Candida és probiotikumok

2011.09.26. - Írta: betegvagyok.hu

Candida és probiotikumok

A Candida egy élesztőgombafajta, amely kis számban állandóan jelen van az ember bélrendszerében anélkül, hogy bár­milyen negatív hatása lenne a szerve­zetre. Elter­jedése azonban komoly felületi és belső szervi elváltozást okoz, és az im­mun­rend­szer legyengülését eredmé­nyezi. Krónikus Candidáról először 1983-ban C. Orian Truss írt „A hiányzó diagnózis” című ­könyvé­ben. A könyv szerint e krónikus fertőzésre egy sor, legtöbb esetben fáradtsággal, men­tális, érzelmi labilitással (ingerlékenység, depresszió és nehéz koncentráló képes­ség) és bélrendszeri problémával (puffadás, székrekedés) járó tünet utal.

Hogyan diagnosztizálják a krónikus Candidát?

Több teszt is létezik a krónikus Candida kimutatására, azonban tudományosan egyik sem képes minden esetben felismerni azt. Az orvosok általában a fent említett tünetek alapján diagnosztizálják a betegséget, miután kizárják a többi lehetséges okot (pl. a pajzsmirigy csökkent működése, a szervezet erőteljes legyengülése, az ételallergia stb.).

Mik a probiotikumok?

Az egészséges ember bélrendszerében több trillió baktérium és mikroba található. Ezeken belül több száz fajt lehet megkülönböztetni, amelyek összességét az emberi szervezetben rejlő sejtállomány tízszeresére teszik. Mivel az embernek a bélrendszerében már születésekor jelen vannak ezek a mikrobák, elengedhetetlen részét képezik az egészséges emésztési folyamatnak, és az immunrendszer működésének.
A „Probiotikumok” élő baktériumok, amelyek irányítják az emberi és állati bélműködést, ezzel javítva az egészégi állapotot. A szervezetbe mesterségesen bevitt baktériumok által elért orvosi eredmények az utóbbi időben lettek alátámasztva különböző kísérletekkel.

Mi az összefüggés a Candida és a Probiotikumok között?

A Candida általában antibiotikum szedése után terjed el a szervezetben (természetesen egyéb úton is kialakulhat), mivel köztudottan az antibiotikum szedése során a bélflórák mennyisége csökken. Éppen ezen bélflórák pótlására, illetve helyreállítására alkalmasak a probiotikum készítmények. Többféle gyógymódja is létezik a megbetegedésnek pl.: gyógyszerek gombás fertőzésre, amelyek sok esetben hatásosnak bizonyultak a Candidával szemben, bár szedésük nem mindig vezet teljes gyógyuláshoz.
Nemrég, klinikai tesztekkel kimutatták, hogy a kereskedelemben hozzáférhető probiotikum egy fajtája (Lactobacilus Acidophilus baktérium) hatékony a Candidával szemben.

A Lactobacilus mint Probiotikum

A Lactobacilus a legtöbb egészséges emberi bélrendszerben megtalálható. Ezt a baktériumot évszázadokon keresztül használták ételek erjesztéséhez. A Lactobacilus az ételek Ph értékét csökkenti azáltal, hogy a cukrot tejsavvá alakítja át, amely meggátolja a kórokozók elterjedését. A Lactobacilus a baktériumok első olyan nemzedéke, amelynek jótékony hatását már elődeink is megállapították. Már az 1920-30-as évek Amerikájában a Lactobacilus Acidophilust tejsavó formájában alkalmazták székrekedés, illetve hasmenés kezelésére. Ezt a gyógymódot széles körben alkalmazták, és nagyon jó eredményeket értek el vele. A kaukázusi ember bizonyítottan a Lactobacilus acidophilusnak (a joghurtban található) köszönheti közismerten hosszú életét, ők nap mint nap fogyasztanak erjesztett tejterméket.

Hogyan kezeljük a krónikus Candidát?

Egyenlőre nincs olyan készítmény, amely biztos gyógyulást eredményez a krónikus Candidával szemben. Az alábbiakban felsorolunk pár lehetőséget. Ezek javíthatnak a beteg állapotán, és akár teljes gyógyulást is eredményezhetnek. Az orvosok általában más-más kezelést ajánlanak, saját tapasztalataikra támaszkodva. Többségük gombás fertőzés elleni szert használ. A legáltalánosabb, amit javasolni szoktak, hogy csökkentsük a cukor bevitelét a szervezetünkbe. A cukor fogyasztása után általában súlyosbodnak a tünetek.
Az utóbbi időben egyre elterjedtebb az orvosi körökben is, a probiotikus készítmények alkalmazása. Annak ellenére, hogy ezek szedése nem feltétlenül vezet gyógyuláshoz, bizonyítottan ellenállóbbá teszik a szervezetet a kórokozókkal szemben, és erősítik az immunrendszert, továbbá csökkentik a gyógyszerek kellemetlen mellékhatásait (pl.: puffadás, székrekedés, hasmenés).  

Hozzászólások

| 2012-05-22 10:07

szép

Várady Judit | 2012-06-15 11:04

...hisz a miénk! :)

Michaelgrose | 2017-07-08 00:18

wh0cd502152 medrol where can i buy amoxicillin online elocon cymbalta medication TENORMIN
Szóljon hozzá!

Ellenőrző kód
Kérjük gépelje be a képen látható karaktereket! *

BejelentkezésRegisztráció
Elfelejtett jelszó

Szakértőink

dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
dr. Buhály Mónika dr. Buhály Mónika gyógyszerész
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
Ön hova utazna szívesen nyaralni?Horoszkóp

Horoszkóp Kos Horoszkóp Bika Horoszkóp Ikrek Horoszkóp Rák
Horoszkóp Oroszlán Horoszkóp Szűz Horoszkóp Mérleg Horoszkóp Skorpió
Horoszkóp Nyilas Horoszkóp Bak Horoszkóp Vízöntő Horoszkóp Halak
Bezár