Élet gyulladásos bélbetegséggel - Hasznos tanácsok a mindennapokra

2017.04.26.

Élet gyulladásos bélbetegséggel - Hasznos tanácsok a mindennapokra

Mivel a gyulladásos bélbetegségek - fekélyes vastagbélgyulladás (colitis ulcerosa) és Crohn-betegség - gyógyítása ma még nem megoldott, fontos, hogy a betegek megtanuljanak együtt élni a betegségükkel. Az orvosi utasítások pontos betartása mellett érdemes elsajátítaniuk azokat a módszereket, amelyek alkalmazásával maguk is elősegíthetik a tünetmentes periódusok fenntartását és az állapotrosszabbodás megakadályozását.

A táplálkozás szerepe gyulladásos bélbetegség esetén

Míg korábban a gyulladásos bélbetegségek kialakulásban elsődleges szerepet tulajdonítottak a táplálkozásnak, mára ez a teória egyre inkább háttérbe szorul. Mégis fontos figyelni az elfogyasztott táplálék összetételére és minőségére, mert az befolyásolhatja a hasmenések gyakoriságát. A szakemberek szerint naponta nem 3-szor kell nagyobb mennyiségű ételt fogyasztani, hanem érdemes 5-6 alkalommal egyszerre csak kevesebbet enni.

1. Étkezési napló

Javasolt, hogy a betegek vezessenek étkezési naplót, mert annak segítségével nyomon követhető, hogy melyek azok az ételek, amik „nem tesznek jót”. Új ételekből naponta csak egyfélét érdemes kipróbálni, melyet panasz esetén könnyebb azonosítani. A „bűnöst” célszerű kivonni az étrendből. Jó, ha a napló nem csak az elfogyasztott táplálékokat tartalmazza, hanem az alkalmazott konyhatechnológiai műveleteket is.

2. Folyadékpótlás


A hasmenés okozta folyadékvesztést pótolni kell, ezért javasolt sok folyadékot fogyasztani. A szénsavmentes víz a legalkalmasabb erre. A kávé és az alkohol fogyasztása ellenjavallt, mert fokozhatják a hasmenést.

3. Konzultáció a dietetikussal - Az ideális étrend kialakítása

Alapvetően nincs olyan szabály, hogy bármilyen étel - teljes kiőrlésű gabonafélék, tejtermékek, cukor fogyasztása tilos lenne -, ha valaki ezeket teljesen ki akarja vonni az étrendjéből, előtte érdemes dietetikus szakemberrel konzultálnia, hiszen a vitaminhiányos, kevés energiát tartalmazó étrend fokozza a súlyveszteséget, illetve vérszegénységet, valamint fáradtságot, kimerültséget okoz.

Természetesen tejfehérje allergia esetén a tejtermékeket kerülni kell, a laktóz intolerancia pedig tejcukormentes tejtermékek fogyasztását igényli. Ha a Crohn-betegség a vékonybelet érinti, a zsiradékok (margarin, vaj, tejszín stb.) fogyasztását minimalizálni kell.

Vannak betegek, akik a fellángolással kísért időszakokban úgy érzik, hogy számukra a rostokban szegény étrend kedvezőbb. Ilyenkor fehér lisztből készült kenyér-félék, péksütemények, tészták, hámozott gyümölcsök és szintén héj, valamint szár nélküli főtt zöldségek, fehér rizs, sovány húsok, halak, tojás fogyasztásával változatosan lehet táplálkozni.

Fontos a felgyülemlett stressz kezelése!


A gyulladásos bélbetegségek nagy pszichés teherrel járnak, az alábbi tényezők mind-mind komoly stresszt jelentenek:

  • a fellángolásoktól való félelem,
  • a tudat, hogy az ember gyógyíthatatlan betegségben szenved,
  • rossz időszakokban a fájdalmak, hasmenés, fogyás okozta fizikai igénybevétel,
  • a gyógyszerek mellékhatásai, és az azoktól való félelem,
  • a szorongás, hogy az ember nem felel meg a munkahelyén,
  • az evéssel kapcsolatos félelmek,
  • az elszigetelődés.


Ezért sok szakember szerint érdemes valamilyen hatékony stresszkezelő stratégiát is megtanulni. Ezek segíthetnek a tünetmentesség fenntartásában, rosszabb időszakokban pedig a tünetek csillapításában. Nagyon hatékony stresszoldást jelenthet a relaxáció, az autogén tréning, a légző gyakorlatok rendszeres végzése, de van, akinek a meditáció vagy a jóga válik be. Minden rendszeres testmozgásnak, a sétának is stressz oldó hatása van.

A betegség elfogadásában, illetve a megküzdésben a relaxációs, légzési technikák megtanításán túl is sokat segíthet egy pszichológus. Ha pedig valaki a depresszió tüneteit észleli magán - például kedvtelenséget, örömtelenséget, öngyilkossági gondolatokat -, feltétlenül forduljon pszichológus vagy pszichiáter szakemberhez. Sok beteg számára értékes segítséget jelenthet ha csatlakozik egy betegklubhoz, egyrészt a sorstárs közösség miatt, másrészt sok hasznos információhoz lehet hozzájutni.Le kell mondani a dohányzásról!

Crohn-betegség esetén feltétlenül javasolt a dohányzás abbahagyása. A dohányzás a tüneteket súlyosbítja, valamint a műtétet igénylő szövődmények kialakulásának gyakoriságát is nagymértékben fokozza.

A terhességre tudatosan kell felkészülni!

Gyulladásos bélbetegségben nagyon fontos a terhesség tudatos megtervezése. Néhány gyógyszer ugyanis a várandósság alatt is adható. Tervezéssel egyrészt még a terhesség előtt lehetőség van a gyermeket nem veszélyeztető, hatékony kombináció kialakítására, másrészt megelőzhető, hogy a gyógyszerek bajt okozzanak az annyira várt babának. (x)A fenti információk tájékoztató jellegűek, a cikkben szereplő betegségekkel kapcsolatban minden esetben keresse fel orvosát vagy forduljon egészségügyi szakemberhez.Crohn&Colitis - További cikkek a rovatban »


 

Hozzászólások Szóljon hozzá!

Ellenőrző kód
Kérjük gépelje be a képen látható karaktereket! *

BejelentkezésRegisztráció
Elfelejtett jelszó

Szakértőink

Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
Szerelmes gondolatok

Milyen gyakran mondja el kedvesének, hogy szereti?


Horoszkóp

Horoszkóp Kos Horoszkóp Bika Horoszkóp Ikrek Horoszkóp Rák
Horoszkóp Oroszlán Horoszkóp Szűz Horoszkóp Mérleg Horoszkóp Skorpió
Horoszkóp Nyilas Horoszkóp Bak Horoszkóp Vízöntő Horoszkóp Halak
Bezár