Az olvasás gyönyörűsége

2011.08.31.

Az olvasás gyönyörűsége

A könyvek az élet legnagyobb örömei közé tartoznak. Életfontosságúak, mivel a gyerek belőlük tanulja meg, hogyan fejezze ki szavakkal gondolatait, érzelmeit. A könyvek elmagyarázzák neki milyen is a világ, bemutatják az emberi kapcsolatokat és viselkedésformákat, jellemzik a különböző személyiségeket. A könyvek lendületet adnak a képzelet játékaihoz, megismertetik a gyerekeket különböző gondolatokkal, fantáziájukat szárnyalásra késztetik.

A gyerekek mindenben utánozzák szüleiket. Ha tehát mi magunk olvasunk, úgy gyerekeink „eltanulják” tőlünk az olvasás szeretetét.
A gyermekben biztosan felébred az olvasás iránti vágy, ha a könyvek számára is élményt nyújtanak. Ezért olyan könyveket vásároljunk, amely igazodik korához és megfelel érdeklődésének. Legyen benne sok szép színes illusztráció, mert a gyerekek szeretik nézegetni az emberek és az állatok képeit, az ismerős helyeket és történéseket.

Az első könyvek legyenek rövidek, mert a kisgyerek figyelme gyorsan lankad. Nagy képek legyenek bennük, kevés részlettel. A szöveg nélküli könyvek is jók, a képeket nézegetve mesélhetünk neki, vagy beszélgethetünk a látottakról. Később olyan könyveket olvassunk, amelyek szókincsét már érti. Olvasás közben álljunk meg egy-egy pillanatra, és találgassuk, mi történik majd a következő lapokon. Ahogyan olvasunk, ujjunkkal kövessük a nyomtatott szöveget, de ne erőltessük, hogy figyelje az ujjunkat. Ha újra és újra ugyanazt a könyvet kéri, teljesítsük a kérését, ez számára biztonságot jelent.

Ha a gyerek olvasni tanul, olyan könyvet adjunk a kezébe, amelyet már ismer és szeret. Akkor is ilyen könyvvel kezdjük az ismerkedést a betűkkel, ha azt már betéve tudja, később az ismerős szavakat máshol is felismeri. Olyan új könyveket adjunk a kezébe, amelyben sok az ismétlés. Akkor is folytassuk a felolvasásokat, ha a gyerek már ismeri a betűket. Élvezni fogja azt a kényeztetést, hogy a közös olvasás ürügyén meghitt hangulatban együtt lehet a szüleivel.

Tanítsuk meg a gyereket arra, hogy a könyvekre vigyázni kell, ne engedjük összefirkálni, tartsuk őket tisztán, jó állapotban. Ha megviseltek, javítgassuk meg. A könyveket a gyerek szobájában olyan polcon tartsuk, ahol könnyen hozzájuk fér. Ha állandóan látja őket, kedve támad lapozgatni. Vigyük magunkkal a gyermekünket a könyvesboltba, böngésszünk vele az antikváriumok polcain. Már egészen kiskorában vezessük be a könyvtárak varázslatos világába.

Az olvasáshoz mindig nyugodt, hangulatos, intim légkört teremtsünk. Felolvasáskor öleljük át a gyereket, bújjunk össze vele. Tanítsuk meg arra őt, hogy a legszebb élmények azok, amelyet megoszthatunk azokkal, akiket szeretünk. Ne múljon el nap anélkül, hogy ne hódolnánk az olvasás gyönyörűségének.

Hozzászólások Szóljon hozzá!

Ellenőrző kód
Kérjük gépelje be a képen látható karaktereket! *

BejelentkezésRegisztráció
Elfelejtett jelszó

Szakértőink

Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
Szerelmes gondolatok

Milyen gyakran mondja el kedvesének, hogy szereti?


Horoszkóp

Horoszkóp Kos Horoszkóp Bika Horoszkóp Ikrek Horoszkóp Rák
Horoszkóp Oroszlán Horoszkóp Szűz Horoszkóp Mérleg Horoszkóp Skorpió
Horoszkóp Nyilas Horoszkóp Bak Horoszkóp Vízöntő Horoszkóp Halak
Bezár