Az egyetlen megoldás a tej elkerülése

2011.08.20.

Az egyetlen megoldás a tej elkerülése

A tejallergiát és a laktózérzékenységet gyakran összemossák, pedig a kettő nem ugyanaz. Utóbbi esetben a tejcukorral kapcsolatos érzékenységről van szó, ami lényegesen gyakoribb is a tejallergiánál, a gyermekkori felszívódási zavarok közül az egyik legáltalánosabb.

A laktózérzékenység oka egy laktáz nevű enzim hiánya vagy csökkent szintje, esetleg rossz működése: ez az enzim játszik kulcsszerepet abban, hogy a tejcukor el tudjon bomlani a bélbolyhokon a vékonybél nyálkahártyájában. Ha a folyamat nem működik megfelelően, bakteriális erjedés indul meg a vastagbélben, ami fájdalmas puffadáshoz, hasmenéshez vezet. Amennyiben gyermekünk tartósan hasmenéssel, puffadással küzd, feltétlenül vigyük el orvoshoz. A hasmenés kisgyerekeknél egyébként is különösen veszélyes, hiszen könnyen vezethet kiszáradáshoz, ráadásul ilyenkor a táplálékok felszívódása is problematikussá válik. A laktózérzékenység másik árulkodó jele a fogyás. Ha laktózérzékenységet állapítanak meg gyermekünknél, túl sok megoldás nem létezik: az egyetlen út, hogy nem fogyaszthat tejet és tejtermékeket. A tejallergia tünetei hasonlóak a tejcukor-érzékenység megnyilvánulási formáihoz, de itt nem a tejcukorral, hanem a tej tartalmazta fehérjékkel szemben jelentkezik intolerancia. Ez az allergia gyakran a bőrön is kiütéseket okoz. Ebben az esetben is kerülni kell a tejtermékek fogyasztását. Tévhit, hogy a fenti esetekben a forralás megoldást jelent, sőt, csak rosszabb lesz tőle a helyzet, ez ugyanis csak növeli az allergizáló hatásokat.

A zavarokat főleg genetikai tényezők okozzák, de bizonyos betegségek is vezethetnek laktózérzékenységhez vagy tejallergiához. Az is bizonyított, hogy minél kisebb gyerekeknek adunk tehéntejet, annál gyakoribban jelenik meg a fenti két rendellenesség, vagyis egyéves korig lehetőleg tartózkodjunk a kicsi tejeztetésétől. Ami a szükséges diétát illeti, a tejtermékeket nyilván nem könnyű kiváltani, de nem is lehetetlen: mivel a tej, a sajt és többi rokonuk elsősorban kalciumtartalmuk miatt számítanak étrendünk elengedhetetlen részének, sok halat, zöldséget, gyümölcsöt kell fogyasztani, és a hozzáférhető kalciumkészítményeket, pezsgőtablettákat is ajánlatos fogyasztani, de utóbbiakat csak az orvos utasításainak megfelelően.

Fontos kiemelni, hogy a fenti intoleranciák nem kizárólag a tehéntejre vonatkoznak. Vagyis akinek a szervezete nem képes kezelni a tejcukrot vagy a tejben található valamelyik fehérjét, az más háztáji állat tejét vagy sajtját sem fogyaszthatja! A gyerekek egyébként általában 5-6 éves korukra kinövik a szóban forgó rendellenességeket.

Hozzászólások Szóljon hozzá!

Ellenőrző kód
Kérjük gépelje be a képen látható karaktereket! *

BejelentkezésRegisztráció
Elfelejtett jelszó

Szakértőink

Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
Szerelmes gondolatok

Milyen gyakran mondja el kedvesének, hogy szereti?


Horoszkóp

Horoszkóp Kos Horoszkóp Bika Horoszkóp Ikrek Horoszkóp Rák
Horoszkóp Oroszlán Horoszkóp Szűz Horoszkóp Mérleg Horoszkóp Skorpió
Horoszkóp Nyilas Horoszkóp Bak Horoszkóp Vízöntő Horoszkóp Halak
Bezár