók szerint tíz emberből kilencen túlélik a villámcsapást. A következmények azonban súlyosak és rövid vagy hosszú távon maradandó károsodások lehetségesek. A példák kedvéért érdemes felsorolni néhányat a sérülések közül. Előfordulhat zavartság, szédülés, szívprobléma, izomfájdalom, fejfájás, memóriazavar, nyugtalanság, alvászavar, a személyiség megváltozása. Számtalan olyan kérdés is felvetődik, amelyekre máig nem tudnak válaszolni. Nem tisztázott például, hogy miért gyakoriak a különféle hirtelen és előzmények nélküli megbetegedések. Ezek közé tartozik az agyvérzés vagy az epilipsziás rohamok.

A villámsújtotta emberek sokkal érzékenyebbek egyéb súlyos megbetegedésekre, például a szívinfarktusra az életük egy későbbi szakaszában.

A statisztikai adatok azt mutatják, végeredményben kicsi az esély arra, hogy valakit villámcsapás érjen. Szakértők szerint ez az arány egy az egymillióhoz. Mások szerint ez a mérték nagyobb lehet, ha azt vesszük, hogy egy ember 80 éves koráig él. Egy nyolcvan esztendőt megélt ember esetében az arány egy a 13 ezerhez. Arra csak különféle tippek vannak, hogyan és hol érezhetjük magunkat biztonságban a villámcsapások ellen. A szavadban, vizes, párás helyen nagyobb a kockázat. Másrészt léteznek olyan régiók, ahol jellemzően sűrűbben fordulnak elő villámlások. További kutatásoknak kell igazolniuk, mit kell tenni védekezésképpen.  


Forrás: BBC

 

Hozzászólások Szóljon hozzá!

Ellenőrző kód
Kérjük gépelje be a képen látható karaktereket! *

BejelentkezésRegisztráció
Elfelejtett jelszó

Szakértőink

dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
dr. Buhály Mónika dr. Buhály Mónika gyógyszerész
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
Ön hova utazna szívesen nyaralni?Horoszkóp

Horoszkóp Kos Horoszkóp Bika Horoszkóp Ikrek Horoszkóp Rák
Horoszkóp Oroszlán Horoszkóp Szűz Horoszkóp Mérleg Horoszkóp Skorpió
Horoszkóp Nyilas Horoszkóp Bak Horoszkóp Vízöntő Horoszkóp Halak
Bezár