Hasmenés: Komoly betegség is állhat a háttérben?

Hasmenés: Komoly betegség is állhat a háttérben?

Emese ma már nem tartja magát betegnek. Férjével úgy élnek, mint bármelyik fiatal pár. Szeretnek szórakozni, kirándulni, baráti társaságba járni. Emese heti háromszor intenzív mozgást jelentő fitness edzésekre jár, és úszni is szokott.

Gyógytornász, szereti a munkáját. Azt mondja, mindig idős emberekkel akart foglalkozni, és ez így is lett: kórházban olyan tornát tanít számukra, amely segít az elesések megelőzésében, az egyensúly megtartásában. Tanácsokat ad azzal kapcsolatban, hogy otthonukban milyen változtatásokra van szükség ahhoz, hogy elkerüljék az eleséseket.

Crohn betegségét 9 évvel ezelőtt diagnosztizálták. Egy év alatt 20 kg-ot fogyott. Nem fájt semmije, de állandóan hasmenése volt.

„Rémes volt, hogy a buszokon mindig azt kellett néznem, hol tudok leszállni, ha mosdóba kellene mennem. Számomra ez volt a legkínosabb. És az, hogy 24 évesen át kellett éljem, hogy nincs annyi erőm sem, hogy átfussak egy zebrán. Volt olyan eset, hogy a gyalogátjáró felénél elestem. A kutyámat alig bírtam kivinni sétálni. Igaz, nagyobb méretű kutya, de azelőtt nem volt vele gondom séta közben.”

Emese még gyógytornász hallgató volt, amikor a hasmenések kezdődtek. Kezdetben csak vaspótlásban részesült, majd az intenzív fogyás kivizsgálása kapcsán ultrahang vizsgálatra került sor. Az ultrahangos orvos vetette fel a Crohn-betegség lehetőségét, és ezután Emese gasztroenterológus szakorvoshoz került. Végeztek gyomor- és vastagbéltükrözést, valamint CT vizsgálatot, melyek eredményeként kiderült: valóban Crohn betegséggel állnak szemben, mely egy nehezebben vizsgálható szakaszt, a vékonybél legtávolabbi részét érintette. Szedett antibiotikumokat, nem szteroid gyulladáscsökkentőt, majd  szteroidot és immunrendszer gátló gyógyszert.

„Volt olyan időszak, hogy 6-7 féle gyógyszert kaptam. A gasztroenterológusom azt mondta, jól reagálok a kezelésre. Valóban felépültem, és évek óta egy nem szteroid gyulladáscsökkentő szedése mellett tünetmentes vagyok. A vérvizsgálatok azt mutatják, hogy a gyulladásos paraméterek is normalizálódtak.”

Beszélgetünk étrendről, táplálkozásról is. Emese elmeséli, hogy a diagnózist követően tápszereket kellett fogyasztania, hogy minél hamarabb visszanyerje a súlyát és pótolja a hiányzó tápanyagokat. Ma már mindent eszik, amit megkíván, de azért tanúsít egy kis mértékletességet: a csípős, vagy zsíros ételeket igyekszik elkerülni. Ha valamilyen étel elfogyasztása után fájni kezd a gyomra, vagy széklete hígabbá válik, azt legközelebb elkerüli.

Akaraterő és eltökéltség kellett ahhoz, hogy tanulmányait befejezze, amiben férje és családja is támogatta.

Gasztroenterológusával rendszeresen tartja a kapcsolatot, és kontroll vizsgálatokra jár 5-6 havonta. Bízik a doktornőben, aki segített neki talpra állni. 

És hogy a betegség hogyan változtatta meg életstratégiáját, gondolkodását?

Egyes becslések szerint a fejlett országokban minden kétszázötvenedik ember gyulladásos bélbetegségben szenved.
Ez Magyarországon kb. 40 ezer pácienst jelent. Sokan közülük valószínűleg még nem is tudják, hogy tüneteik mögött ilyen kórkép áll - a betegek ugyanis sokszor nem veszik komolyan a vissza-visszatérő hasmenést, vagy hónapokig járják az egészségügy útvesztőit, mire a diagnózis megszületik..

„Próbáltam végiggondolni, milyen tényezők játszhattak szerepet a betegségem kialakulásában. Megtanultam relaxálni, ami nagyon hatékony stresszkezelő módszer. Szerintem ez is hozzájárult ahhoz, hogy jól vagyok, de soha egy pillanatra nem jutott eszembe, hogy ne tartsam be az orvosom utasításait és ne szedjem az előírt gyógyszereket. Nem tartom magam betegnek, de azért ott bujkál bennem a kisördög: mi van, ha egyszer kiújulnak a tüneteim?
Igyekszem elkerülni a stresszt, és a velem történő új eseményeket folyamatosan feldolgozni. Nem akarom, hogy úgy összesűrűsödjenek bennem a dolgok, mint a betegség kezdetének idején.”

Emese 15 éve van együtt párjával. Meséli, hogy amikor diagnosztizálták a Crohn-betegséget, egyikük sem tudott róla semmit. Ez fokozta a kezdeti nehézségeket.

„Szerintem kettőnk közül a férjemnek volt nehezebb, mert aggódó típus és nagyon féltett engem.”

Ma már jóval kevesebb az aggodalom, gyermekvállaláson törik a fejüket.A fenti információk tájékoztató jellegűek, a cikkben szereplő betegségekkel kapcsolatban minden esetben keresse fel orvosát vagy forduljon egészségügyi szakemberhez.


Crohn&Colitis - További cikkek a rovatban »

  
Az IBDoktor.hu egy új, tartalmilag átfogó online felület melynek célja, hogy segítse a betegeket a kezdeti bizonytalanságban, a gyulladásos bélbetegségek megértésében, illetve támogatást nyújtson a mindennapi életükben. Az IBDoktor.hu tartalmai között megtalálhatók a betegséggel, annak diagnózisával és kezelésével kapcsolatos információk, csakúgy, mint az érzelmi támogatás, jogi, diétás vagy mozgás tanácsok.


   
 

Hozzászólások

VICTORIA EMMANUEL | 2018-03-08 18:31

kölcsön! kölcsön! hitel!Keres egy jó hírű és akkreditált privát kölcsön cég, amely előírja a hitelek életre lehetőséget.Kínálunk minden típusú hitelek egy nagyon gyors és könnyű út, személyi kölcsönök, autó hitelek, jelzáloghitelek, diákhitel, üzleti hitelek, beruházási hitel, adósság konszolidáció és még sok más.Ön által elutasított bankok és más pénzügyi intézmények?Szüksége van egy konszolidációs hitelt vagy a jelzálog? Nem néz ki többé, mint a DAo vagyunk itt, hogy a pénzügyi problémák a múlté.Mi adnak kölcsön az egyének és a vállalatok, amelyek pénzügyi segítségre van szüksége, amelynek mértéke 2 %.Nem kötelező társadalombiztosítási szám, és nem hitel ellenőrzés szükséges, 100 %-os garantált.Azt akarom, hogy használja ezt a médiumot, hogy tájékoztatjuk Önöket, hogy megbízható és támogató segítséget nyújtunk, és szívesen nyújtunk hitelt.Akkor küldjön nekünk egy e-mailt: (victoriaemmanuelloan@gmail.com) kell alkalmazni a kölcsön
Szóljon hozzá!

Ellenőrző kód
Kérjük gépelje be a képen látható karaktereket! *

BejelentkezésRegisztráció
Elfelejtett jelszó

Szakértőink

dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
Szerelmes gondolatok

Milyen gyakran mondja el kedvesének, hogy szereti?


Horoszkóp

Horoszkóp Kos Horoszkóp Bika Horoszkóp Ikrek Horoszkóp Rák
Horoszkóp Oroszlán Horoszkóp Szűz Horoszkóp Mérleg Horoszkóp Skorpió
Horoszkóp Nyilas Horoszkóp Bak Horoszkóp Vízöntő Horoszkóp Halak
Bezár