Alig nő az orvosok fizetése Oroszországban

2017.01.10.

Alig nő az orvosok fizetése Oroszországban

Oroszországban folyamatosan alakítják át az egészségügyi rendszert, hogy jobb legyen a betegellátás és megoldást találjanak az orvoshiányra. Még az idén törvénybe iktatnák, hogy mód legyen az úgynevezett távgyógyításra. Ennek lényege az, hogy valamennyi kórházhoz és klinikához közvetlen internetes kapcsolatot létesítenének, amelyen keresztül a betegek segítséget kérhetnének az orvosoktól.

Ha az elképzelést megvalósítják, akkor elméletben bármely beteg, függetlenül attól, milyen messze tartózkodik az egészségügyi intézménytől, internetes tanácsadást, segítséget kérhet orvosi bajaira vonatkozóan.

A tervet előreláthatóan két éven belül a valóságban is kipróbálhatják, bár bizonyos borúlátás is kíséri az ötletet. A kételkedők részben rövidnek találják a két éves időtartamot a kivitelezésre, részben aggodalmukat fejezik ki a pontos diagnózis felállítása és a sikeres gyógyítás kapcsán. A hírhez kapcsolódik az orvosok általános megbecsültségének kérdése.

Az orosz gazdaság nem teljesített jól az elmúlt években, s ennek következménye, hogy az orvosok fizetése nem túl magas. Tavaly egy átlagos orvos 48,9 ezer rubelt (kb. 227 ezer forintot) keresett havonta. Ez némileg több, mint a megelőző esztendőben, de az infláció miatt gyakorlatilag nem beszélhetünk növekedésről. Az önkormányzati fenntartású egészségügyi intézményekben inkább fizetéscsökkenést lehet észlelni. Regionális szinten jelentős különbségek figyelhetők meg. Vannak olyan körzetek az országban, ahol mindössze 23,2 ezer rubelt (106 ezer forintot) kapnak kézhez havonta, míg más helyeken akár 109 ezer rubelt (501 ezer forintot) is jövedelmez az állás.

Moszkvában az átlagos havi fizetés 81 ezer rubel (372 ezer forint), ráadásul a fővárosban jelentősebb mértében nő a havi fizetés évenként, mint a vidéki településeken. Még egy érdekes adat: az orosz gazdasági válság miatt 2016-ban 5 százalékkal esett vissza a gyógyszervásárlás. Általános tapasztalat, hogy az emberek kevesebb és olcsóbb gyógyszereket vásárolnak, mint korábban.


gazeta.ru

Hozzászólások Szóljon hozzá!

Ellenőrző kód
Kérjük gépelje be a képen látható karaktereket! *

BejelentkezésRegisztráció
Elfelejtett jelszó

Szakértőink

Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
Szerelmes gondolatok

Milyen gyakran mondja el kedvesének, hogy szereti?


Horoszkóp

Horoszkóp Kos Horoszkóp Bika Horoszkóp Ikrek Horoszkóp Rák
Horoszkóp Oroszlán Horoszkóp Szűz Horoszkóp Mérleg Horoszkóp Skorpió
Horoszkóp Nyilas Horoszkóp Bak Horoszkóp Vízöntő Horoszkóp Halak
Bezár