Az egyik legalattomosabb betegség

Az egyik legalattomosabb betegség

A hepatitis C egyik legfőbb veszélye az, hogy a beteg nem is feltétlenül veszi észre, hogy beteg – lehet, hogy csak akkor döbben rá erre, amikor már komoly a baj.

A hepatitis C-ről annyit szinte mindenki tud, hogy májgyulladásról van szó, viszont ez a variáns jóval veszélyesebb például a hagyományos „megbetegszem, rosszul vagyok, meggyógyulok” ciklust eredményező hepatitis A-nál. Itt a fertőzés a betegek több mint kétharmadánál krónikussá válik, a vírus megmarad a szervezetben, és gyakran rejtett módon pusztítja a májat.

Nincs folyamatos gyengeség

A hepatitis C-re a legtalálóbb jelző talán az alattomos lehet: a betegség akár évtizedeken át is létezhet a szervezetben, méghozzá úgy, hogy a beteg ennek nem is biztos, hogy tudatában van. Enyhébb fájdalmak persze jelentkezhetnek, de ezek gyakran nem lépnek túl egy enyhe gyomorrontás tünetein, ezekkel pedig a többség nem igazán szokott orvoshoz fordulni, hiszen miért is tenné? Még ennél is komolyabb azonban a helyzet: még egy egyszerű laborvizsgálat sem mutatja ki száz százalékos biztonsággal a betegséget. Pedig az egyébként rendkívüli regenerációs képességgel rendelkező máj eközben folyamatos gyulladásban van. A legtöbb esetben csak a célzott keresés hatására veszik észre a bajt – sokszor már a szerv tönkremenetele, netán rákos elváltozása után.

Tű, tetoválás, testékszer

A hepatitis C-nek be kell jutnia a szervezetbe ahhoz, hogy megbetegítse az embert. Ma már a véradás, vérpótlás esetében történő fertőződés az alapos szűrési eljárásoknak köszönhetően nagyon ritka, az intravénás kábítószerhasználók köre azonban ugyanúgy kiemelt rizikócsoport, mint a HIV vírus esetében is. Ha valaki tetováltatni szeretne, netán testékszert helyeztetne be, az is csak legálisan működő, a megfelelő tanúsítványokkal rendelkező helyeken tegye ezt – ellenkező esetben nincs garancia arra, hogy nem fertőződik meg. Fontos, hogy ne használjuk más fogkeféjét, borotváját, ollóját, vagyis semmi olyan eszközt, amire adott esetben rákerülhet a másik ember vére. Ahogy már szó volt róla, ez nem feltételez senkiről sem rossz szándékot, hiszen sokszor maga a fertőzött sincs tudatában saját fertőzöttségének. A közvélekedéssel ellentétben azonban szexuális úton a betegség kevésbé megy át a partnerre, bár teljességgel ez sem zárható ki a szájüreg, netán a nemi szervek mikrosérülései miatt.

Májrákot okoz

A hepatitis C egyik fő veszélye, hogy a betegség táptalaja és okozója a máj daganatos elváltozásainak: mivel legyengíti a szervet, az sokkal könnyebben elrákosodik, mint ha egészséges lenne. Amennyiben azonban még nem jutottunk el idáig, a fertőzés gyógyítható, vagy ha teljes egészében nem is lehet meggyógyítani, kezelhető, szinten tartható. Viszont ehhez arra van szükség, hogy odafigyeljünk magunkra és a fenti tanácsokat is alaposan megfogadjuk.

Hozzászólások Szóljon hozzá!

Ellenőrző kód
Kérjük gépelje be a képen látható karaktereket! *

BejelentkezésRegisztráció
Elfelejtett jelszó

Szakértőink

dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
Szerelmes gondolatok

Milyen gyakran mondja el kedvesének, hogy szereti?


Horoszkóp

Horoszkóp Kos Horoszkóp Bika Horoszkóp Ikrek Horoszkóp Rák
Horoszkóp Oroszlán Horoszkóp Szűz Horoszkóp Mérleg Horoszkóp Skorpió
Horoszkóp Nyilas Horoszkóp Bak Horoszkóp Vízöntő Horoszkóp Halak
Bezár