Az Európai Bizottság továbbra is támogatja az áttétes emlőrák bevacizumabbal történő kombinációs kezelését

Sajtóközlemény

2011.03.03.

Az Európai Bizottság továbbra is támogatja az áttétes emlőrák bevacizumabbal történő kombinációs kezelését

Az elmúlt időszakban az áttétes emlőrák célzott kezelésével kapcsolatban napvilágot látott híreket követően az Európai Bizottság bejelentette, hogy az érképződést gátló célzott kezelést továbbra is támogatja e javallatban.

 

Ezt a célzott biológiai terápiát Európában az emlőrák kezelésében leggyakrabban használt kemoterápiával kombinációban, az úgynevezett HER2-negatív daganattípusban szenvedők kaphatják. Eddig világszerte mintegy 90.000, Magyarországon pedig több száz hölgy részesült ebben a kezelésben.

A daganatgyógyítás szemlélete alapvetően megváltozott az elmúlt években. A személyre szabott kezelés egyre inkább előtérbe került, azaz a daganatok különböző genetikai sajátosságainak megfelelő célzott terápiára is van már lehetőség.

Az európai szakhatóságok felülvizsgálták e célzott terápiák hatékonyságát és hasznosságát az elmúlt időszakban. A gyógyszerek emberi felhasználását vizsgáló bizottság (Committee for Medicinal Products for Human Use (CHMP) javaslata alapján az Európai Bizottság megerősítette a bevacizumab paclitaxel kombinációban történő felhasználásának lehetőségét áttétes emlőrákos betegek esetében. A Bizottság döntése során figyelembe vette, hogy e gyógyszerkombináció meggyőző eredményeket mutatott abban, hogy az áttétes emlőrákban szenvedők tovább élnek állapotuk rosszabbodása nélkül, így e kombináció értékes kezelési lehetőséget nyújt az orvosoknak és az érintetteknek.

A klinikai vizsgálat eredményei szerint a bevacizumab paclitaxel kombináció 52%-kal csökkentette az előrehaladott HER2-negatív emlőrák rosszabbodásának kockázatát összehasonlítva a paclitaxel monoterápiával.

A CHMP által támogatott kombináció másik tagja a paclitaxel az Európában leggyakrabban használt kemoterápiás szer, mint ahogy az érképződést gátló biológiai terápiához is leggyakrabban hozzáadott terápia.

A bizottsági döntéssel így továbbra is elérhető maradt az áttétes emlőrákban alkalmazható egyetlen célzott biológiai terápiás lehetőség. Az emlőrák indikáción túl a terápia a vastagbél- és végbélrákos, valamint a tüdőrákos magyar betegek számára is elérhető, melyet 2010. július 1 óta az OEP is teljes körűen finanszíroz.

További háttérinformációk:

Egyedi hatásmechanizmus – célzott terápia

A kemoterápia nemcsak a daganatos osztódó sejtekre hat, hanem a szervezet egyéb gyorsan osztódó sejtjeit is károsítja. Ezzel szemben a célzott biológia terápiák csak a daganatos sejteken fejtik ki hatásukat. Az érképződést gátló célzott kezelés döntően a daganatok érellátását gátolja és így csökkenti a daganat méretét, biztosítva a betegség rosszabbodásáig eltelt időszak meghosszabbítását illetve egyes daganatoknál a hosszabb teljes túlélést.

Érképződésgátlás

A daganatos elváltozások kifejlődése során az erek ahhoz kellenek, hogy a daganat növekedéséhez tápanyagot és oxigént szállítsanak a daganatba. A daganat növekedéséhez az új erek képződése elengedhetetlen. Ha a daganat elér egy bizonyos nagyságot (körülbelül egy színes gombostűfejnyi méretet), már fokozott oxigén- és tápanyagigénye miatt úgynevezett érnövekedési anyagokat termel, mely a daganat környezetében lévő ereket arra készteti, hogy új erek képződésével javítsák a daganat érellátását. A környező erek felszínén lévő antennák vagy más néven receptorok fogják be a daganat által termelt faktorok jeleit, melynek hatására az erek oldalágakat képeznek. A daganat érellátásának megszüntetetésével a daganat tápanyag hiányában "éhezik", majd sorvadni kezd, így a növekedése saját erek nélkül megáll.

Az érképződést gátló kezelés egy korszerű, célzott onkológiai kezelést tesz lehetővé. Az elsőként kifejlesztett és jelenleg is a legtöbb daganattípusban hatékonyságot mutató célzott biológiai kezelés hazánkban is hozzáférhető.

 

További sajtóinformáció:

VM.komm Kommunikációs Tanácsadó Iroda

Nagy Ákos

Telefon/fax: (1) 350-6951, mobil: 20/933-1801,
e-mail: nagy.akos@vmkomm.hu
 

Hozzászólások Szóljon hozzá!

Ellenőrző kód
Kérjük gépelje be a képen látható karaktereket! *

BejelentkezésRegisztráció
Elfelejtett jelszó

Szakértőink

Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
Szerelmes gondolatok

Milyen gyakran mondja el kedvesének, hogy szereti?


Horoszkóp

Horoszkóp Kos Horoszkóp Bika Horoszkóp Ikrek Horoszkóp Rák
Horoszkóp Oroszlán Horoszkóp Szűz Horoszkóp Mérleg Horoszkóp Skorpió
Horoszkóp Nyilas Horoszkóp Bak Horoszkóp Vízöntő Horoszkóp Halak
Bezár