Az intim szőrtelenítés veszélyei

2012.05.06. - Írta: DA

Az intim szőrtelenítés veszélyei

Beköszöntött a hőség, közeleg a strandszezon, mindenki lázasan fogyókúrázik, jó előre szoláriumozik, hogy ne tejfehéren menjen ki először a vízpartra, a szőrtelenítés pedig ma már olyannyira természetes, hogy nem is gondolkodunk rajta az év egyéb időszakaiban sem, hát még ilyenkor. Pedig korántsem mindegy, mit használunk e célra.

Ugyan nem léteznek hivatalos orvosi statisztikák a borotvahabok, borotvakrémek okozta problémákról, ma már tudjuk: ezek alkalmazása korántsem veszélytelen. Idén tavasszal például New Jersey állam kishíján betiltotta a szépségszalonokban a teljes szőrtelenítést a nemi szervek tájékán, miután két nő is kórházba került ezzel összefüggő problémák miatt. Olyan esetről is van tudomásunk, amikor egy 1-es típusú diabéteszben szenvedő hölgy kishíján elhunyt egy bakteriális fertőzés következtében, amit hasonló teljes intim szőrtelenítés után kapott el.

Mindez érthetetlennek tűnhet, pedig van magyarázata. Valamit nem árt magunkban tudatosítanunk: attól, hogy a modern kor esztétikai szempontjai rég felülírták a természetes fazont ezen a téren, a nemi szőrzet nem véletlenül nő ott, ahol nő. Az a funkciója, hogy oltalmazza az érzékeny bőrt és a nyálkahártyákat a genitáliák környékén, és onnantól kezdve, hogy akármilyen módon megszabadulunk a szőrtől, e régiók gyakorlatilag védtelenek maradnak. A borotválás emellett felsértheti a hámszövet felső rétegeit: nem kell feltétlenül intenzíven vérző sérülésekre gondolni, hiszen számos láthatatlan karcolást is ejtünk ilyenkor magunkon. E réseken a baktériumok nagyon könnyen bejuthatnak a szervezetbe, és akkor még nem is szóltunk a borotválkozás nyomán keletkező gyulladásokról, amelyek révén a baktériumok egyszerűen bent rekednek a testben. Mindez remek táptalaj a különféle bőrfertőzéseknek, a szőrtüszők elfertőződésének, illetve előmozdítja, hogy egyes szőrszálak rossz irányba, befelé kezdjenek el növekedni.

A szakemberek mindezek eredőjeként azt tanácsolják a cukorbetegséggel, krónikus vese- vagy májbetegségekkel, kellemetlen bőrbajokkal (ekcéma, pikkelysömör stb.) küszködőknek, illetve azoknak, akiknek valamilyen okból kifolyólag legyengült az immunrendszerük, hogy felejtsék el a „brazil fazont”, vagyis semmiképpen se szőrtelenítsék le magukat teljesen a nemi szervek környékén.

A többiek számára csupán néhány instrukciót kell betartani ahhoz, hogy elkerüljék a veszélyeket. Először is körültekintően válasszunk kozmetikát. Emellett nem mindegy a szőrtelenítés módja sem: akárki akármit mond, a mai napig a gyantáztatás a legjobb módszer erre a célra, még ha sokan idegenkednek is tőle, pedig nemcsak tartósabb eredményt hoz a többi eljárásnál, de a bőrre is ez a legkevésbé veszélyes és sértő. Folyamatosan figyeljünk oda a megfelelő higiéniára – a szőrtelenítés időpontjában még az átlagosnál is nagyobb jelentőséggel bír a tisztaság kérdése. Ha pedig szerencsésen lezajlott a procedúra, igyekezzünk megelőzni az érzékeny bőrfelület irritációját: használjunk gyulladáscsökkentő hidratáló krémeket a szóban forgó területen.

A fentiek betartása mellett a körültekintő odafigyelés is fontos, hogy észrevegyük a fertőzés jeleit, amennyiben mégis beüt a baj. Ha a leszőrtelenített területen rendellenes pirosságot, a bőr furcsa nyirkosságát, égő érzést, hámlást tapasztalunk vagy belázasodunk, forduljunk orvoshoz, amint lehet!

Hozzászólások Szóljon hozzá!

Ellenőrző kód
Kérjük gépelje be a képen látható karaktereket! *

BejelentkezésRegisztráció
Elfelejtett jelszó

Szakértőink

dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
Szerelmes gondolatok

Milyen gyakran mondja el kedvesének, hogy szereti?


Horoszkóp

Horoszkóp Kos Horoszkóp Bika Horoszkóp Ikrek Horoszkóp Rák
Horoszkóp Oroszlán Horoszkóp Szűz Horoszkóp Mérleg Horoszkóp Skorpió
Horoszkóp Nyilas Horoszkóp Bak Horoszkóp Vízöntő Horoszkóp Halak
Bezár