Az őszi meghűlésekről

2011.10.28. - Írta: dr. Kuklis Eszter, orvos természetgyógyász

Az őszi meghűlésekről

Az egyre rövidülő nappalok, a borongós, ködös, sokszor nyirkos időjárás azonban hamar felemészti szervezetünk tartalék energiáit, immunrendszerünk is egyre nehezebben bírja az ellenállást a kórokozók újabb és újabb támadásaival szemben.

A piacokon is egyre fogyatkozik a friss, szabadföldi, sok vitamint és ásványianyagot tartalmazó zöldségek és gyümölcsök választéka. Itt az idő hát, hogy tegyünk valamit egészségünk megőrzése érdekében. A fitt immunrendszer segít a szervezetnek legyőzni a kórokozókat. A teljesértékű, kiegyensúlyozott táplálkozás, amelynek során vitaminokkal, ásványianyagokkal és nyomelemekkel látjuk el szervezetünket nélkülözhetetlen az immunrendszer épségéhez. Napjainkban a stresszel teli, rohanó, civilizált életmód szükségessé teszi azonban ezeknek az anyagoknak táplálékkiegészítők formájában való bevitelét is. Legjobban tesszük, ha vitaminokat, ásványianyagokat és nyomelemeket egyaránt tartalmazó komplex készítményeket – kapszulákat, pezsgőtablettákat – fogyasztunk. Regeneráljuk a bélbaktérium flóránkat: fogyasszunk élőflórás tejtermékeket, szedjünk hasznos bélbaktériumokat tartalmazó kapszulát, együnk tejsavas erjesztésű savanyúkáposztát.
Szellőztessünk gyakran, illetve sétáljunk lehetőleg naponta egy órát a friss levegőn, ezzel javíthatjuk szervezetünk oxigénellátását. Éjszakai alvásunk legyen elégséges és pihentető, mert az immunrendszer különösen az éjszaka folyamán aktív.

Van néhány fizikai módszer is, amivel edzésben tarthatjuk a védekezőrendszerünket. Ilyen a szaunázás, és a rendszeresen végzett hideg-melegvizes váltott zuhany. Ne feledkezzünk meg a heti két-háromszori testmozgásról sem. Ez amellett, hogy fejleszti az erőnlétet, a nyirokkeringés fokozása révén segít a méreganyagok kiürítésében is. Ha valahol nagyon átfáznánk, hazaérkezve az első dolgunk legyen venni egy jó meleg fürdőt, aminek a hatását fokozhatjuk, ha 10-15 csepp zsurló-, vagy erdeifenyőolajat adunk a vízhez.

Támogathatjuk immunrendszerünket természetes, növényi alapú szerekkel is: shii-take gombakapszulával, macskakarom kivonattal, vagy teával, Echinacea (kasvirág) cseppekkel vagy teával, La pacho teával, esetleg méhpempővel.

Magunk is összeállíthatunk immunaktiváló teakeveréket: izlandi zuzmóból, sédkenderből, bodzavirágból, legyezőfűből és orbáncfűből. Érdemes a teát kevés valódi mézzel ízesíteni, mert a méz sok értékes vitamint, ásványianyagot és baktériumölő anyagot tartalmaz. A légutak tisztítására párologtassunk eukaliptusz-, fenyő- vagy citromolajat az aromamécsesben. Utóbbival a szoba levegőjét is fertőtleníthetjük.

Segítségül hívhatjuk a homeopátiát: szedhetünk Echináceát alacsony (D4, D6) potenciában 2-3 hétig, vagy szedhetjük a speciálisan az influenza megelőzésére kifejlesztett szerek valamelyikét is.

Hozzászólások Szóljon hozzá!

Ellenőrző kód
Kérjük gépelje be a képen látható karaktereket! *

BejelentkezésRegisztráció
Elfelejtett jelszó

Szakértőink

dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
Szerelmes gondolatok

Milyen gyakran mondja el kedvesének, hogy szereti?


Horoszkóp

Horoszkóp Kos Horoszkóp Bika Horoszkóp Ikrek Horoszkóp Rák
Horoszkóp Oroszlán Horoszkóp Szűz Horoszkóp Mérleg Horoszkóp Skorpió
Horoszkóp Nyilas Horoszkóp Bak Horoszkóp Vízöntő Horoszkóp Halak
Bezár