Biztonságos élet a téli hónapokban

Biztonságos élet a téli hónapokban

Tanulmányok szerint a télen minden más évszaknál több elkerülhető baleset történik. Ez főleg az időjárási viszonyok miatt van, amiket a téli hónapokban át kell, hogy éljünk. Mivel több időt töltünk zárt térben, a tél folyamán megnő az otthoni balesetek kockázata, beleértve a tüzet és az eleséseket. Ráadásul számos ünnepi alkalom és összejövetel zajlik a téli szezonban. Ezek az események sajnos sokszor együtt járnak egyes veszélyes magatartásformákkal, mint például az ittas vezetés.

Mivel te és szeretteid is nagyobb személyes veszélynek vagytok kitéve, fontos az odafigyelés és az elővigyázatosság.

1. Vizsgáltasd meg a gépjárműved

Évente átlagosan 480 000 sérülés vezethető vissza az időjárási viszonyokra az utakon. Győződj meg róla, hogy a gépjárműved elég biztonságos ahhoz, hogy télen vezesd. Ez elsősorban a helyi időjárási viszonyoknak megfelelő gumiabroncsot jelenti.
Egy másik egyszerű, de gyakran figyelmen kívül hagyott teendő a gépjárművekkel kapcsolatban annak ellenőrzése, hogy megfelelő-e az ablaklemosó folyadék mennyisége és megfelelően fagyálló változatának használata. A tiszta szélvédő elengedhetetlen az utakon felhalmozódó só és sár mellett ahhoz, hogy a lehető legjobb látási viszonyokban tudj közlekedni.

2. Tervezd meg a biztonságos hazatérést

Számtalan társasági esemény és ünnepi összejövetel zajlik ilyenkor, ez pedig rengeteg alkalmat kínál az alkohol fogyasztására. Mindig tervezd meg a hazautazást, mielőtt elindulnál. Rendelj jó előre taxit, hogy megadott időben és helyen vegyen fel, és másokat is biztass erre.

3. Az körültekintően tedd föl az ünnepi díszeket

Az ünnepi díszek elővételekor, elrakásakor és kirakásakor használj megfelelő állapotban lévő létrát vagy sámlit. A karácsonyi égőket éjszakára áramtalanítsd, és egyszerre csak néhány órát legyenek bekapcsolva. Hacsak nem LED égőid vannak, különben az izzók túlmelegedhetnek, és tüzet okozhatnak.

4. Minden lángot teljesen olts el

Ha elektromos tűzhelyed van, éjszakára feltétlenül kapcsold ki. A hagyományos tűzhelyek esetében fontos, hogy teljesen kioltsd a tüzet mielőtt lefekszel, és a házat se hagyd el úgy, hogy ég. A gyertyákat is oltsd el lefekvés előtt.

5. Légy óvatos a fűtőeszközökkel

Télen szeretjük azokat a speciális eszközöket, amik melegen tartanak minket. A hőfúvók, elektromos takarók és társaik súlyos lakástüzeket okozhatnak, ha nincsenek megfelelően karbantartva és használva. A tűz elkerülésének érdekében csak lefekvés előtt használd őket, és legyenek kihúzva a konnektorból, miközben alszol.

6. Használ szén-monoxid- és füstdetektort

Sajnos a legtöbb lakástűz télen üt ki. Ebből következően a füstdetektor felszerelése és letesztelése nagyon fontos biztonsági intézkedés. A szén-monoxid mérgezés veszélye szintén annál nagyobb, minél többet tartózkodsz a lakásban, ezért győződj meg róla, hogy a szén-monoxid detektor megfelelően működik.

7. Támaszkodj a korlátokra

A hideg és csapadékos időjárás miatt a lépcsők csúszóssá és veszélyessé válhatnak. Az súlyos sérüléssel járó esések elkerülése érdekében használd a korlátot, és ne fuss a lépcsőn. Ez különösen fontos idős korosztály esetében, az ő egyensúlyérzékük gyakran gyengébb, és ha elesnek, súlyos sérüléseket szerezhetnek. A gyerekeidnek is jó példát mutatsz, ha használod a korlátot.

8. Sózd be a járdát és a kinti lépcsőket

Az esések elkerülésének további módja a járda, az autóbejáró, és a kültéri lépcsők besózása. Bár a legtöbb bevásárlóközpont kellő elővigyázatossággal jár el, a parkolókban legyél óvatos, mert előfordulhat, hogy nem mindig sózzák elég sűrűn.

Ha betartod ezeket az alapvető tanácsokat, biztos lehetsz benne, hogy te és családod biztonságban és gondtalanul élvezhetitek az ünnepeket, és várhatjátok a napsugaras tavaszi napokat.

Forrás: https://www.pinnaclehealth.org/wellness-library/how-to-stay-healthy-during-winter/

Hozzászólások Szóljon hozzá!

Ellenőrző kód
Kérjük gépelje be a képen látható karaktereket! *

BejelentkezésRegisztráció
Elfelejtett jelszó

Szakértőink

dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
Szerelmes gondolatok

Milyen gyakran mondja el kedvesének, hogy szereti?


Horoszkóp

Horoszkóp Kos Horoszkóp Bika Horoszkóp Ikrek Horoszkóp Rák
Horoszkóp Oroszlán Horoszkóp Szűz Horoszkóp Mérleg Horoszkóp Skorpió
Horoszkóp Nyilas Horoszkóp Bak Horoszkóp Vízöntő Horoszkóp Halak
Bezár