Bőrproblémák

Bőrproblémák

Azok a fajta bőrbetegségek, mint például az ekcéma, pattanás vagy éppen a pikkelysömör nagyon sok ember életét megkeserítheti. De, tegyük hozzá, amennyire fájdalmasan sebessé válhat a testünk ezektől a betegségektől, olyannyira öntudatossá, és figyelmessé tehet minket a bőrünkkel kapcsolatban a későbbiek folyamán.
Nagyjából, minden ötödik embernél jelentkeztek már ezek a bőrproblémák, nézzük akkor a leggyakoribb betegségek kiváltó okait és kezeléseit.

 

Pattanás (acne).

Többnyire ezt a tinédzserekkel azonosítja a közvélemény, de a felnőtteknél is kialakulhat. Leggyakrabban az arcon, háton, mellkason, illetve a nyak környékén alakul ki. Sokan a szegényes higiéniára fogják megjelenését, de ez alapvetően nem feltétlenül igaz. De mi is okozza a pattanások kialakulását? Nagyon egyszerű magyarázat van rá: amikor a pólusok elzáródnak és a baktérium nem tud kikerülni a szervezetünkből. Erre az immunrendszerünk úgy reagál, hogy bepirosítja bőrünket, és néha ezek az apró rések megtelnek váladékkal. Előfordulhatnak hormonváltozásnál is (tinédzserkorban, vagy nőknél havi ciklus idején)
Kezelési javaslat: napi szinten két alkalomnál többször ne mossunk arcot, használjunk lágy szappant, és langyos vízben tegyük ezt. Ne dörzsöljük bőrünket durván. Ha nem túl bizalomgerjesztőek pattanásaink, vannak olyan gyógyszerek, melyeket vényre megkapunk. Ezek különböző krémek, illetve antibiotikumok lehetnek. Vehetünk a patikákban benzoyl peroxidot, ami nagyban javíthatja bőrünk állapotát. Mindig olvassuk el, hogy melyik krém vagy tabletta mire jó, mert ez termékenként változik. Többnyire ezek a kezelések általában 4 hétig tartanak, de eredményt a 6. hét környékén várhatunk.

Ekcéma

Ekcémának hívjuk azt a betegséget, amikor a bőrünk bepirosodik és megjelenik mellette az ég, viszkető érzés. Megjelenhet bőrünk bármely részén, de jellemzően a hajlatok, tehát a könyök, térd a fő előfordulási terület. Van, akinél rendszeresen előjön az ekcéma, de van olyan is akinél csak egyszer jelenik meg. Sajnos, kialakulásának oka nem ismert, általában, családban öröklődik.
Kezelési javaslat: Szappanok, habfürdők mind száríthatják bőrünk, amik elősegíthetik az ekcéma kialakulását, tehát ezeket hanyagoljuk. Az extrém hőmérséklet (meleg vagy hideg) szintén táptalaja lehet. Krémek, kenőcsök segíthetnek a tünetek enyhítésében, látványos javulást lehet elérni már nap után.

Pikkelysömör

A pikkelysömör jellegzetes tulajdonsága a piros, viszkető folt a test minden részén. Nem fertőző betegségről beszélünk, kialakulását nem ismerjük pontosan. A lakosság közel 2 %-a hordozza ezt a betegséget, gyakran öröklődik. Pikkelysömör akkor alakul ki, ha szervezetünk túl sok bőrsejtet termel, habár a megnövekedett bőrsejt termelődésnek az oka egyelőre nem ismert. Kiválthatja stressz, fertőzés, indokolatlan gyógyszerfogyasztás, dohányzás, hormonális elváltozás. Ezek a bőrsérülések, melyeket okozhat viszketés, barnulás, a későbbiek folyamán is kiújulhatnak. Nincs konkrét gyógymód a pikkelysömör ellen, csak tünetmentessé lehet tenni szervezetünket. A hidratálás nagyban segíthet, vagy éppen a különböző krémek is a gyógyulásunkat segíthetik el. Természetesen, itt is érdemes tájékozódni, mert minden gyógyszer más és más reakciót válthat ki. Gyógynövénykrémek, vagy éppen a növényi olajat tartalmazó krémek a kezdeti fázisban szintén sokat segíthetnek.

Hozzászólások Szóljon hozzá!

Ellenőrző kód
Kérjük gépelje be a képen látható karaktereket! *

BejelentkezésRegisztráció
Elfelejtett jelszó

Szakértőink

dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
Szerelmes gondolatok

Milyen gyakran mondja el kedvesének, hogy szereti?


Horoszkóp

Horoszkóp Kos Horoszkóp Bika Horoszkóp Ikrek Horoszkóp Rák
Horoszkóp Oroszlán Horoszkóp Szűz Horoszkóp Mérleg Horoszkóp Skorpió
Horoszkóp Nyilas Horoszkóp Bak Horoszkóp Vízöntő Horoszkóp Halak
Bezár