Hepatitis C: előítéletek és a valóság

Sajtóközlemény

Hepatitis C: előítéletek és a valóság

A fertőző betegségek esetében a betegeknek nemcsak a fizikai tünetekkel, hanem számos társadalmi megpróbáltatással is szembe kell nézniük. Ilyen például az előítéletesség, mely gyakran a fertőző betegség rendszeres velejárója. A Hepatitis C fertőzés hallatán a közmegítélés főként a szélsőséges esetekre gondol, azonban a magyarországi fertőzöttek nagy része valamilyen egészségügyi beavatkozás során fertőződött meg 1992 előtt.

A Hepatitis C vér útján terjedő, májat érintő betegség, mely hosszútávon a máj maradandó károsodásához, májzsugorodáshoz vagy akár májrákhoz is vezethet. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint a betegség több mint 170 millió embert érint világszerte, és évente majdnem 4 millió új fertőzés történik. Magyarországon a fertőzöttek − és egyben vírushordozók − száma akár 70 ezer is lehet, amely a teljes népesség 0,7%-át jelenti.

A Hepatitis C fertőzés hallatán a közvélemény fókusza a társadalmi perifériákon élőkre irányul, ahol a fertőzöttek tűvel, vágóeszközzel felelőtlenül érintkeznek droghasználat, tetoválás vagy egyéb tevékenység közben. Nem csoda, hogy a betegek számos előítélettel néznek szembe. Szakértői elemzések azonban azt mutatják, hogy a magyarországi fertőzöttek 95%-át a vétlen elszenvedők képezik, kiknek meghatározó része az 1992 előtt vérátömlesztésen átesettek csoportját alkotja. 1992 előtt ugyanis nem ismerték a betegséget, nem vizsgálták a vérkészítmények fertőzöttségét, így − a műtéti beavatkozások során végzett vérátömlesztésnél, esetleg vérkészítmények alkalmazásánál vagy művesekezelésnél − a mai betegek többsége önhibájukon kívül fertőződött meg.

„Az előírás szerinti higiénés rendszabályok betartása megfelelő védekezési mód, de fontos, hogy ezeket pontosan, minden beteg esetében betartsuk a kezelések során. Ha egy páciens nem tud róla, hogy Hepatitis C fertőzött, attól még lehet, hogy az, hiszen a betegség akár évekig is lappanghat tünetmentesen. Mindemellett, egyik beteg sem hoz magával friss leletet arról, hogy nincs fertőző betegsége” – mondta Dr. Horváth Gábor, a Budai Hepatológiai Centrum centrumvezető főorvosa.

Nemcsak a fertőződés körülményei, hanem a betegség terjedéséről kialakult tévhitek is fokozott társadalmi előítéletet és félelmet szülnek. A WHO szerint a közvélemény nagy része még mindig úgy tudja, hogy a Hepatitis C közönséges érintkezéssel terjed, ezért gyakori a betegek megbélyegzése, kiközösítése és megkülönböztetése. Ez azonban alaptalan, hiszen a Hepatitis C kizárólag vérrel és testnedvekkel terjed, így például tűhasználattal, testékszer-behelyezéssel, nyállal, szexuális úton vagy anyáról gyermekre is, a betegek jelentős részénél viszont nem határozható meg a fertőzés forrása.
Arról, hogy Ön fokozott kockázatú csoportba tartozik-e, érdeklődjön háziorvosánál vagy a lenti információs források bármelyikén.

A Hepatitis C-ről a következő forrásokból tájékozódhat:
Egészségügyi Világszervezet: http://www.who.int/mediacentre/factsheets/fs164/en/
Vírusus Májbetegek Országos Egyesülete: www.vimor.hu
Országos Betegjogi, Ellátottjogi, Gyermekjogi és Dokumentációs Központ: www.obdk.hu

Hozzászólások Szóljon hozzá!

Ellenőrző kód
Kérjük gépelje be a képen látható karaktereket! *

BejelentkezésRegisztráció
Elfelejtett jelszó

Szakértőink

Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
Szerelmes gondolatok

Milyen gyakran mondja el kedvesének, hogy szereti?


Horoszkóp

Horoszkóp Kos Horoszkóp Bika Horoszkóp Ikrek Horoszkóp Rák
Horoszkóp Oroszlán Horoszkóp Szűz Horoszkóp Mérleg Horoszkóp Skorpió
Horoszkóp Nyilas Horoszkóp Bak Horoszkóp Vízöntő Horoszkóp Halak
Bezár