Az aszpirin csökkenti a mellrák kialakulás esélyét

2018.07.22. - Írta: Veress Pálma

Az aszpirin csökkenti a mellrák kialakulás esélyét

Az alacsony dózisú aszpirin (81 mg) alkalmazása csökkenti a mellrák kockázatát a nők körében, egy új tanulmány szerint. A kutatók összesen 16 százalékkal alacsonyabb mellrák kockázatot észleltek azoknál a nőknél, akik hetente legalább háromszor jelentették az alacsony dózisú aszpirin használatát.

A City of Hope vezette tanulmány megállapította, hogy az alacsony dózisú aszpirin (81 mg) alkalmazása csökkenti a mellrák kockázatát azoknál a nőknél, akik a kaliforniai tanári tanulmányban szerepeltek. Ez a tanulmány - amely elsőként azt sugallja, hogy a kockázatcsökkenés alacsony dózisú aszpirin esetén jelentkezik - a City of Hope. Leslie Bernstein professzor, a korai felismerés és megelőzés biomarkereinek osztályának professzora és igazgatója, és a Journal of Breast Cancer Research folyóiratban publikálták.

A tanulmány részeként a kutatók 57.164 nő által benyújtott kérdőívben rögzített adatokat elemezték a Kaliforniai Tanárképzésben. 2005-ben a résztvevők kifejtették a rákos megbetegedések kérdőívben az egyéb állapotok, az aszpirin és egyéb nem szteroid gyulladáscsökkentők (NSAID), a menstruációs csillapítok,a hormonok, a testtömeg, a magasság, a lakókörnyezet, a táplálkozás, az alkoholfogyasztás és a a fizikai aktivitással kapcsolatos részleteket a kutatóknak. A 2013-mat követő években a résztvevők közül 1.457 invazív emlőrák alakult ki.

Bernstein és kollégái 16 százalékkal alacsonyabb mellrák kockázatot észleltek azoknál a nőknél, akik hetente legalább háromszor használták a kis dózisú aszpirint. Az alacsony dózisú aszpirin ilyen rendszeres alkalmazása csökkentette az ösztrogén és a progeszteron-receptor pozitív kockázatát, HER2-negatív emlőrák 20% -ánál, ami a leggyakoribb emlőrákos altípus.

A kutatók csapata az alacsony dózisú "bébi" aszpirinre összpontosít, mert nem csak olcsó és könnyen hozzáférhető, mint lehetséges megelőző eszköz, hanem azért, mert már sok ember szedte azt a többi betegség megelőzésére, például szívbetegség, sőt a vastagbélrák esetében.

Most, hogy van néhány adata az alacsony dózisú, nagyobb dózisú aszpirinről, részletesebb kutatást végezhetünk annak érdekében, hogy megértsük az alacsony dózisú aszpirin teljes értékét az emlőrák megelőzésére - mondta Clarke.


  

Hozzászólások Szóljon hozzá!

Ellenőrző kód
Kérjük gépelje be a képen látható karaktereket! *

BejelentkezésRegisztráció
Elfelejtett jelszó

Szakértőink

dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
Szerelmes gondolatok

Milyen gyakran mondja el kedvesének, hogy szereti?


Horoszkóp

Horoszkóp Kos Horoszkóp Bika Horoszkóp Ikrek Horoszkóp Rák
Horoszkóp Oroszlán Horoszkóp Szűz Horoszkóp Mérleg Horoszkóp Skorpió
Horoszkóp Nyilas Horoszkóp Bak Horoszkóp Vízöntő Horoszkóp Halak
Bezár