Agysérültek: táplálás és rehabilitáció

Agysérültek: táplálás és rehabilitáció

Betegség vagy baleset következtében agykárosodást szenvedett betegek az akut ellátást követően különböző funkciózavarok miatt kerülnek rehabilitációra. Az önellátási képességét elveszített beteg optimális esetben olyan rehabilitációs osztályra kerül, ahol team munka keretében végzik a károsodott funkciók hely helyreállítását. 

A funkciózavarok közül kiemelkedő jelentőségű a táplálkozás zavara, amelynek következtében nemcsak alultápláltság alakulhat ki, hanem életet veszélyeztető szövődmények is. Az agysérült betegek akut ellátásánál, majd a rehabilitáció során is a megfelelő táplálás biztosítását a terápia részének tekintjük. A betegek felvételi állapota és tápláltsága alapvetően meghatározza a végezhető rehabilitációs tevékenységet. A betegek felvétele után történő állapotfelméréshez hozzátartozik a tápláltsági állapot meghatározása is. Táplálkozási vagy nyelészavar esetén biztosítani kell a betegek mesterséges táplálását. A felvétel után és a kezelések alatt hetente végzünk testsúlyellenőrzést. A különböző tanulmányok szerint az agysérült betegek 30–50 százaléka alultápláltan érkezik a rehabilitációs osztályra. Az alultáplált betegek csak korlátozott mértékben képesek részt venni a rehabilitációban, kevésbé terhelhetők. A rehabilitáció során a malnutríció kockázati tényező, amely veszélyezteti a betegek gyógyulását. A malnutríció következtében a gyógyulási folyamat elhúzódik, a mortalitás nő. Az alultáplált betegekben a szövődmények gyakrabban alakulnak ki, és az ápolási idejük meghosszabbodik. Átmeneti (néhány napos vagy egy-két hetes) táplálkozási zavar esetén nazogasztrikus (NG) szonda használatát javasoljuk. Ha a mesterséges táplálásra várhatóan több hétig vagy akár hónapokig is szükség van, akkor PEG (perkután endoszkópos gasztrosztóma) készítése indokolt, mert megfelelő mennyiségű és minőségű táplálék bevitele tartósan és biztonságosan kizárólag ezen át lehetséges. Csak megfelelően táplált betegek rehabilitációja végezhető eredményesen! Mi szükséges mindehhez? Szemlélet, elegendő képzett szakember (ápoló, orvos stb.) és finanszírozás. Bármelyik hiánya esetén működési zavar, következményes alultápláltság és szövődmények várhatók.

 

Dr. Dénes Zoltán
Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet,
Budapest

 

Forrás: Medical Tribune 2011. április 7.

Hozzászólások

Zsuzsa | 2012-02-05 18:01

Jó nPOT KÍVÁNOK! pÁROM 5 ÉS 1/2 HÓNAPJA AGYI INFARKTUSSAL FEKSZIK ÁPOLÁSI OSZTÁLYON. aZÉRT KERÜLT IDE, MERT A STROKE OSZTÁLYON AZT MONDTÁK NEM REHABILITÁLHATÓ. sEM AZ oRVOSOKKAL, SEM A NŐVÉREKKEL, NEM KOMMUNIKÁL, PEDIG NEM SOKAT, DE NÉHA BESZÉL. a gYÓGYTORNÁSSZAL NEM MŰKÖDIK EGYÜTT. sÚLYA ELKÉPESZTŐEN LECSÖKKENT, IZMAI MÁR NINCSENEK, CSAK A CSONT, MERT ENNI SEM NAGYON ESZIK. aGYI TISZTASÁGÁRÓL EGY ORVOS SEM NYILATKOZOTT. mI LESZ ÍGY A SORSA? hA LEHET KÉRNÉK VÁLASZT, E-MAIL CÍMEM: ZSUZSIKA07@GMAIL.COM. kÖSZÖNETTEL
Szóljon hozzá!

Ellenőrző kód
Kérjük gépelje be a képen látható karaktereket! *

BejelentkezésRegisztráció
Elfelejtett jelszó

Szakértőink

dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
Szerelmes gondolatok

Milyen gyakran mondja el kedvesének, hogy szereti?


Horoszkóp

Horoszkóp Kos Horoszkóp Bika Horoszkóp Ikrek Horoszkóp Rák
Horoszkóp Oroszlán Horoszkóp Szűz Horoszkóp Mérleg Horoszkóp Skorpió
Horoszkóp Nyilas Horoszkóp Bak Horoszkóp Vízöntő Horoszkóp Halak
Bezár