Egyre többen születnek császármetszéssel

2017.01.11.

Egyre többen születnek császármetszéssel

Ausztriában jelenleg a gyermekek mintegy 30 százaléka császármetszéssel jön a világra, miközben húsz évvel ezelőtt ez az arány még nem egészen 15 százalék volt – állapította meg tanulmányában Philipp Mitteröcker, egy bécsi egyetemi klinika kutatója.

Összehasonlításképpen érdemes megemlíteni, hogy Brazíliában az arány 50 százalék. A kérdés az, miért nőtt meg a császármetszéssel született gyermekek száma. Korábban a nők jelentős hányada belehalt a szülésbe, amikor a medencéje túl szűknek, a csecsemő feje pedig nagynak bizonyult.

Tudósok feltételezése szerint hosszú évszádokon keresztül, evolúciós okok miatt alakult úgy a dolog, hogy a nők medencéje egyre kisebb lett, az agy térfogata pedig megnövekedett. A mai kor fitnesz divatjának is az felel meg, hogy a nőknek minél keskenyebb dereka legyen, de közben szép, egészséges nagy gyereket szüljenek. Ennek következménye, hogy a természetes szülés egyre nehezebbé válik. Felborul az az egyensúly, hogy a női medence és a születendő csecsemő mérete megfeleljen egymásnak. Ha pedig nincs meg a természetes testi összhang, óhatatlanul problémássá és veszélyessé válik a szülés.

Korábban, amikor még nem alkalmazták a császármetszést, az anyák gyakorlatilag életveszélynek voltak kitéve. Az ötvenes évek hoztak fordulatot, amikor szélesebb körben elterjedt a nem természetes módon alkalmazott gyermekszülés.

A tanulmány azt is megállapítja, hogy azon anyák esetében, akiknek az átlagosnál kisebb a medencéjük, leánygyermekeik körében is megnő a hasonló adottságok valószínűsége. Éppen ezért ők is számolhatnak azzal, hogy nem lesz számukra könnyű a gyermekáldás. Philipp Mitteröcker ugyanakkor úgy véli, a császármetszés nem fog annyira elterjedni a világon, hogy a jövőben minden gyermek hasonlóképpen látja meg a napvilágot.

Az orvostudomány fejlődésével megállítható a kedvezőtlen folyamatot. Matematikailag elég jól leírták már, hogy az evolúciós változásokat hogyan módosíthatják, és milyen gyorsan mehetnek végbe a tudósok által megtervezett folyamatok.


Der Standard

Hozzászólások Szóljon hozzá!

Ellenőrző kód
Kérjük gépelje be a képen látható karaktereket! *

BejelentkezésRegisztráció
Elfelejtett jelszó

Szakértőink

dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
Szerelmes gondolatok

Milyen gyakran mondja el kedvesének, hogy szereti?


Horoszkóp

Horoszkóp Kos Horoszkóp Bika Horoszkóp Ikrek Horoszkóp Rák
Horoszkóp Oroszlán Horoszkóp Szűz Horoszkóp Mérleg Horoszkóp Skorpió
Horoszkóp Nyilas Horoszkóp Bak Horoszkóp Vízöntő Horoszkóp Halak
Bezár