Diabétesz és menopauza: a kettős kihívás

Diabétesz és menopauza: a kettős kihívás

A változó kor hatásai és a cukorbetegség kezelése összetett feladat és komoly kihívást jelent. Cikkünkben bemutatjuk, hogyan maradjon az irányítás a kezünkben.

Mire számíthat?
A menopauza életszakaszában a meglévő cukorbetegség további kezelendő problémákat generál a szervezetben. Ilyenek például:
A vércukorszint ingadozása. Az ösztrogén és progeszteron hormon befolyásolja, hogy a sejtek hogyan reagálnak az inzulinra. A menopauza után a hormonszint ingadozása változást indíthat el a már beállított vércukorszintben. Előfordulhat, hogy az Ön vércukorszintje kevésbé lesz kiszámítható, mint korábban. Ha a vércukorszintje ellenőrizhetetlenné válik, akkor nagyobb a kockázata a cukorbetegség szövődményei kialakulásának is.
Súlygyarapodás. Néhány nő a menopauza után súlygyarapodással küzd és ez megnöveli annak valószínűségét, hogy az inzulin vagy a szájon át szedendő cukorgyógyszer adagolását változtatnia kell.
Fertőzések. A magas vércukorszint eleve magában hordozza a húgyúti és hüvelyi fertőzések kialakulásának kockázatát. Menopauza után - amikor az ösztrogénszint csökkenése megkönnyíti a baktériumok és gombák szaporodását, amelyek jól megélnek a húgyútban és hüvelyben - a kockázat még magasabb lesz.
Alvászavarok. A változó kornak a hőhullámok és az izzadás is az éjszakák velejárójává válnak. Ráadásul az alváshiány mellett lehet, hogy nehezebb kezelni a vércukorszintet is.
Szexuális problémák. A cukorbetegség károsíthatja az idegsejteket a hüvely vonalán. Ez zavarhatja a nemi izgalmat és orgazmust. A hüvelyi szárazság gyakori tünete a menopauzának és fájdalmat okozhat együttlét közben.

Mit lehet tenni?
Menopauza esetén fontos, hogy a vércukorszintjét figyelmesen ellenőrizze, mert ennek elhanyagolása ilyenkor különösen megbosszulja magát.
Fokozottan ügyeljen életmódjára! Az egészséges táplálkozás és a rendszeres testmozgás sarokköve a cukorbetegség kezelésének. Az egészséges ételek és a rendszeres fizikai aktivitás menopauza után is segít közérzetét, egészségét jól karban tartani.
Mérje gyakrabban a vércukorszintjét! Ellenőrizze a vércukorszintjét gyakrabban, mint máskor a nap folyamán, és néha éjszaka is érdemes tesztelni. Vezessen naplót az eredményekről és az újonnan jelentkező tünetekről. Fontos a menopauzával kapcsolatos tüneteit orvosának jeleznie, mert segítheti ezzel, hogy pontosabban beállíthassa kezelését, gyógyszer vagy inzulinadagolását. Ha az orvosa is ajánlja érdemes rendszeresen vizsgáltatnia hemoglobin A1C értékét, ami tükrözi az átlagos vércukorszintjét egy két-három hónapos időszak alatt.
Kérdezze meg orvosát arról, hogyan állítsa be gyógyszereit! Ha a menopauza alatt az átlagos vércukorszintje emelkedik, akkor lehet, hogy a gyógyszerek adagolását változtatnia kell vagy új gyógyszerre kell váltania - különösen, ha hízik, vagy csökken a fizikai aktivitása. Hasonlóképpen, ha az átlagos vércukorszintje csökken, akkor lehet, hogy csökkenteni kell a cukorgyógyszer dózisát.
Kérdezze meg orvosát arról, hogy a koleszterinszint-csökkentő gyógyszereket hogyan szedje! Ha Ön cukorbeteg, akkor nagyobb a kockázata a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának is. Amikor eléri a menopauzát ez a kockázat még tovább nő. Ezt a kockázatot csökkentheti, ha jobban odafigyel arra, hogy egészséges élelmiszereket fogyasszon és nem hanyagolja el a rendszeres testmozgást sem. Orvosa javasolhatja koleszterinszint-csökkentő gyógyszer használatát is, de ez mindenképpen konzultációt igényel.
Kérjen segítséget a klimaxos tünetek kezelésére! Ha hőhullámokkal küzd, hüvelyszárazság és csökkent szexuális reakció vagy más klimaxos tünetek gyötrik, ne szégyellje, kérjen segítséget orvosától. Például az orvos javasolhatja a hüvelyi síkosító használatát, amely helyreállítja a hüvelyi nedvességet vagy vaginális ösztrogén vagy hormon terápiát, amely megakadályozza a hüvelyfal elvékonyodását és a hüvely gyulladását, esetleges sorvadását. Ha a súlygyarapodás okoz problémát, orvosa, dietetikusa segítségével vizsgálja felül az étkezési szokásait és változtasson étrendjén.
 
A menopauza idején a cukorbetegség kettős kihívást jelent. Működjön együtt szorosan kezelőorvosával, hogy megkönnyítse ezt az átmenetet.

Hozzászólások Szóljon hozzá!

Ellenőrző kód
Kérjük gépelje be a képen látható karaktereket! *

BejelentkezésRegisztráció
Elfelejtett jelszó

Szakértőink

dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
Szerelmes gondolatok

Milyen gyakran mondja el kedvesének, hogy szereti?


Horoszkóp

Horoszkóp Kos Horoszkóp Bika Horoszkóp Ikrek Horoszkóp Rák
Horoszkóp Oroszlán Horoszkóp Szűz Horoszkóp Mérleg Horoszkóp Skorpió
Horoszkóp Nyilas Horoszkóp Bak Horoszkóp Vízöntő Horoszkóp Halak
Bezár