Az inzulinrezisztencia és a PCOS összefüggései

2019.10.18. - Írta: Veress Pálma

Az inzulinrezisztencia és a PCOS összefüggései

A policisztás ovárium szindrómával (PCOS) diagnosztizált nők 30-40%-a inzulinrezisztens is. Az inzulinrezisztencia egy cukorbetegség előtti állapot, amely akár a 2-es típusú cukorbetegséghez is vezethet. Az inzulinrezisztencia kiemelkedő szerepet játszhat a PCOS kialakulásában, de mindenféleképpen súlyosbítva annak tüneteit. Az inzulinrezisztencia teljes életmódváltást igényel, akár gyógyszeres kezelést a súlyosabb helyzet elkerülése érdekében. A PCOS betegség esetén az inzulinrezisztencia meglétét mindenféleképpen vizsgálni kell.

PCOS és inzulinrezisztens állapot


A PCOS a nők endokrin (hormonális) megbetegedése, amely rendszertelen menstruációs ciklust okozhat, eredményezhet meddőséget, megnövelheti a férfi nemi hormonok termelődését, valamint a petefészekben a kéreg alatti apró ciszták kialakulását.

A hasnyálmirigy sok egyéb más funkciója mellett felelős az inzulin termeléséért. Az emberi szervezet sejtjeinek a természetes tápláléka a cukor (glükóz). Amikor szénhidrát jut a szervezetünkbe, a glükóz közel 15 perc alatt jut a vérkeringésbe. Az inzulin segíti a szövetekben a glükóz felszívódását, amelyet a szervezet átalakít energiává.

Inzulinrezisztencia esetében a szervezet nem reagál az inzulinra olyan hatékonysággal, mint azt kellene, így a vérben magas vércukorszint alakul ki. Egy idő után egyre nagyobb és nagyobb inzulintermelésre van szüksége a szervezetnek ahhoz, hogy a sejtek megfelelő mennyiségű glükózhoz jussanak. Végül a szervezet nem a megfelelő módon reagál a cukor felhasználására, így egy diabétesz előtti állapot alakul ki vagy akár a 2-es típusú cukorbetegség.

A kapcsolat


A PCOS ismert rizikófaktor a cukorbetegség kialakulásában. Annak ellenére, hogy a PCOS tünetei hamarabb jelentkeznek, mint az inzulinrezisztencia tünetei, szakemberek mégis úgy gondolják, hogy az inzulinrezisztencia az egyik fő kiváltó oka a PCOS-nek. A megnövekedett inzulinszint közrejátszik a PCOS kapcsán kialakuló gyulladások és anyagcsere problémáknál is. Annak ellenére, hogy a két betegség közötti kapcsolat közismert, a tudomány az okaira nem talált még teljes magyarázatot.

Nagyon fontos, hogy nem minden inzulinrezisztenciával rendelkező nőben alakul ki PCOS! Szakemberek véleménye szerint a túlsúly az inzulinrezisztenciával együtt az agyban, pontosabban a kisagy és az agyalapi mirigy funkcióit módosítja és megnöveli az androgén hormon keletkezését, ami a PCOS kialakulásához járul hozzá. A túlzott androgénhormonok termelése egy önálló rizikófaktor a meddőség kialakulásának és a petefészek rendellenes működésének, PCOS-sel vagy nélküle.

A depresszió mindkét esetben valószínűsíthető, de nagyobb rizikót jelent a két betegség együttes jelenléte esetén.

Az inzulinrezisztencia és a PCOS is meddőséghez vezethet. A PCOS által indukált hormonális változások megakadályozzák az embrió beágyazódását, míg az inzulinrezisztencia a vetélést idézheti elő, az embrió nem jut elegendő, minőségi táplálékhoz és ezáltal nem megfelelően fejlődik. Amikor mindkét betegség egyidőben jelen van, nagyon nehéz a babát időben kihordani, a vetélés veszélye sokkal nagyobb. További rizikófaktor a két betegség megléte esetében a terhességi cukorbetegség kialakulása is.

Az inzulinrezisztencia tünete PCOS esetében


Az inzulinrezisztencia tünete azonos a PCOS-sel rendelkező vagy nem rendelkező nők esetében is. Nagyon fontos, hogy a tüneteket korán felismerjék a PCOS-ben szenvedők.

Étrendi változtatások


Az inzulin az étvágyat stimulálja, ami a PCOS-ben szenvedő nőknél állandó édesség- vagy szénhidrátgazdag étel iránti vágyban jelentkezik. Ez túlsúlyhoz vezet, amely megnöveli a kardiovaszkuláris betegségek kialakulásának az esélyét, az elhízást, ízületi betegséget és a cukorbetegséget.

Cukorbetegség előtti állapot vagy cukorbetegség?


A 2-es típusú cukorbetegség és más anyagcsere-megbetegedések kialakulásának komoly rizikófaktora a cukorbetegség előtti állapot. Ez az állapot 10-12 évig is eltarthat. Ez alatt az idő alatt a szervezet nem optimálisan érzékeny az inzulinműködésre, ami a tartós magas vércukorérték kialakulásához vezet. A tünetek: alacsony energiaszint, szomjúság érzet, és gyakori vizelési inger.

A cukorbetegség neuropátiát (perifériás idegeket érintő károsodás), csökkent látást, súlyosabb esetekben vakságot és érbetegségeket okozhat.

Szűrővizsgálatok


Vércukorteszt: Éhgyomorra készült teszt a vérből. Emelkedett vércukorszint esetén az orvosa további vizsgálatokat rendelhet el.

Terheléses vércukorteszt: készül egy éhgyomri vérvétel, majd egy kis vízben glükózt oldanak fel, ennek elfogyasztását követően meghatározott időközönként vért vesznek. Az eredmény megmutatja, hogy szervezete miként reagál a cukorbevitelre. Ha a szervezetében a cukorszint értéke hosszabb ideig marad magasabb, mint a normál érték, akkor feltehetően a szervezete inzulinrezisztenssé vált.

Glikohemoglobin HbA1c: A HbA1c értéket a cukorbetegeknél három havonta mérik.

Habár a cukorbetegségre nincs gyógymód megfelelő étrend kialakításával és gyógyszeres kezeléssel karban tartható. Az inzulinrezisztenciát számtalan módon be lehet azonosítani még mielőtt cukorbetegséget okozna. Az inzulinrezisztencia és a PCOS esetében is életmódváltással meg lehet előzni a cukorbetegség kialakulását.

A napi edzés bevezetése, szintén csökkenti a cukorbetegség kialakulását. A zsírszegény és cukormentes, teljes kiőrlésű gabonákban gazdag, szírszegény tejtermékek, gyümölcsöket, zöldségeket tartalmazó étrend bevezetése szintén csökkenti a cukorbetegség kialakulását.

 

Hozzászólások

Putinpah | 2020-06-17 07:56

Putin - excel training - https://www.youtube.com/c/ExcelStore excel training excel courses excel lessons sql training sql courses sql lessons
Szóljon hozzá!

Ellenőrző kód
Kérjük gépelje be a képen látható karaktereket! *

BejelentkezésRegisztráció
Elfelejtett jelszó

Szakértőink

dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
Szerelmes gondolatok

Milyen gyakran mondja el kedvesének, hogy szereti?


Horoszkóp

Horoszkóp Kos Horoszkóp Bika Horoszkóp Ikrek Horoszkóp Rák
Horoszkóp Oroszlán Horoszkóp Szűz Horoszkóp Mérleg Horoszkóp Skorpió
Horoszkóp Nyilas Horoszkóp Bak Horoszkóp Vízöntő Horoszkóp Halak
Bezár