Figyelj magadra!

2016.01.14. - Írta: Jenei Laura

Figyelj magadra!

Bár korai felismeréssel könnyen kezelhető, mégis a vastagbélrák a második leggyakoribb halált okozó daganat. Az átlagosan minden 20. embert érintő problémára, egy hatalmas, valódi belet modellező sátorral hívja fel a figyelmet a „Meggyógyulhatsz” Egyesület. A kampány célja hogy az időben történő felismerés fontosságára, az önellenőrzésre és annak egyszerű és fájdalommentes eszközére a székletvér vizsgálatra hívják fel figyelmet.


 

A vastagbél az emésztőrendszer utolsó szakasza. Itt már nem történik emésztés, ezen a szakaszon a víz, illetve a folyadékkal együtt különböző ásványi sók, vitaminok szívódnak fel a béltartalomból. Immunrendszerünk 70 százaléka a vastagbélben található, itt különíti el szervezetünk a hasznos és a toxikus anyagokat.

A vastagbéldaganat a második leggyakoribb halált okozó daganat, minden 20. ember érintett benne. Magyarországon évente mintegy 7-8000 új esetet ismernek föl és évente mintegy 5000 haláleset történik. A nemzetközi, európai összehasonlításban a magyar nők az első, a magyar férfiak pedig második helyen állnak mind az előfordulási, mind a halálozási adatok tekintetében.

A béldaganatok legtöbbször igen hosszú idő, akár 10-15 év alatt fejlődnek csak ki, tehát sok idő van arra, hogy korai, akár még a daganatfejlődés jóindulatú időszakában észleljük a béldaganatot. Ennek ellenére mégis ilyen nagy arányú a halálozás, pedig az időben felfedezett daganat csaknem mindig meggyógyítható.

A betegség kialakulásában genetikai és környezeti tényezők is szerepet játszanak. A vastagbélrák kialakulásának rizikóját a vörös húsok fogyasztása, az elhízás, a dohányzás, a mozgásszegény életmód, a finomított szénhidrátok, és zsírok fogyasztása növeli (a vörös húsokban hő hatására rákkeltő anyagok alakulnak ki, vastartalmuk oxidánsként elősegítheti a daganatok kialakulását).
A rostokból viszont olyan zsírsavakat képez a vastagbél normál bélflórája, ami gátolja a daganatos átalakulást.

A rosszindulatú vastagbélrák a vastagbél belső falából türemkedik ki, majd megtámadja a közelében levő kötőszöveteket, és terjeszkedni kezd. A jóindulatú vastagbéldaganatot polipnak hívják. Méretük lehet kisebb-nagyobb (max. 2 cm), lehet nyelük vagy sem, állhatnak egyedül vagy csoportosan, hasonlíthatnak anyajegyhez, gombához, vagy ujjakhoz. A vastagbélpolip nem rosszindulatú elváltozás, azonban rosszindulatú elfajulás bekövetkezhet, ha nem távolítják el időben.

A vastagbélpolipot nehéz felismerni, hiszen általában nem okoz panaszt. Ritkán fordul csak elő, hogy egy nagyméretű polip székrekedés, hasmenést, hasfájást, hányást okoz a vastagbél elzárásával. A szokatlan puffadás, a székelési szokások megváltozása, a rendellenes bélmozgás, a hosszú, vékony, nyálkás széklet szintén utalhat polip jelenlétére. Ami viszont fontos, hogy a polipok sok esetben véreznek, minél nagyobbra nő egy polip, annál nagyobb ennek valószínűsége.

E problémák, vagy egy esetleges betegség időben történő felismerését nagyban hátráltatja, hogy a vastagbél klasszikus vizsgálati módszerei nem tartoznak az „egyszerű” technikák közé, ezért nem is vizsgáltatjuk ki magunkat szívesen.

Éppen ezért az időben történő felismeréshez – ami kulcsmomentum egy estleges daganatos betegség sikeres kezelésében – olyan vizsgálati módszerre van szükség, ami gyors, fájdalommentes és akár otthon is elvégezhető. Ehhez a még jóindulatú elváltozások – a polipok – azon tulajdonságát használják ki, hogy azok sok esetben véreznek.

Tudni kell azonban, hogy amennyiben a vér látható a székleten, legtöbb esetben a végbél sérüléséből származik. A polipok jelenlétére utaló okkult, azaz rejtett vérzés szabad szemmel nem észlelhető, de az otthon is elvégezhető székletvér-teszttel kimutatható.

A fájdalommentesen, gyorsan, otthonunkban is elvégezhető székletvér teszt megmutatja, hogy kell-e számolunk okkult vérzéssel. Az eszköz rendkívül egyszerű, egy kis pálcika segítségével a reagensre kell jutatni a mintát, az pedig egy, vagy két csíkkal jelzi a negatív, illetve pozitív eredményt.

A modern tesztek érzékenysége magas, azonban véres hús fogyasztása esetén nem jeleznek, így diétát sem kell tartani alkalmazásuk előtt. A teszt vény nélkül megvásárolható a patikákban, így mindenki hozzáférhet, használhatja. Amennyiben a teszt pozitív eredményt mutat, haladéktalanul fel kell keresni gasztroenterológus szakorvost.

A székletvér teszt alkalmazása minden 50 év feletti személynek javasolt, mivel e korosztályban még azok esetében is 11-38% a polipok előfordulása, akiknél a genetikai eredetű rizikó kizárható. Európa-szerte az 50 évnél idősebbek kb. 30%-ában, az idősek 50%-ában fordulnak elő polipok. Külön ki kell emelni azokat, akiknek a családjában már kialakult vastagbélrák ugyanis ilyen estekben 25 éves kortól évente szükséges tesztelni.

Indokolt a teszt elvégzése abban az esetben is, ha bizonytalan hasi panaszok jelentkeznek, megváltoztak a székelési szokások, indokolatlanul fogyott valaki vagy megváltozott a széklete jellege.

A probléma intim mivolta, és az önellenőrzés lehetőségének és szükségességének tudatosítása érdekében fogott kampányba a „Meggyógyulhatsz” Egyesület a Vastag- és Végbélrákos Betegek Élhetőbb Életéért.

Az egyesület külföldi partnerszervezetei segítségével egy hatalmas, a valódi belet modellező sátorral hívja fel a figyelmet a témára. A látogatók a virtuális bélszakasz bejárása során belülről is felfedezhetik e kevésbé ismert szervünket, és nyomon követhetik a vastagbélrák kialakulásának folyamatát is. A tájékozódást és informálódást a „vastagbél installációban” elhelyezett szemléltető eszközökön túl a helyszínen (is) elérhető, a problémára fókuszáló www.figyelekmagamra.hu weboldal is segíti. A weboldalon minden a betegséggel, a megelőzéssel és öngondoskodással kapcsolatos információ megtalálható, továbbá szakorvosoknak is feltehetik kérdéseiket az oldalra látogatók.

 

Hozzászólások Szóljon hozzá!

Ellenőrző kód
Kérjük gépelje be a képen látható karaktereket! *

BejelentkezésRegisztráció
Elfelejtett jelszó

Szakértőink

dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
Szerelmes gondolatok

Milyen gyakran mondja el kedvesének, hogy szereti?


Horoszkóp

Horoszkóp Kos Horoszkóp Bika Horoszkóp Ikrek Horoszkóp Rák
Horoszkóp Oroszlán Horoszkóp Szűz Horoszkóp Mérleg Horoszkóp Skorpió
Horoszkóp Nyilas Horoszkóp Bak Horoszkóp Vízöntő Horoszkóp Halak
Bezár