Főiskolai depresszió – mi az, amit a szülőknek tudniuk kell

Főiskolai depresszió – mi az, amit a szülőknek tudniuk kell

A főiskolai depresszió igen gyakori probléma. Fontos tehát megérteni, miért teszi ki a depresszió veszélyének a fiatal felnőtteket a főiskolára menetel, és mit lehet tenni a jelenség ellen.

Egy főiskolába történő felvétel olyan érzelmi változásokat idézhet elő egy gyermeknél, amihez segítséget nyújtani igen komoly vállalkozás. Fel kell hát tudni ismerni, ha a gyermeknek gondjai akadnak ezzel az új élethelyzettel való megküzdéssel, és tudnunk kell azt is, hogyan segíthetünk neki.

Mi az a főiskolai depresszió, és miért vannak kitéve a hallgatók a veszélyének?

A depresszió olyan betegség, ami állandó szomorúságot és érdektelenséget okoz. A főiskolai depresszió viszont nem egy klinikai diagnózis, inkább egy elnevezés arra, amikor a depresszió a főiskolán töltött évek alatt alakul ki.

A főiskolai hallgatóknak számos kihívással kell szembesülniük, a nagy nyomás és az aggodalmak miatt pedig túlterheltnek érezhetik magukat. Az is lehet, hogy most élnek egyedül először, és honvágyuk van. Emellett igazodniuk kell az új ütemezéshez és munkaterheléshez, alkalmazkodni kell a szobatársakkal való élethez, és ki kell találniuk, hová is tartozzanak. A pénz és az intim kapcsolatok kérdése szintén stresszforrássá válhat. A serdülőkortól a felnőttkorig tartó átmenet és az ezzel együtt járó változások tehát néhány fiatalnál depressziós tüneteket válthatnak ki a főiskola során.

Milyen hatásai lehetnek a főiskolai depressziónak?

A főiskola során kialakuló depresszió összefüggésbe hozható:
•    a romló tanulmányi teljesítménnyel,
•    a dohányzással,
•    a túlzott alkoholfogyasztással járó kockázatokkal, mint például a nem biztonságos szexszel.

Mik a jelei annak, ha egy tanuló főiskolai depresszióval küzd?

Sok főiskolai hallgató érzi néha szomorúnak vagy idegesnek magát, de ezek az érzelmek néhány napon belül lecsengenek. A kezeletlen depresszió fennállása viszont zavarja a normális tevékenységeket.

Ha egy diák vélhetően főiskolai depressziótól szenved, annak a következő jelei és tünetei vannak:
•    szomorúnak vagy boldogtalannak érzi magát;
•    ingerlékeny vagy frusztrált még a kisebb ügyekben is;
•    elveszíti az érdeklődését és örömét a normális tevékenységekben;
•    álmatlanság vagy túlzott alvás tapasztalható nála;
•    megváltozik az étvágya vagy a testtömege;
•    izgatottá vagy nyugtalanná válik;
•    dühkitörései vannak;
•    lelassul a gondolkodása, a beszéde vagy a testmozgása;
•    határozatlanság, koncentrálási képtelenség figyelhető meg nála;
•    fáradékony, fásult és erőtlen lesz;
•    érdektelenséget vagy bűntudatot érez, fixációi vannak a múlt hibáiból, esetleg lelkiismeret-furdalása van, ha a dolgok nem jól alakulnak;
•    gondjai támadnak a gondolataival, koncentrációjával, döntéseivel és a dolgokra való emlékezéssel;
•    gyakori gondolatok a halállal, haldoklással vagy az öngyilkossággal kapcsolatban;
•    sírás bármilyen látható ok nélkül;
•    megmagyarázhatatlan fizikai problémák, mint például hátfájás vagy fejfájás.

Mit tehetünk, ha arra gyanakszunk, hogy gyermekünket utolérte a főiskolai depresszió?

A jeleket és tüneteket nehéz úgy észrevenni, ha a gyermek már nem él otthon. A főiskolásoknak szintén nehézséget jelent a depresszióval kapcsolatos segítségkérés, mert félnek a szégyentől, vagy attól, hogy emiatt nem tudnak beilleszkedni.

Ha felmerül annak a gyanúja, hogy a gyermek esetlen depressziós lehet, beszéljünk vele arról, hogy mi történik vele, és figyeljünk rá oda. Ösztönözni kell őt, hogy beszéljen az érzéseiről. Emellett kérjük meg arra, hogy beszéljen meg egy találkozót egy orvossal amilyen gyorsan csak lehetséges. Számos főiskola nyújt mentális egészségügyi szolgáltatásokat.

Ne feledjük el, hogy a depresszió tünetei nem fognak maguktól megjavulni – sőt, kezelés nélkül rosszabbodhat a helyzet. A kezeletlen depresszió más mentális és fizikai egészségproblémákhoz is vezethet az élet más területein. A depresszió érzése emellett növelheti a kábítószerek és az öngyilkosság kockázatát.

Hogyan segíthetünk a gyermekünknek megbirkózni a főiskolai depresszióval?

Amellett, hogy a megfelelő kezelést kutatjuk fel, a gyermekünk is tehet néhány dolgot ahhoz, hogy jobban legyen. Az alábbi ösztönzéseket adhatjuk neki példának okáért:
•    Egyszerre csak egy dolgot! Győzzük meg arról, hogy ne hozzon meg fontosabb döntéseket (többek között hogy ne váltson szakot), és ne csináljon túl sok dolgot egyszerre. A nagy feladatokat inkább bontsa szét több kicsire.
•    Vegyen részt tevékenységekben! Sürgessük meg a gyermeket, hogy vegyen részt olyan tevékenységekben, amit ő élvez, és amik segítik abban, hogy a saját negatív érzéseitől távolabb kerüljön. A fizikai tevékenységek különösen hasznosak tudnak lenni.
•    Keressünk támogatókat! Motiváljuk abban, hogy megismerkedjen a kollégiumi- vagy az iskolatársaival. A barátok nagy segítséget nyújthatnak abban, hogy a gyermek jobban érezze magát az új környezetben. A család szintén óriási támogatást tud nyújtani ebben az ügyben.

Mit tudunk tenni azért, hogy megelőzzük a főiskolai depressziót?

Sajnos nincs egyetlen biztos módja sem annak, hogy a főiskolán fellépő depressziót megelőzzük. Azonban ha segítjük a gyermeket abban, hogy még a főiskolai évei előtt beleszokhasson az új környezetbe, azzal elkerülhető, hogy az átmeneti időszakban túlterheltnek érezze magát. Ösztönözzük a gyermeket arra, hogy látogasson el a campusra, beszéljen a többi diákkal, a tanácsadókkal vagy a kari elöljárókkal arról, hogy mire számíthat, és hová fordulhat segítségért.

Ha a főiskolás korú gyermekünk rendelkezik rizikófaktorokkal a depresszió kapcsán, vagy esetleg előfordult depresszió a múltjában, beszéljünk az orvosával. Kérdezzük meg, milyen tanácsadási lehetőség lenne a legjobb a gyermek számára, hogy átsegítse a főiskola kezdetekor. Emellett segítsünk abban is, hogy a gyermek megismerje a campus tanácsadási forrásait.

Tartsuk észben, hogy ha a megfelelő kezelést már az első jelek felbukkanásakor megadjuk, a tünetek enyhülhetnek, ezzel pedig megakadályozhatjuk a depresszió kiújulását, és hozzájárulhatunk a gyermek főiskolai sikereihez.

Hozzászólások Szóljon hozzá!

Ellenőrző kód
Kérjük gépelje be a képen látható karaktereket! *

BejelentkezésRegisztráció
Elfelejtett jelszó

Szakértőink

Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
Szerelmes gondolatok

Milyen gyakran mondja el kedvesének, hogy szereti?


Horoszkóp

Horoszkóp Kos Horoszkóp Bika Horoszkóp Ikrek Horoszkóp Rák
Horoszkóp Oroszlán Horoszkóp Szűz Horoszkóp Mérleg Horoszkóp Skorpió
Horoszkóp Nyilas Horoszkóp Bak Horoszkóp Vízöntő Horoszkóp Halak
Bezár