Az élettartam

Az orvos válaszol

- Írta: dr. Benkõ And­rás

Az élettartam

Azt hallottam a rádióban, egy egészségügyi műsorban, hogy már az ember születésekor tudott a várható élettartam. Kérem, magyarázzák ezt el részletesebben, valamint az is érdekelne, ha ez így van, akkor mit tehetünk azért, hogy tovább éljünk?

Az életkor genetikailag determinált. Szüleinktől nemcsak külsőnket, hanem a betegségekre való hajlamot és a várható életkort is örököljük. Õsi tapasztalat, hogy az életkor és bizonyos betegségek öröklődnek. Ön előtt ismertek az alábbi mondások: Hosszú életű lesz, mert a szülei és a nagyszülei is hosszú életűek voltak. Õ is gutaütésben hal majd meg, akárcsak a szülei. Õ is sápkóros lesz, mert az egész családja az. Még a balesetre való hajlam is öröklődik, ilyenek a figyelmetlenség, a vakmerőség és a szórakozottság. Joggal teszi fel a kérdést, akkor mégis mit tehetünk? Akik hosszú életre hajlamosító géneket örökölnek, csak akkor lesznek hosszú életűek, ha egészségesen élnek, a nekik rendelt időt végigélik, de ha nem vigyáznak magukra, rövid életűek lesznek.
Például azok, akik tüdőrákra hajlamos családból származnak, és dohányoznak, akár már negyven éves korukban is megbetegedhetnek, de ha vigyáznak magukra, hetven-nyolcvan éves korukig is elélhetnek. Akik kövér, magas vérnyomásos családban születtek, azoknak fokozottabban kell ügyelniük a testsúlyukra, és már fiatal korban rendszeresen ellenőriztetni kell a vérnyomásukat. Akik pedig gyomor, vagy nyombélfekélyes családban, vagy gyomor, és vastagbél-daganatos családban születtek, azoknak még több figyelmet kell fordítaniuk táplálkozásukra. Rostdús, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag táplálékot fogyasszanak! Ne dohányozzanak, kerüljék a túl forró, fűszeres ételeket és italokat. Lehetőleg alkoholt és kávét ne igyanak. Hallóideg károsodásra hajlamos családból származók kerüljék a zajt, és zajos munkahelyet ne válasszanak. Mindenkinek azt tanácsoljuk, hogy gyakrabban forduljon háziorvosához. A családorvosok fokozottabban ellenőrzik a veszélyeztetetteket, de egészségünkre elsősorban önmagunknak kell vigyáznunk.

Hozzászólások Szóljon hozzá!

Ellenőrző kód
Kérjük gépelje be a képen látható karaktereket! *

BejelentkezésRegisztráció
Elfelejtett jelszó

Szakértőink

dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
Szerelmes gondolatok

Milyen gyakran mondja el kedvesének, hogy szereti?


Horoszkóp

Horoszkóp Kos Horoszkóp Bika Horoszkóp Ikrek Horoszkóp Rák
Horoszkóp Oroszlán Horoszkóp Szűz Horoszkóp Mérleg Horoszkóp Skorpió
Horoszkóp Nyilas Horoszkóp Bak Horoszkóp Vízöntő Horoszkóp Halak
Bezár