Fogamzásgátló a megerőszakolt nőknek

Fogamzásgátló a megerőszakolt nőknek

Egy fejlesztés alatt álló úgynevezett vészhelyzeti fogamzásgátló tablettákhoz ingyen juthatnak hozzá azok a nők, akiket megerőszakoltak – közölte Chris Fearne, Málta egészségügyi minisztere. Mihelyst az ország gyógyszerészeti hatósága megadja az engedélyt a speciális tabletta gyártására, az egészségügyi kormányzat azonnal felveszi a gyógyszerkészítmények listájára és ellátja velük a kórházakat.

Anthony Serracino Inglott, a Máltai Gyógyszerészeti Hatóság elnöke azt mondta, hogy a készítmény olyan hatóanyagokat tartalmaz, amelyek gyorsan megakadályozzák a nem kívánt terhességet. A szájon át bevehető tabletta könnyen emészthető és pillanatok alatt felszívódik. Mihelyst megszületik a döntés a gyógyszer engedélyeztetéséről, a vészhelyzeti fogamzásgátlót ingyen hozzáférhetővé teszik a megerőszakolt áldozatok számára.

„A megerőszakolt nőknek joguk van ahhoz, hogy a vészhelyzeti tablettát megkaphassák a kórházakban – közölte Anthony Serracino Inglott. – Mi van akkor, ha egy nőt késő éjjel erőszakoltak meg, és hirtelen nem tudja, hol szerezheti be a gyógyszert? Futkosson fel-alá Málta-szerte, hogy találjon egy nyitva tartó gyógyszertárat, vagy esetleg rohanjon a reptéri patikába abban a reményben, hogy a pult mögött egy lelkiismeretes eladó áll, aki a segítségére lesz? Az áldozatoknak gyors megoldás kell, és ezt szolgálja majd a minden kórházban hozzáférhető készítmény.”

A fogamzásgátló tabletták használata körül tavaly júniusban újultak ki a viták Máltán, miután egy női jogvédő szervezet jogi eljárást kezdeményezett azok ellen, akik az élet védelme érdekében ellenzik az abortuszt. Az ügyet a parlamentben is megvitatták, végül az egészségügyi bizottság javaslatára először úgy döntöttek, hogy csak orvosi receptre írható fel a fogamzásgátló tabletta. Ezek után százak vonultak Valetta utcáira tiltakozásképpen. Ennek hatására szorgalmazták, hogy az új fogamzásgátlót minden erőszakot szenvedett nő ingyen megkaphassa a kórházakban. 


Malta Today

Hozzászólások Szóljon hozzá!

Ellenőrző kód
Kérjük gépelje be a képen látható karaktereket! *

BejelentkezésRegisztráció
Elfelejtett jelszó

Szakértőink

Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
Szerelmes gondolatok

Milyen gyakran mondja el kedvesének, hogy szereti?


Horoszkóp

Horoszkóp Kos Horoszkóp Bika Horoszkóp Ikrek Horoszkóp Rák
Horoszkóp Oroszlán Horoszkóp Szűz Horoszkóp Mérleg Horoszkóp Skorpió
Horoszkóp Nyilas Horoszkóp Bak Horoszkóp Vízöntő Horoszkóp Halak
Bezár