A vitaminszükségletről

- Írta: Dr. Sánta Zsuzsanna (szakgyógyszerész)

A vitaminszükségletről

Itt van az ősz, itt van újra… és ezzel beköszönt a változékony időjárás. Az időjárás változékonysága egy sor egészségügyi panaszt felerősít. A front-érzékenyek talán a többieknél is többet szenvednek ebben az időszakban. De nem kedvez az őszi időjárás a szív- és érrendszeri problémákkal küszködőknek, a reumatikus panaszokkal élőknek, sőt, az emésztési bántalmakban szenvedőknek sem. A megbetegedések, és a panaszok erősödésének kivédésének egyik lehetséges módja a fokozott vitaminfogyasztás.

A vitaminok szervezetünk katalizátorai. Erősítik az ellenálló-képességünket, segítik a betegségek kivédését, és legyőzését, javítják a sejtjeink működését. Szervezetünk szinte minden folyamatában szerepük van. Részt vesznek az anyagcserében, befolyásolják az energiafelhasználásunkat, szerepük van az észlelésben, érzékelésben, emésztésben, a hormon-háztartás egyensúlyában, az izmok működésében, egyszóval mindenben.
A vitamin szükséglet egyénenként különböző lehet. Befolyásolják az étkezési szokások, az életkor, a napi végzett munka, a fizikai-, és pszichés terhelés, az életkörülmények, a lakóhely, az éghajlat, a levegő tisztasága, a domborzat, a megbetegedések és még sok más. Az elfogyasztott zöldségek, gyümölcsök, és egyéb élelmiszerek, mint amilyen a máj, bizonyos húsok, és belsőségek, természetes vitamin-, és ásványi anyag-források, azonban csak ritkán fedezik a szervezet tényleges vitamin szükségletét. Éppen ezért ajánlatos az egészséges és tartalmas étrendünket vitamin, és ásványi anyag tartalmú készítményekkel kiegészíteni, értékesebbé tenni.

Az A, D, E, és K-vitaminok zsírban oldódó vitaminok, ami azt jelenti, hogy szervezetünk zsírszöveteiben tárolódnak, a vízháztartásunk működésével nem ürülnek ki rövid idő alatt a szervezetünkből, szemben a többi, vízben oldódó vitaminnal. A vízben oldódó vitaminok a szervezet vízháztartásának működésével, a vizelet-, és verejték-kiválasztással rövid időn belül kiürülnek, ezért naponta gondoskodni kell a szükséges mennyiség beviteléről.

Hozzászólások Szóljon hozzá!

Ellenőrző kód
Kérjük gépelje be a képen látható karaktereket! *

BejelentkezésRegisztráció
Elfelejtett jelszó

Szakértőink

dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
Szerelmes gondolatok

Milyen gyakran mondja el kedvesének, hogy szereti?


Horoszkóp

Horoszkóp Kos Horoszkóp Bika Horoszkóp Ikrek Horoszkóp Rák
Horoszkóp Oroszlán Horoszkóp Szűz Horoszkóp Mérleg Horoszkóp Skorpió
Horoszkóp Nyilas Horoszkóp Bak Horoszkóp Vízöntő Horoszkóp Halak
Bezár