Életre hívott hagyomány

2010.03.08. - Írta: Hampel Katalin

Életre hívott hagyomány

A nemzet kulturális örökségének elválaszthatatlan részei – nyelve, irodalma, nép-, és képzőművészete, építészete valamint konyhája mellett – öltözködési szokásai, viseleti hagyományai is. A tájanként változó, jellegzetes jegyeket hordozó népviseletek évszázadok óta szinte változatlan formában élnek tovább. Sokkal inkább fennmaradtak a használatban és kultúrkincsként is, mint a gyakrabban változó, az európai divat hatását magán viselő úri viselet.

A városi polgárok, az értelmiségiek és a nemesség divatja gyakran politikai üzenet hordozója is volt, és mint ilyen magyar jellege időnként háttérbe szorult, majd a történelem hatására ismét hódított.
A 150 éves török uralom hagyta ránk a kaftánból magyarosodott dolmányt, amelyet paszománnyal gazdagon díszítve, és kissé megkurtítva viseltek eleink. Habár évszázadokkal ezelőtt a divat lóháton érkezett, ritka volt a messzi földről jött külföldi utazó, gyorsan hatott őseink ruházatára is a párizsi és a bécsi divat. Jellegzetes nyomokat hagyott a barokk, az empire, majd az osztrák biedermeier.
A reformkor forradalmi eseményei a divatot is megváltoztatták. A férfiak újra csizmában, mentében és dolmányban jártak, a paszományos céhek újra felvirágoztak. A hölgyek ruháin is megjelentek a színükben és formájukban tüntetően magyaros díszítések és szabásvonalak. A XIX. század utolsó harmadában a konfekció megjelenésével megkezdődött a kézművesség visszaszorulása, és ez a tendencia tart napjainkig, de a nemzeti viseletek rövidebb-hosszabb időre ismételten reneszánszukat élik. Ezek az újjászületések a megerősödő idegen hatalmi befolyás elleni törekvések külsődleges megnyilvánulásaként, mintegy függetlenségi demonstrációként jelentkeztek. Az ezredforduló táján a millenniumi felpezsdülés hatására ismét megjelenik a magyar díszruha, a díszmagyar, ami egészen a II. világháborút követő több mint 45 éves kommunista diktatúra alatt a magyar viselet egyéb nemzeti értékeinkkel együtt feledésre ítéltetett. A rendszerváltást követően ezen a téren is megkezdődött a történelem igazságtétele. Elhivatott emberek újra felfedezték nemzeti viseleteinket, és ezek legszebb hagyományait jelenítik meg ma hordható, divatos ruhákon.
Kevés nemzetnek van ilyen csodálatos, majdnem 1000 éves, ma is élő öröksége, viseljük hát méltósággal és büszkeséggel.

Hozzászólások

| 2011-01-05 10:28

Szia! Remélem már megoldódott a gondod. Lehet ekcéma is, nem mindig viszket, viszont száraz a bőrfelület. Az A-vitamin nagyon jó a bőrproblémákra, illetve télen érdemes hidratálót használni.

| 2011-01-07 10:12

A legjobb ha krémek ügyében az ember vissza tér a baba dolgokhoz... Ez nem a reklám helye, de el kell hinnie mindenkinek, hogy a babatermékek (ld: sudocrem) sokat segítenek. A baba popsikrémnél, amit gyógyszertárban lehet venni nincs jobb! Nem érdemes ezreket kidobni reklámozott csodákra...!

Várady Judit | 2011-01-07 10:59

Nekem szinte mindig van ekcémám a kezemen. Télen nagyon csúnya.. A szterodios krémek rövidtávon beválnak de hosszútávon nem és nem is alkalmazhatóak... Nagyon fontos a táplálkozás és a megfelelő vitamin bevitel a szervezetbe. Gyógyszertől nekem sosem enyhült...

| 2011-01-12 10:06

Én is ekcémával küzdöm, de bármilyen krémet is írt fel idáig az orvos, semmi nem használt. Arra nem is gondoltam, hogy diétával lehet segíteni ezen a gondon. Milyen ételcsoportokat kell mellőzni ahhoz, hogy a tünetmentes legyek?

Várady Judit | 2011-01-12 10:31

Voltam allergia vizsgálaton..amolyan Epikutan bőrpróbán... Az kimutatta, hogy valamilyen enzimre érzékeny a bőröm. Okosabb lettem, de semmilyen gyógyszertől nem lett szebb a kezem... Ellenben észrevettem, hogy ha nem eszek csokoládét, kevés tejes dolgot akkor enyhül. Sőt, sztem az emésztéssel is összefügg. Nem kell biokajákat venni vagy méregdrága egzotikus gyümölcsöket. Csak oda kell figyelni. Sok vitamin, ha szereted szaunázni az is jót tesz és egyszerű kézkrém. Csak glicerin ne legyen benne, mert az ingerli... :)
Szóljon hozzá!

Ellenőrző kód
Kérjük gépelje be a képen látható karaktereket! *

BejelentkezésRegisztráció
Elfelejtett jelszó

Szakértőink

Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
Szerelmes gondolatok

Milyen gyakran mondja el kedvesének, hogy szereti?


Horoszkóp

Horoszkóp Kos Horoszkóp Bika Horoszkóp Ikrek Horoszkóp Rák
Horoszkóp Oroszlán Horoszkóp Szűz Horoszkóp Mérleg Horoszkóp Skorpió
Horoszkóp Nyilas Horoszkóp Bak Horoszkóp Vízöntő Horoszkóp Halak
Bezár