Csak a milliomosok gyógyulnak ki a rákból?

Csak a milliomosok gyógyulnak ki a rákból?

A magyarok szerint a rákos betegek gyógyításához itthon nem érhető el minden korszerű gyógyszer vagy technológiai eszköz - derül ki a CIG Pannónia Életbiztosító kutatásából. A betegre háruló, gyógyulással kapcsolatos anyagi terheket jelentősen alábecsülik: a többség úgy véli, havi 50 ezer forintnál kevesebbe kerülnek a TB által nem támogatott korszerű, célzott onkológiai kezelések, holott ennek költségei jellemzően milliós nagyságrendűek.

Sajtóközlemény

Magyarország sajnos élen jár a rákos megbetegedések tekintetében: a daganatok okozta halálozás 43%-kal haladja meg az uniós átlagot, ami a legmagasabb arány Európában.ii A CIG Pannónia Életbiztosító kutatásában azt vizsgálta, milyen információkkal rendelkeznek a magyarok a daganatos betegségek kezeléséről, valamint az ezekből való felépülés esélyeiről.

A felmérésből kiderült: a lakosság felét személyesen érintette már rákos megbetegedés, saját maga, vagy egy közeli hozzátartozója által. További 22% tágabb környezetében találkozott már ezzel a súlyos betegséggel, és mindössze a lakosság negyede olyan szerencsés, hogy sem közvetlen, sem közvetett kapcsolatba nem kellett kerülnie ilyesmivel.

A gyógyulás kulcsát a válaszadók elsősorban a korai diagnózisban és az időben megkezdett kezelésben látják. A hazai gyógyszerellátottsággal kapcsolatban azonban nem túl derűlátóak: a megkérdezettek mindössze 5%-a gondolja úgy, hogy a daganatos betegségek gyógyításához minden gyógyszer és technológiai eszköz rendelkezésre áll az országhatáron belül. Azok, akik személyesen érintettek voltak már daganatos megbetegedésben, gyakrabban mondták, hogy a legtöbb gyógyszer és eszköz nem áll itthon rendelkezésre (39%), mint azok, akiket ez a betegség csak közvetetten érintett (35%), vagy akiknek nincs tapasztalatuk ezzel kapcsolatban (34%).

Mit gondol, Magyarországon jelenleg rendelkezésre állnak a gyógyuláshoz szükséges gyógyszerek vagy technológiai eszközök a daganatos megbetegedések gyógyítására?

A többség tisztában van azzal is, hogy számos olyan gyógyszer létezik a daganatos betegségek kezelésében, amely itthon nem érhető el tb-finanszírozással: a válaszadók közel fele mondta, hogy a legtöbb rendelkezésre álló gyógyszert az állam egyáltalán nem (5%) vagy többnyire nem (40%) támogatja. Ugyanakkor a lakosság egynegyedének egyáltalán nincs információja a daganatos betegségek kezelését szolgáló gyógyszerek állami támogatásáról. Ez az arány még azok között is magas (23%), akik személyesen érintettek valamilyen daganatos megbetegedésben. A megkérdezettek fele ennek ellenére úgy véli, hogy a legkorszerűbb onkológiai gyógyszerek havi szinten a betegek számára legfeljebb 50 ezer forintba kerülnek, 20% viszont azt gondolja, hogy a beteg havonta több mint 100 ezer forintot is fizethet a kezelésért.

Mit gondol, mennyibe kerülnek a betegek számára a legkorszerűbb onkológiai (daganatos betegeknek járó) gyógyszerek havi szinten?

Sallai Linda, a CIG Pannónia Életbiztosító vezérigazgató-helyettese a kutatási eredményekkel kapcsolatban elmondta: „Ahogy a felmérésből is kiderült, az emberek ma már tisztában vannak azzal, hogy hazánkban állami finanszírozással nem érhető el minden korszerű onkológiai kezelés. A megkérdezettek vélekedésével ellentétben azonban az OEP által nem támogatott, célzott gyógyszerek, kezelések havi szinten több millió forintba is kerülhetnek – ez az átlagos magyar jövedelmi viszonyokat tekintve igen sokkoló adat. Ezen a területen tehát felértékelődött az öngondoskodás szerepe: ma már léteznek olyan megoldások, amelyekkel fel lehet készülni a betegségre, így a gyógyulás nem pusztán a milliomosok kiváltsága.”

 

Hozzászólások Szóljon hozzá!

Ellenőrző kód
Kérjük gépelje be a képen látható karaktereket! *

BejelentkezésRegisztráció
Elfelejtett jelszó

Szakértőink

dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
Szerelmes gondolatok

Milyen gyakran mondja el kedvesének, hogy szereti?


Horoszkóp

Horoszkóp Kos Horoszkóp Bika Horoszkóp Ikrek Horoszkóp Rák
Horoszkóp Oroszlán Horoszkóp Szűz Horoszkóp Mérleg Horoszkóp Skorpió
Horoszkóp Nyilas Horoszkóp Bak Horoszkóp Vízöntő Horoszkóp Halak
Bezár