Fertőző a fogszuvasodás

- Írta: DÁ

Fertőző a fogszuvasodás

Mindenki tisztában van vele, hogy a megfázást vagy az influenzát el lehet kapni, az viszont nem ennyire közismert, hogy a fogszuvasodás is ragadós. Chicagói kutatók ismét megállapították: a lyukas fogakért felelős baktériumok átvitele nemcsak lehetséges, hanem kimondottan gyakori.

Legtöbbször az édességeket és a cukrot hibáztatjuk fogaink rossz állapotáért, pedig a szuvasodás elsődleges felelősei baktériumok, amelyek a fogakba ragadt és onnan el nem távolított ételmaradékokból lakomáznak. Működésük egyik melléktermékeként savak képződnek – elsősorban tejsav –, ami roncsolja a fogakat. Emellett úgynevezett plakkot alakítanak ki a fogakon: ez egy olyan sajátos massza, amelyben a baktériumok mellett például gombák is tenyésznek, és a fogfelület szabálytalanságainál tapad meg. Ha huzamosabb ideig nem távolítják el, a plakk a kalciumsók lerakódása révén fogkővé alakul.

Akárcsak egy megfázást vagy bármilyen más vírusfertőzést, természetesen a szóban forgó baktéiumokat is könnyűszerrel átadhatjuk egymásnak a hétköznapi érintkezés során. Az említett kórokozók közül a streptococcus mutans a fogszuvasodás legfőbb felelőse, amellyel szemben főleg a kisgyerekek ellenállása nem megfelelő. A sors keserű fintora, hogy a legtöbb kicsi leginkább gondozójától, így elsősorban édesanyjától kapja el a fertőzést például akkor, amikor az anyuka megkóstolja gyermeke ételét, hogy ellenőrizze, nem túl forró-e. Fokozott rizikónak teszik ki magukat a párok is például csókolózás közben. A kutatók sokáig úgy vélték, felnőttek esetében normális esetben nem fordul elő hasonló fertőzés, a friss kutatás szerint azonban igen. A chicagói orvosok egyik példája egy negyvenes hölgy, akinek korábban soha nem volt fogszuvasodása, hirtelen azonban két foga is kilyukadt, és rendszeresen vérezni kezdett az ínye. Hamarosan kiderült: egy olyan férfival kezdett el randevúzni, aki több mint tizennyolc éve nem járt fogorvosnál, és folyamatosan parodontózissal küzdött.

A megoldás természetesen nem az, hogy elkerüljük az érintkezést párunkkal, vagy hogy az anyuka nem kóstolja meg gyermeke ételét. A fogszuvasodás legegyszerűbb megelőzési módja a rendszeres és alapos fogmosás étkezések után, valamint a cukormentes rágógumi, ami fokozza a nyáltermelést. A nyál gátolja a fogkőképződést, mivel elmossa a kórokozók egy részét is. Emellett legalább évente kétszer menjünk el a fogorvoshoz – akkor is, ha nincs semmi bajunk, vagy úgy érezzük, minden rendben van a szánkban. Lehetőleg ritkítsuk az étkezések közötti nassolásokat is.
 

Hozzászólások Szóljon hozzá!

Ellenőrző kód
Kérjük gépelje be a képen látható karaktereket! *

BejelentkezésRegisztráció
Elfelejtett jelszó

Szakértőink

dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
Szerelmes gondolatok

Milyen gyakran mondja el kedvesének, hogy szereti?


Horoszkóp

Horoszkóp Kos Horoszkóp Bika Horoszkóp Ikrek Horoszkóp Rák
Horoszkóp Oroszlán Horoszkóp Szűz Horoszkóp Mérleg Horoszkóp Skorpió
Horoszkóp Nyilas Horoszkóp Bak Horoszkóp Vízöntő Horoszkóp Halak
Bezár