E-könyv? Szép könyv?

2012.11.13.

Címkék: kiállítás
E-könyv? Szép könyv?

Könyvművészeti kiállítás és tipográfiai kiállítás nyílt Tr(End of Print) – Homage to Books címmel az Országos Széchényi Könyvtárban. A válogatott, 21. századi szép magyar könyveket a Typochondria sorozat záró, 10. poszterkiállítása egészíti ki.

Egy könyvnek nemcsak a szövege, hanem a külső megjelenése is üzenetet hordoz, ezért értéket képvisel – ez a gondolat áll a középpontjában a budapesti Országos Széchényi Könyvtárban (OSZK) a Tr(End of Print) – Homage to Books című könyvművészeti és tipográfiai kiállításnak.

Maczó Péter, a december 22-ig látható tárlat kurátora az MTI-nek elmondta: a digitális könyvkiadás fejlődésének tükrében szeretnék bemutatni a hangsúlyosan mai, modern tipográfiát, könyvtervezést, betűtervezést és mintegy ezzel cáfolni a nyomtatott kultúra halálára vonatkozó jóslatokat, vélekedéseket. A kiállítás címe – amely David Carson kilencvenes évekbeli könyvének, az End of Printnek a parafrázisa – is erre reflektál.

A kurátor, aki egyúttal a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) tervezőgrafika tanszékének tanára, arról számolt be, hogy a kiállítási anyagot nagyrészt még 2009-ben válogatták össze, de csak mostanra vált lehetővé a gyűjtemény bemutatása. Az akkor meghívott könyvtervezők, tipográfusok most új munkákkal is bővítették a tárlatot, van olyan kiállított könyv is, amely három napja jött ki a nyomdából – tette hozzá Maczó Péter.

Ez a kiállítás nem egy szépkiadvány-verseny győzteseit mutatja be, hanem olyan könyveket, amelyeket ők személyesen szép és jó 21. századi könyvnek gondoltak. A könyvválogatáshoz poszterkiállítás is társul, amely egyben a nyolc évvel ezelőtt indult Typochondria-sorozat záró darabja – mondta Maczó Péter, aki maga tervezte a kiállítás plakátját. Úgy gondolták, a könyvek intimitását jól kiegészítenék a poszterekben fogalmazott reflexiók, ezért pályázatot hirdettek, amelyre jórészt a MOME, illetve más iskolák, alkotóműhelyek hallgatói küldték be munkáikat. Ezekből válogattak ki 100-120 alkotást, így ez lesz a Typochondria-sorozat legnagyobb kiállítása – hangsúlyozta a kurátor.

Arról, hogy ez lesz a tizedik, utolsó Typochondria, Maczó Péter elmondta: ez nem jelenti azt, hogy a sorozatot életre hívó és szervező, 2001-ben a MOME hallgatóiból és tanáraiból megalakult Typoszalon megszűnne, csupán méltó, “kerek” lezárását kínálta ennek a nyolc évnek a Tr(End of Print) allegorikussága.

Sághi Ilona, az OSZK nemzetközi és kulturális kapcsolatok osztályának vezetőjének elmondása szerint a könyvtár ezzel a kiállítással nem szeretne valamiféle végeredményre jutni vagy igazságot tenni digitális és nyomtatott kiadványok között. Csupán úgy vélték, a nemzeti könyvtárnak feladata időszerű kérdéseket felvetni, főként, ha könyves kérdésekről van szó. Mint elmondta, véleménye szerint egy szövegben megfogalmazott gondolat átadásának sikeréhez hozzátartozik a könyv papírja, betűje, grafikája, a kiadvány által keltett teljes benyomás, még ha ez nem is tudatosul. Hozzáfűzte: ezzel együtt csak az a biztos, hogy az írásban rögzített szöveg biztosan fennmarad, az, hogy a megjelenési formája változik, bővül, az természetes.

Az előadóknak köszönhetően a különböző szöveghordozók békés egymás mellett élése jegyében telik a kiállítás pénteki megnyitója is. Az eseményen előadást tart Tillmann József filozófus, a MOME filozófia és kommunikációelmélet tanszékének tanára, Orbán György, a Ráday Könyvesház vezetője, Hegyi Béla grafikus, a MOME tervezőgrafika tanszékének tanára és Székffy Tamás, az ekonyvolvaso.blog.hu szerzője

Forrás: cultura.hu

Hozzászólások Szóljon hozzá!

Ellenőrző kód
Kérjük gépelje be a képen látható karaktereket! *

Bejelentkezés



Regisztráció
Elfelejtett jelszó

Szakértőink

Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus




Szerelmes gondolatok

Milyen gyakran mondja el kedvesének, hogy szereti?






Horoszkóp

Horoszkóp Kos Horoszkóp Bika Horoszkóp Ikrek Horoszkóp Rák
Horoszkóp Oroszlán Horoszkóp Szűz Horoszkóp Mérleg Horoszkóp Skorpió
Horoszkóp Nyilas Horoszkóp Bak Horoszkóp Vízöntő Horoszkóp Halak
Bezár