Az amerikaiak túldolgozzák magukat

2017.02.10.

Az amerikaiak túldolgozzák magukat

Gabrielle Bruno, a cikk szerzője a következőkről számolt be: Az apja világ életében szorgalmas ember hírében állt. Először az Egyesült Államokban dolgozott, majd öt éven át különféle más országokban. Ebből két esztendőt töltött Svájcban, ami jó lehetőséget adott neki arra, hogy össze tudja hasonlítani a különböző országok munkakultúráját, illetve azt, mennyire van egyensúlyban a munka és a pihenés.

Gabrielle Bruno az Egyesült Államokban töltött évekre úgy emlékszik, hogy apja a nap végén tért haza, de otthon is rengeteg munkahelyi tennivalója akadt. Voltak napok, amikor este 10 óráig is dolgozott. Hétvégenként sem tudott tökéletesen kikapcsolódni, mert folyton csörgött a telefonja és sorra érkeztek az email üzenetek. Amikor Svájcba költöztek, mindez megváltozott. Az apja nem vitte haza a munkahelyi tennivalóit, otthon pedig jóformán csak a családjának élhetett.

A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) osztályozta és rangsorolta az országokat aszerint, hogy az egyes országokban milyen a munka és a kikapcsolódás egyensúlya. Az Egyesült Államok vitathatatlanul a világ leggazdagabb országai közé tartozik, de ez meglátszik azon is, hogy polgárai összességében rengeteget dolgoznak. Az OECD 1-től 10-ig osztályozta a munka és pihenés egyensúlyának minőségét, s eszerint az amerikaiak 5,3 pontot kaptak. Svájc ennél jóval magasabb, 7,2 pontot ért el.

Az európai országok között Dánia érdemelte ki a legjobb eredményt, az ő osztályzatuk 9,8. Hollandiában a munkavállalóknak csak a 2 százaléka túlórázik. Napjuk 67 százalékát személyes ügyeikre fordíthatják, az amerikaiak esetében ez az arány nem egészen 60 százalék. Végeredményben megállapítható, hogy az európai országokban jobb az arány a munkában eltöltött idő és a pihenés között, mint az Egyesült Államokban.

Pszichológusok következtetésként azt vonják le, hogy a túlzott munka károsan hat az egyének fizikai és mentális állapotára. Az állandó stressz konfliktusokhoz vezethet a munkahelyen és a családban is, ezért érdemes megfelelőbb egyensúlyt tartani a munka világában.


Forrás: Psychology Today

 

Hozzászólások Szóljon hozzá!

Ellenőrző kód
Kérjük gépelje be a képen látható karaktereket! *

BejelentkezésRegisztráció
Elfelejtett jelszó

Szakértőink

dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
Szerelmes gondolatok

Milyen gyakran mondja el kedvesének, hogy szereti?


Horoszkóp

Horoszkóp Kos Horoszkóp Bika Horoszkóp Ikrek Horoszkóp Rák
Horoszkóp Oroszlán Horoszkóp Szűz Horoszkóp Mérleg Horoszkóp Skorpió
Horoszkóp Nyilas Horoszkóp Bak Horoszkóp Vízöntő Horoszkóp Halak
Bezár