Almás sütőtök flan

2012.10.11. - Írta: BV

Almás sütőtök flan

Almás sütőtök flan


Hozzávalók:

1 kg sütőtök
3 tojás
60 g cukor
1,5 dl tej
1 db nagyobb, savanykás alma
100 g liszt
1 zacskó sütőpor
1 zacskó vaníliás cukor
1 tk. fahéj
1 csipet frissen őrölt kardamon
1-2 ek. barna nádcukor
Egy csipet só

A sütőt melegítsük elő 150 fokra


A sütőtököt hámozzuk meg, és távolítsuk el a magjait és a közötte lévő szálakat. Vágjuk kockákra, és vízgőz fölött pároljuk puhára (pároló betéttel) 15-20 perc alatt. Amikor megpuhult, öntsük át egy nagyobb szűrőbe, és egy evőkanál domború felével nyomkodjuk meg, hogy az összes felesleges víz eltávozzon. Hagyjuk kihűlni.

Egy tálba öntsük bele a lisztet, a sütőport, a cukrot, a vaníliás cukrot, egy csipet sót, a fűszereket, adjuk hozzá a tejet és a tojásokat, majd keverjük össze. A kihűlt sütőtök masszát is keverjük hozzá, majd az egészet öntsük egy sütőpapírral bélelt kapcsos tortaformába. Hámozzuk meg az almát, vágjuk kockákra és szórjuk egyenletesen a sütőtök tészta tetejére. Szórjuk meg 1-2 kanál barna vagy nádcukorral, és tegyük a sütőbe kb. 50 percre (szúrópróbáig).

Tálaláskor meghinthetjük még egy kevés fahéjjal


Szakértőink

dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész



Bezár