Alvástrükkök

Hasznos tippek a jó alváshoz

2012.01.07. - Írta: KA

Alvástrükkök

Több alvásra vágysz? Nem vagy egyedül! A háziorvosok beszámolói szerint rekord mennyiségű ember szenved álmatlanságban vagy az álmosság okozta fáradságban. A vizsgálatok kimutatták, hogy az utóbbi három évben átlagban 1 órával később bújunk ágyba mint azelőtt. A kutatók szerint nincs feltétlenül szükségünk a sokat emlegetett 8 óra alvásra. De ha sokat szenvedünk a „majd leragad a szemem” szindrómától, akkor ime néhány trükk, amivel rohanó életünkből könnyedén lophatunk egy kicsit időt az alvásra.

1. Csodaszer a bor! Már egy pici pohár alkohol is segíthet abban, hogy elálmosodj, mivel az alkoholnak lazító hatása van. A több pohárka éppen az ellenkezőjét válthatja ki, amikor a szervezet igyekszik annyi adrenalint termelni, hogy közömbösítse az alkohol hatását. Hasznos tipp: igyál vizet, ha kimozdulsz estére otthonról, és ha hazaértél, igyál meg egy pohár langyos vizet citrommal és egy kis mézzel.

2. Kelj fel! Sok specialista javasolja, hogy ha nem tudsz elaludni, kelj fel és menj át egy másik szobába. Akkor feküdj vissza az ágyadba, ha elálmosodtál. Hasznos tipp: találj olyan elfoglaltságot, melyben elmélyül agyad és a kezednek is van feladata, pl a sudoku rejtvény. Sokkal jobb, mint álmatlanul malmozni az ágyban.

3. Állíts a hőmérsékleten! Amikor alszunk, a testünk hőmérséklete csökken, míg végtagjainké nő. Tehát a meleg, nem forró fürdő nemcsak ellazít, de segíti a keringést az agytól a testfelszínünk felé. Hasznos tipp: kombináljuk ezt a folyamatot, gondoskodjunk arról, hogy a lábunk mindig melegen legyen, pl egy extra takaróval, vagy régi zokni, esetleg egy meleg vizes palackkal, míg a hálószoba hőmérsékletét csökkentsük le. A 20 fok abszolút ideális.

4. Tartsd magad a menetrendhez! Vezesd be, hogy minden nap ugyanakkor feküdj le. Ehhez akár órát is használhatsz, mely csörgésével jelzi, ideje ágyba bújni. Ha hétvégén próbálod behozni az alváslemaradásod, csak megzavarod a belső órádat. Hasznos tipp: állítsd be az órát, hogy mikor kell lefeküdni. A tv előtti szunyókálás, majd felriadás megzavarja az alvásciklusodat. Utána még mindig ott a hétvége, amikor sokáig ágyba maradhatsz az újsággal.

5. Tedd fel a polcra a problémákat! A stressz a legnagyobb ellensége az alvásnak. Angolok körében végzett kutatás szerint a rosszul alvók 75%a szenved a munkahelyi problémák miatt, és a legrosszabb a vasárnap éjszaka. Hasznos tipp: építsd be az estédbe a levezetést. Ne a laptopod mellől bújj az ágyba, remélve a jó alvást. Az egyik legjobban működő pszichológiai trükk, hogy írd ki magadból a problémákat vagy készíts listát a másnapi feladataidról mielőtt lefekszel, majd tedd el. Ez a módszer akkor is működik, ha éjjel felébredsz, ezért készíts oda egy noteszt.

6. Ne egyél késő este! Kerüld az étkezést 3 órával lefekvés előtt. Ha tele a gyomor, nehezebben alszol el. Hasznos tipp: ha nagyon éhes vagy, egyél egy banánt, vagy igyál valamilyen tejes italt. Ezeket könnyű megemészteni és tryptophan-ban gazdagok, amely egy esszenciális aminosav, amit a szervezet a melatonin létrehozására használ. A melatonin az a hormom, amit a szervezet elalváskor termel. Ez az aminosav megtalálható még a tojásban, csirkében és halban, ezért érdemes ezekből alkotni a vacsoránkat.

7. Relaxálj, ne izgasd fel magad! Az esti mozgás, egy táncóra jó levezetése a napnak és jó felvezetője az éjszakai alvásnak, mert fizikailag elfáradsz. Vigyázzunk ugyanakkor, mert a mozgás adrenalint termel. Hasznos tipp: olyan gyakorlatokat válasszunk, mint a jóga vagy a pilátesz. A felpörgető aerobikot tartogassuk a nap egy korábbi szakaszára. Ha mégis egy party után érünk haza, akkor vegyünk egy meleg, kamillás fürdőt elalvás előtt, hogy megnyugodjon a testünk és az elménk.

Hozzászólások Szóljon hozzá!

Ellenőrző kód
Kérjük gépelje be a képen látható karaktereket! *

BejelentkezésRegisztráció
Elfelejtett jelszó

Szakértőink

dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
Szerelmes gondolatok

Milyen gyakran mondja el kedvesének, hogy szereti?


Horoszkóp

Horoszkóp Kos Horoszkóp Bika Horoszkóp Ikrek Horoszkóp Rák
Horoszkóp Oroszlán Horoszkóp Szűz Horoszkóp Mérleg Horoszkóp Skorpió
Horoszkóp Nyilas Horoszkóp Bak Horoszkóp Vízöntő Horoszkóp Halak
Bezár