Az emlő önvizsgálata

- Írta: Magyar Rákellenes Liga

Az emlő önvizsgálata

A nőket veszélyeztető daganatos betegségek leggyakoribb formája az emlőrák. Magyarországon minden nyolcadik nőnek kell szembenéznie a kórral. Ez évente több mint hétezer érintettet jelent! Korai felismeréssel az emlőrák legyőzhető!

A korai szakaszban felismert emlőrák az esetek jelentős részében gyógyítható. Mivel ebben a stádiumban a rák még semmilyen fájdalmat nem okoz, elengedhetetlen a rendszeres önvizsgálat. Tapasztalat, hogy a nők saját maguk észlelik először az elváltozásokat, ezért a havonta végzett emlővizsgálat jelentősen javítja annak esélyét, hogy a rákot korai stádiumban észleljék. Az önvizsgálat életet menthet!

Az önvizsgálat lépései

1. lépés: Félmeztelenre vetkőzve álljon a tükör elé, két karját lógassa le, és erős fényben figyelje meg, hogy emlőin és környékükön látszik-e alakváltozás, duzzanat, narancshéjszerű bőrráncosodás, illetve, hogy nem húzódott-e be valamelyik mellbimbója? A két mell közötti kisebb nagyságbeli eltérés természetes,

2. lépés: Emelje fel mindkét karját, és miközben egyik oldala felől a másik felé fordul a tükör előtt, folytassa melle megfigyelését az előbbi szempontok szerint.

3. lépés: Vegye emlőit egymás után két tenyere közé, és előbb vízszintes, majd függőleges csúsztatott mozgással tapintsa át őket. Figyelje, hogy nem tapasztal-e keményedést, csomósodást.

4. lépés: Ellentétes oldali kezével tapintsa körbe mellbimbóit a bimbóudvaron belül, majd enyhén préselje is össze őket, ügyelve, hogy nem szivárog-e savós vagy véres váladék. A vizsgált mellbimbó felőli karját közben lógassa le.

Folytassa az önvizsgálatot ágyon fekve!

5. lépés: Fekvő helyzetben is körbe kell tapintania emlőit és környékeit. Ezért feküdjön hanyatt, tegyen feje alá kispárnát, vizsgálandó melle felőli lapockája alá pedig összehajtott törülközőt, hogy keble kiemelkedjék. A vizsgálatot bal mellén kezdje el.

6. lépés: Finom, simító-nyomó mozdulatokkal tapintsa át emlőjét jobb kezének összezárt középső ujjai belső felületével (nem ujjbeggyel!). Körkörös mozdulatokkal haladjon körbe mellén, kezdve kívülről és alulról, közben egyre közelítsen az emlőbimbóhoz. Az áttapintást végezze el úgy is, hogy bal karja a törzse mellett nyugszik, és úgy is, hogy a feje alatt van. A jobb mellét is vizsgálja meg a balhoz hasonlóan.

7. lépés: Csomót keresve tapintsa át mindkét hónalját az előbbihez hasonló kézmozgatással. A vizsgálandó oldalon lévő karja legyen a feje alatt.

8. lépés: Tapintsa körbe mindkét oldalon a kulcscsont feletti árkot. A vizsgálandó oldal felöli karját fektesse a törzse mellé.

Az emlőrák figyelmeztető jelei:

  • változások az emlő kontúrjában,
  • bármilyen ránc vagy behúzódás a bőrön,
  • kellemetlen érzés vagy fájdalom az egyik emlőben, különösen, ha új keletű és folyamatosan fennáll,
  • csomó vagy elődomborodó terület az emlőben vagy a hónaljárokban, ami a másik oldali emlőtől vagy hónaljároktól különbözik,
  • bármilyen váladék a mellbimbóból (tej kivételével), vérző vagy fájdalmas területek, amelyek nem gyógyulnak, változás a mellbimbó állásában.
     
Hozzászólások

MarfaTiew | 2017-12-26 05:41

Update skin, plastic wrinkles without jabs and operations is available to everyone. Chemical elements remove components of old cells. Skin swiftly is updated. A face without wrinkles and signs of acne. Impressive improvement of the external appearance of the skin. Rejuvenation, plastic, removal wrinkles are guaranteed. make chemical peeling started by German workers in the 19th century. Since then, safety procedures has grown several times. Result can get and household conditions. Epidermis becomes smooth and light, without wrinkles, redness. chemical peel results

STEWdaby | 2018-07-02 04:33

There are different ways to fry tomatoes, but each of them will require cook to spend several hours in the kitchen, so this food is usually better correct do on weekends or for special occasions. When tomatoes are roasted, they get a deep taste and are combined with seafood, antipasto and other roasted vegetables. Moreover, they are good suitable for use in the baking industry, in making bread or cake with custard. http://stewedtomatoes.top/how-to-make-stewed-tomatoes-with-onion-and-garlic
Szóljon hozzá!

Ellenőrző kód
Kérjük gépelje be a képen látható karaktereket! *

BejelentkezésRegisztráció
Elfelejtett jelszó

Szakértőink

dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
Szerelmes gondolatok

Milyen gyakran mondja el kedvesének, hogy szereti?


Horoszkóp

Horoszkóp Kos Horoszkóp Bika Horoszkóp Ikrek Horoszkóp Rák
Horoszkóp Oroszlán Horoszkóp Szűz Horoszkóp Mérleg Horoszkóp Skorpió
Horoszkóp Nyilas Horoszkóp Bak Horoszkóp Vízöntő Horoszkóp Halak
Bezár