Az igazság a torokgyulladásról

2014.01.27.

Az igazság a torokgyulladásról

Télen az egyik leggyakoribb betegség, a nátha, gyakran a rettegett torokfájással kezdődik és ez nagyon sok embert arra késztet, hogy különböző gyógymódokat próbáljon ki. De gondolnánk-e, hogy a legtöbb torokfájással kapcsolatos elmélet nem is annyira tudományos? Lássunk is néhány igaz, hamis állítást.

 

Ételek, italok.

  •  Igaz. Ha nem eszünk, illetve iszunk eleget, sokkal lassabban regenerálódik az immunrendszerünk, ezáltal sokkal tovább tart a betegségünk, mint szeretnénk. Együnk leveseket, krumplipürét, ezeket fájós torokkal is meg tudjuk enni. De vigyázzunk a túl meleg étellel vagy itallal, mert ezekkel épp az ellenkező hatást érjük el. A hideg étel, ital szintén rossz fájós torkunknak.

A torokgyulladás fő okozója a hideg idő

  • Hamis.90-95 %-ban a torokgyulladást vírusok okozzák. Az viszont igaz, hogy hidegebb időben többen fertőződnek meg ezekkel a vírusokkal. Ugyanis, ilyen időben nagyobb az esély arra, hogy náthás emberrel találkozunk, mint nyáron, hiszen több időt töltünk zárt térben, emberek között, mint általában. Vigyázzunk arra, hogy melegből ne menjünk hirtelen hideg helységbe, vagy éppen nyáron a légkondiciónált szobába, mert ezek mind forrásai lehetnek a torokgyulladásnak.

Öblögessünk sós vízzel

  • Igaz. A meleg, sós víz ugyan nem gyógyítja meg a fertőzést, gyulladáscsökkentő tulajdonságai miatt, jót tesz a toroknak. Próbáljunk meg egy teáskanálnyi sót, egy pohár vízben feloldva öblögetni.

A torokgyulladást lehetetlen meggátolni

  • Hamis. Mindazonáltal, hogy a torokgyulladást elég nehéz elkerülni, kialakulásának kockázatát viszont csökkenteni tudjuk. Például, rendszeres kézmosással, mert így el tudjuk pusztítani azokat a vírusokat, amelyek a kezünkre kerültek különböző tárgyak megérintése után, amiket más emberek is használtak. Fontos továbbá, hogy lakásunkat és az otthoni dolgainkat (például poharak, törölközők..stb) rendszeresen tisztán tartsuk, különösen, ha valaki a családból rendetlen.

A szopogató tabletta az egyetlen gyógymód, ami segít

  • Hamis. Ezek a tabletták, akár gyógyhatásúak, akár nem, segítenek a fájó torkon. De a különböző torok spray-k is gyógymódot jelenthetnek

.

A dohányzás irritálja a begyulladt torkot

  • Igaz. A dohányzás csak rosszabb hatást vált ki fájó, gyulladt torkunkban. A cigarettafüst irritálja a légutakat, könnyebb utat engedve ezzel a fertőzéseknek. Valamint, sokkal nehezebben gyógyulunk meg. Mindenfajta légszennyeződés, valamint a különböző intenzív szagok (festék, ecet..stb)hasonló hatást válthat ki.

A gyerekek kevésbé szenvednek torokfájástól

  • Tévedés. A gyerekek vannak a legnagyobb veszélyben, hiszen az Ő immunrendszerük még nem fejlődött ki rendesen, a nátha vagy a megfázás ellen. Fájdalomcsillapítókkal, nem annyira hideg italokkal nyugtathatjuk a torkukat, más gyerekeknek a torok spray-ket ajánlják. Egy átlaggyerek évente 8 mellkasi vagy torokfertőzést kap.

Nem muszáj az orvosnak megmutatni a torokgyulladást

  • Igaz és hamis is lehet. Nem feltétlenül szükséges egyből orvoshoz rohannunk a torokgyulladás első jeleinél. Amennyiben, még két hét után is fáj a torkunk, és a tünetek sem enyhülnek fájdalomcsillapítók szedése után, érdemes felkeresni az orvosunkat.

Hozzászólások Szóljon hozzá!

Ellenőrző kód
Kérjük gépelje be a képen látható karaktereket! *

BejelentkezésRegisztráció
Elfelejtett jelszó

Szakértőink

dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
Szerelmes gondolatok

Milyen gyakran mondja el kedvesének, hogy szereti?


Horoszkóp

Horoszkóp Kos Horoszkóp Bika Horoszkóp Ikrek Horoszkóp Rák
Horoszkóp Oroszlán Horoszkóp Szűz Horoszkóp Mérleg Horoszkóp Skorpió
Horoszkóp Nyilas Horoszkóp Bak Horoszkóp Vízöntő Horoszkóp Halak
Bezár