Az alkoholizmus tünetei

2018.04.12.

Az alkoholizmus tünetei

Az alkoholizmus sok szempontból nehéz kérdés. Jelenleg is, az egyik legsúlyosabb népbetegség világszerte.
„Egy-két pohár ital naponta még nem árt.” -  Mondják sokan. Viszont van, aki nem tud megállni egy-két pohár után és elveszti a kontrollt. 

Alkalmi alkoholfogyasztás és alkoholizmus. Van különbség.

Van egy választóvonal az alkalmi/szociális alkoholfogyasztás és az alkoholizmus között. A fő különbség az, hogy az alkoholfogyasztók képesek kontrollálni a bevitt alkohol mennyiségét. Persze a határt könnyen át lehet lépni és függővé válni. Amikor valaki életét már befolyásolja, az alkohol utáni vágy már függőségről beszélhetünk.

Sok egymással összefüggő tényező befolyásolja az alkoholizmust. Szerepet játszhat többek között a nevelés, a társadalmi környezet és az érzelmi egészség. Gyakran, kezdődik a folyamat egy magánéleti krízissel. Egy szerettünk halála, munka elvesztése, szakítás vagy egy válás. Ezek a személyes válságok, mélypontok nem várt hatásokkal járhatnak. 

Figyelmeztető jelek:

  • Az alkoholra való támaszkodás: Sóvárgás, ellenállhatatlan vágy érzése az alkohol iránt. Az értékrend megváltozik, és minden másnál fontosabb lesz a nap végén elfogyasztott pár pohár ital.
  • Megvonási tünetek: A szervezet megszokja az alkohofogyasztást. Ezért, ha nem jut bevitelhez és fizikai és szellemi tünetek is jelentkeznek. Például: remegés, izzadás, testsúlycsökkenés, ingerlékenység, depresszió.
  • További fizikai tünetek: Étvágytalanság, émelygés, fejfájás, fáradság, álmatlanság is lehet a függőség és a megvonás tünete. Szélsőséges esetekben előfordulhatnak görcsök, hallucináció. A kellemetlen tünetek enyhítésére pedig az egyén általában újra alkoholhoz nyúl.
  • Nincs mérték: Egy-két pohár naponta már nem elég, nem lehet ellenőrizni, hogy mennyi az elfogyasztott alkohol.
  • Bűntudat érzése alkoholfogyasztás után: Bűntudat érzése, mikor az alkohol már az egészség és a kapcsolatok rovására megy, viszont az ital elhagyása mégsem sikerül.

Nem szokatlan, hogy az alkoholfüggők megtagadják a segítséget. Nem ismerik fel a bajt, és úgy gondolják képesek lennének bármikor letenni az italt. Nincs olyan megoldás vagy gyógymód, amely mindenki számára megfelelő.

Azok számára, akik már képesek elfogadni a segítséget, több helyről is kaphatnak támogatást. Szakmai szervezetek, támogató csoportok, önsegítő csoportok és a család segítségével és bíztatásával ki lehet gyógyulni az alkoholizmusból.

Szélsőséges és komoly esetekben orvosi segítséget kell kérni. A leszoktatást felügyelni kell, ugyanis az azonnali megvonás nagyon komoly lelki és testi tünetekkel járhat. Ilyenkor a terápia orvosi felügyelet mellett, gyógyszeres kezeléssel kezdődik, és a visszaesés megelőzése érdekében mentális terápiával folytatódik.
Hozzászólások Szóljon hozzá!

Ellenőrző kód
Kérjük gépelje be a képen látható karaktereket! *

BejelentkezésRegisztráció
Elfelejtett jelszó

Szakértőink

dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
Szerelmes gondolatok

Milyen gyakran mondja el kedvesének, hogy szereti?


Horoszkóp

Horoszkóp Kos Horoszkóp Bika Horoszkóp Ikrek Horoszkóp Rák
Horoszkóp Oroszlán Horoszkóp Szűz Horoszkóp Mérleg Horoszkóp Skorpió
Horoszkóp Nyilas Horoszkóp Bak Horoszkóp Vízöntő Horoszkóp Halak
Bezár