Bőrbetegségek kisszótára (1)

- Írta: Dr. Székely Gábor

Bőrbetegségek kisszótára (1)

A bőrbetegségek "bábeli zűrzavarában" próbálunk rendet tenni e kisszótár segítségével, mely egyben csoportosítás is a bőrbetegségek orvosi beosztása szerint. A felosztásban a fontosabb bőrbetegségek találhatóak meg, rövid leírással. Ez cikkünk első része.

Viszketés
 
Felületi bőrbetegségek
Száraz bőr
Piláris keratózis
Bőrkeményedés, tyúkszem
Pikkelysömör
Pityriasis (rózsahimlő)
Lichen ruber planus
 
Ekcémák
 
Bőrgyulladások
Gyógyszerkiütések
TEN
Erythema exsudativum multiforme
Erythema nodosum
Granuloma anulare
 
Hólyagos bőrbetegségek
Pemphigus
Bullosus pemphigoid
Dermatitis herpetiformis
 
Felfekvés
 
Verejtéktermelési zavarok
Fokozott verejtékezés
Izzadságkiütés
 
Faggyúmirigyek betegségei
Akne
Rosacea
Száj körüli bőrgyulladás
Faggyútömlők
 
Viszketés
Értelemszerűen a vakarózási kényszert kiváltó érzés irritálja a bőrt, így ördögi kör alakulhat ki. Oka lehet bőrbetegség, a szervezet valamely belgyógyászati betegsége, bőrfertőzés, kozmetikum, gyógyszermellékhatás, stb. Kezelése előtt az ok mindig tisztázandó.
 
Felületi bőrbetegségek
 
Száraz bőr
Idősebb korban gyakoribb, a hideg idő és a gyakori fürdés is okozhatja. A bőr irritált, viszket, hámlik, sérülhet. Rendkívüli szárazsága a halpikkelyesség (ichthyosis), amelyben a bőrt fájdalmas, vastag szemölcsszerű, bűzős pikkelyek, hólyagok borítják.
 
Piláris keratózis
Az elhalt bőrsejtek a szőrtüszők nyílását dugószerűen eltömítik. Főként nyáron jellemző, gyakori jelenség a felkaron, combon, farpofákon. Kozmetikai jellegű probléma.
 
Bőrkeményedés, tyúkszem
Bőrkeményedés: egy adott, jól körülírt bőrterület szarurétege megvastagszik az állandó dörzsölés miatt. Általában a kéz, láb, könyök területén jön létre.
Tyúkszem: a lábon létrejövő, kb. borsó nagyságú szaru-megvastagodás. Szaruoldókkal, kisműtéttel megoldható.
 
Pikkelysömör
Krónikus, autoimmun eredetű bőrbetegség, ezüstös színű kiemelkedések a bőrön, ahol különböző nagyságú plakkok jönnek létre. A hámlást valószínűleg a bőrsejtek immuneredetű felgyorsult osztódása okozza. Jellemző a hajas fejbőrön, könyök, térd, hát és a far területén. Súlyos ízületi gyulladással is társulhat.
 
Pityriasis (rózsahimlő)
Enyhe, hámlásos, „rózsaszínű” bőrgyulladás. Egy „anyafoltból” indul, a testen több hasonló hámló folt alakul ki, egyéb tünet kevéssé jellemző.
 
Lichen ruber planus
Visszatérő, viszkető bőrbetegség, elkülönült göbcsékből álló kiütéssel indul, ebből jönnek létre a hámló nagyobb plakkok. Sok esetben valamely (külső) kémiai ártalom okozza. Kezelésének lényege a kiváltó szer, esetleg gyógyszer kerülése.
 
Ekcémák
 
Más néven dermatitiszek, közös jellemzőjük a bőr felszínes gyulladása: hólyagokkal, bőrpírral, nedvedzéssel, pörkkel, hámlással, viszketéssel. Típusaik felsorolásszerűen: kontakt ekcéma, krónikus kéz és láb ekcéma, atópiás ekcéma, szeborreás ekcéma, foltos ekcéma, generalizált ekcéma, sztázis ekcéma, vakarás okozta körülírt ekcéma.
 
Bőrgyulladások
 
Gyógyszerkiütések
Gyógyszermellékhatás, általában allergiás reakció, akár az első dózis is kiválthatja. Egyéb (súlyosbodó) tünetek is kísérhetik (orrfolyás, könnyezés, asztmás roham). Kezelésének lényege a gyógyszer azonnali leállítása, súlyos esetben (anafilaxia) intenzív kezelés, adrenalin, szteroid, kórházi kezelés.
 
TEN
Toxikus epidermális nekrolízis, az életet veszélyeztető kórkép, a hámréteg nagy darabokban, lemezesen leválik. Okozhatja gyógyszer, néhány betegség, esetenként oka ismeretlen. A fájdalma bőrpír hólyagokká alakul, a lemezesen leváló hám égett bőr benyomását kelti. Kezelése kórházban, intenzív/égési osztályon.
 
Erythema exsudativum multiforme
A testfelületen szimmetrikusan elhelyezkedő, ún. céltábla-rajzolatot mutató vörös, duzzadt foltokból álló bőrbetegség. Sok esetben herpeszvírus okozza, kisebb részben gyógyszer, vagy nem vírusos fertőzés áll a háttérben. Súlyos formája a testszerte hólyagosodással, sebekkel járó Stevens-Johnson szindróma. Egyszerűbb esetben magától gyógyul, a súlyos forma kórházi kezelést igényel.
 
Erythema nodosum
Fájdalmas, bőr alatti csomókkal járó gyulladás, főként a lábszáron. Általában gyógyszerallergia, vagy Streptococcus fertőzés kísérő tünete. Aszpirin, szteroid, antibiotikum lehet a kezelés része.
 
Granuloma anulare
Gyűrű alakban elhelyezkedő göbökből álló, krónikus bőrbetegség, általában a végtagokon jelentkezik. Sok esetben kezelés nélkül gyógyul.
 
Hólyagos bőrbetegségek
 
Pemphigus
Idősebb korban jellemző, változatos méretű hólyagok képződésével járó súlyos autoimmun betegség, főként a száj, hüvely és hímvessző területén. A hólyagképződés kiterjedt lehet, a hólyagok megrepednek, elfertőződhetnek. A kezelés lényege az immunműködést elnyomó szerek adása.
 
Bullosus pemphigoid
A pemphigusnál enyhébb, hólyagosodással járó bőrbetegség, időseken gyakoribb. Feszes, kemény hólyagok jellemzik, immunműködést gátlók, szteroidok a kezelés részei.
 
Dermatitis herpetiformis
Erős viszketéssel, csoportos apró hólyagokkal, csalánkiütéssel járó autoimmun betegség, fiatal és középkorú személyeken. Sok esetben cöliákia és/vagy pajzsmirigybetegség is állhat a háttérben. Szigorú gluténmentes étrend lehet a terápia.
 
Felfekvés
 
Tartós fekvésre kényszerült betegeken kialakuló károsodás, seb, a csontos alap feletti bőr vérellátási zavarából adódik a kemény tárgyak hatására. Leginkább a mozgásképtelen, bénult, legyengült, alultáplált betegeket veszélyezteti. Sok esetben fájdalommal jár, súlyosbodásával nemcsak a bőrfelület, de zsírszöveten át az izom is károsodik, a csont is láthatóvá válhat. Fontos a megelőzés, megfelelő anyagok használata, a beteg mozgatása. Kezelése komplex, számos anyaggal, különböző módon történik.
 
Verejtéktermelési zavarok
 
Fokozott verejtékezés
Más néven hiperhidrózis, jellemző a tenyéren, talpon, hónalj és lágyék területén. A berepedő bőr hámlik, felpuhul, szaga kellemetlen, baktérium v. gombafertőzés is jelen lehet. A háttérben állhat cukorbetegség, pajzsmirigy-működési zavar stb. Helyi kezelés, kellő higiénia, szárítószerek hatásosak lehetnek.
 
Izzadságkiütés
Bőrkiütés, amelyet a bőrben pangó verejték okoz. Jellemzőbb a nedves, meleg éghajlaton. A verejtékezés csökkentése, hűtés, szárítás általában hatásos.
 
Faggyúmirigyek betegségei
 
Akne
A bőr pórusainak eltömődésével járó, pattanások és gyulladások, esetleg fertőzött, gennyes csomók kialakulásával járó bőrbetegség. Jellemzőbb a serdülő- és ifjúkorban. A gyulladás a mélybe is terjedhet. Szezonálisan változik: télen rosszabb, nyáron a napfény hatására javulhat. A mélybe terjedő, fertőzött akne súlyos hegesedéseket is okozhat. Kezelése: kellő higiénia, felületes akne esetén helyi és/vagy szájon át adott antibiotikumok, esetleg izotretinoin kezelés. Benzoilperoxid, rezorcin.
Mély akne esetén hosszabban tartó antibiotikum szedés javasolt. Az A-vitamin analóg izotretinoin. Igen, esetenként drámai módon hatásos szer, viszont termékeny korú nőkön igen veszélyes mivel súlyos magzatkárosító hatású, tehát kizárólag hormonális fogamzásgátlás és szigorúan ellenőrzött terhességi tesztek mellett szedhető.
 
Rosacea
Az arc középső részén található bőrpír, kisebb pattanásokat és értágulatot okoz. Súlyosabb esetben az orr területén vörös, gumóhoz hasonlító elváltozás, az ún. rhinophyma alakulhat ki. Világos bőrűeken, de főként alkoholistákon jellemző. Kezelése: életmód-változtatás (fűszeres ételek, alkohol és koffein kerülése), valamint helyi antibiotikumok alkalmazása, súlyosabb esetben műtét.
 
Száj körüli bőrgyulladás
A száj körül és az áll területén kialakuló vörös, általában csomós kiütés. Hasonlíthat az aknéra. Szteroid-tartalmú kozmetikum okozhatja. Antibiotikumokkal kezelhető.
 
Faggyútömlők
Más néven szaruciszták, csomó formában jelentkeznek, elhalt hámsejteket, szarut, faggyút tartalmazhatnak. Főként a fejbőrön, fülön, arcon, háton alakulhatnak ki. Kezelése elsősorban sebészi, a ciszta megnyitásával tartalma eltávolítható. Fertőzés esetén antibiotikumos kezelést is alkalmaznak.

 
Forrás: Egészségkalauz
 
Felhasznált linkek:

http://www.egeszsegkalauz.hu/borbetegsegek/

Hozzászólások Szóljon hozzá!

Ellenőrző kód
Kérjük gépelje be a képen látható karaktereket! *

BejelentkezésRegisztráció
Elfelejtett jelszó

Szakértőink

dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
Szerelmes gondolatok

Milyen gyakran mondja el kedvesének, hogy szereti?


Horoszkóp

Horoszkóp Kos Horoszkóp Bika Horoszkóp Ikrek Horoszkóp Rák
Horoszkóp Oroszlán Horoszkóp Szűz Horoszkóp Mérleg Horoszkóp Skorpió
Horoszkóp Nyilas Horoszkóp Bak Horoszkóp Vízöntő Horoszkóp Halak
Bezár