Cellulitisz, a rémálom

Címkék: cellulitisz
Cellulitisz, a rémálom

A nyár nők milliói számára az év legkeményebb időszaka – akin megjelentek a cellulitisz nyomai, bátortalanul merészkedik ki a strandra napozni. A nem túl esztétikus jelenséget nehéz elrejteni, ráadásul még mindig nincs meg a csodaszer ellene.

Az igazság az, hogy tömeges jelenségről van szó: a nők 80%-a érintett ebben a „betegségben”. Ugyan egyes férfiak szerint a cellulitisz nem is létezik (mondják ezt kedvességből, vagy az állandó „narancsbőr-pánik” leállítására), tény, hogy a jelenség kortól és súlytól függetlenül mindenkit érinthet. A természet a nőket olyan kötőszövettel látta el, mely alkalmazkodásra és növekedésre képes a terhesség alatt. Ez a kötőszövet azonban nem csak a hasban, hanem a mellekben, csípőn, a combokon és a felkaron is megtalálható – vagyis szinte az egész testben.

Sovány vígasz

Britney Spears, Mariah Carey, Christina Aguilera, Cameron Diaz, vagy akár a szupermodell Kate Moss: mind szenvednek ettől a problémától, pedig ha valaki, hát ők biztosan megengedhetik maguknak, hogy a legdrágább találmányokat, krémeket, balzsamokat kipróbálják, vagy akár személyi trénerrel dolgozzanak a testükön. Már ebből látszik, hogy még nem született meg a tökéletes csodaszer. Még sportolók is érintettek lehetnek, erre példa Anna Kurnikova.

Mi a cellulitisz?

A probléma a zsírszövetben van, a negyedik bőrrétegben. Ezért a külsőleg felkent krémek hatása megkérdőjelezhető, ha nem inkább teljesen felesleges. Egy olyan szer, ami megfelelően mélyre hatolna a bőrben, nem lehet szabad kereskedelmi forgalomban. (Vannak hasonlók, például vényköteles, reumára felírt krémek.) A nők kötőszövete, mely a bőr alatti zsírszövetet összetartja, sokkal nagyobb „rácsos”, mint a férfiaknál. Vagyis, ha a zsírsejtek megtelnek és megduzzadnak, áttüremkednek a kötőszövet hálóján és a bőrön szabálytalan duzzanatok válnak láthatóvá.

Véd-e a sport és a karcsúság?

A zsír nem az egyetlen probléma a cellulitisz esetében. Valójában a gyenge anyagcsere a gond: aki sokat ül, helytelenül táplálkozik, túl keveset iszik, lehet akármilyen karcsú, nem élvez védettséget. Hibásak a nehezen lebomló salakanyagok (gyógyszerek visszamaradt nyomai, általános toxinok és környezeti mérgek, élelmiszermaradványok – például tojásfehérjék vagy cukor). Ezek ott tapadnak meg leghamarabb, ahonnan a „visszaút” a legnehezebb: a lábakban és karokban. Mindkettő viszonylag távol esik a salakanyagokat lebontó belső szervektől, például a májtól, epétől.
Az el nem szállított felesleges anyagok a kötőszövetben rakódnak le, ott, ahol tulajdonképpen a test tápanyagtartalékának kellene lennie. A salakanyag találkozása ezekkel a tartalékokkal savasodáshoz vezet. Ennek elkerülésére a testnek ásványi anyagokra van szüksége, melyek szintén a kötőszövetben raktározódnak. Ha ezek elfogynak, vagy az ember nem pótolja őket, a salakanyag lép az ásványi anyagok helyére. Ez tápanyaghiányos állapotot jelez a szervezetben, melynek egyik megjelenési formája a cellulitisz.

Akkor mi a teendő?

A test támogatható a probléma felszámolásában, ehhez elegendő néhány szabály betartása. A gyenge kötőszövet ellen azonban nincs mit tenni, mivel ez örökletes adottság. Bár a külső megjelenésen lehet változtatni, a cellulitisz sosem tűnik el, ha az erre való hajlamot valaki örökölte.

Cellulitisz-csökkentő táplálkozás

Első sorban az egészséges táplálkozással segíthetünk a cellulitisz leküzdésén: kerülni kell az olyan, savtermelő, vagyis „rossz” élelmiszereket, mint az alkohol, kávé, édes limonádék és gyümölcslevek, állati fehérjék, búzaliszt és fehér cukor. Ellenben többet érdemes fogyasztani az olyan hasznos élelmiszerekből, mint a gyümölcsök, zöldségek, csírák. A már fennálló, cellulitisz által láthatóvá vált tápanyaghiányt egyes gyümölcs- és zöldségfélék kimondottan hatékonyan tudják ellensúlyozni. Ilyenek a paprika, citrusfélék, papaya, eper, homoktövis, búzacsíra és búzacsíraolaj, napraforgómag, tökmag, zabpehely, kemény sajtok, hüvelyesek, vaj, csirkehús és tengeri hal – hogy csak párat említsünk. Ehhez természetesen napi 2-3 liter ásványvíz- vagy ízesítetlen tea elfogyasztásnak is társulnia kell, hogy a salakanyagok mozgásban maradjanak.

Mire jó a mozgás?

A sport nem tünteti el a cellulitiszt, de segít a salakanyag elszállításában, megmozgatásában. Már egészen egyszerű, a mindennapokba illeszthető gyakorlatok is hatásosak lehetnek. Hintázzunk például a lábujjaktól a sarkak felé és vissza, a testsúlyt áthelyezve. Ezt megtehetjük fogmosás közben, a buszmegállóban, a metróban, a kassza előtt sorba állva, vagyis állva – bármikor. Eleve is célszerű sokat állni. Otthon háton fekve lehet „biciklizni”, ez segít, ha nehéznek érezzük a lábunkat.

A jótékony masszázs

Felejtse el a drága krémeket, pólyás kezeléseket és egyéb trükköket. Mindezek csak ideiglenes eredményt hozhatnak. Egy egyszerű, gömbvégű kefével végzett masszázs is hatékony lehet otthon, vagy kérhetünk a masszőrnél nyirokmasszázst. Az otthoni masszázs után jó, ha bekrémezzük a bőrt – de nem az számít, mennyibe került a krém, hanem hogy milyen rendszeresen krémezzük a kritikus területeket.

Irány a gyógyfürdő!

A túlsavasodás ellen hatásos az ásványi anyagokban gazdag, meleg vizes gyógyfürdők, heti kétszer alkalmazva. Ezt akár naponta is kiegészíthetjük ásványi sókkal gazdagított lábfürdőkkel. A test a lábfejen át sok értékes tápanyagot képes felvenni. Megfelelő keverékeket bioboltokban, drogériákban vagy patikákban lehet találni.
 

Hozzászólások

eva3151 | 2013-08-06 14:08

Narancsbőr Tabletta - http://bit.ly/1cFOEaD Megkaptam a rendelésem, mely időben érkezett, és a pirulák is tökéletesen hatnak.
Szóljon hozzá!

Ellenőrző kód
Kérjük gépelje be a képen látható karaktereket! *

BejelentkezésRegisztráció
Elfelejtett jelszó

Szakértőink

dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
Szerelmes gondolatok

Milyen gyakran mondja el kedvesének, hogy szereti?


Horoszkóp

Horoszkóp Kos Horoszkóp Bika Horoszkóp Ikrek Horoszkóp Rák
Horoszkóp Oroszlán Horoszkóp Szűz Horoszkóp Mérleg Horoszkóp Skorpió
Horoszkóp Nyilas Horoszkóp Bak Horoszkóp Vízöntő Horoszkóp Halak
Bezár