Hererákos a kétszeres vb- második sznúkeres

Hererákos a kétszeres vb- második sznúkeres

A 33 éves Ali Carterrel június utolsó hetében közölték orvosai, hogy hererákja van, kedden már meg is műtik, majd megkezdik a kemoterápiás kezelését, írja a worldsnooker.com. A diagnózis után ezt üzente rajongóinak: „Remélem, hogy mihamarabb visszatérhetek a sznúkerhez.” Az angol 2003-óta a bélrendszert megtámadó Crohn-betegséggel is küzd, amely miatt 2012-ben visszavonulását fontolgatta.

Sajnos a hererák sokszor a még termékeny korban lévő férfiakat támadja meg, a kemoterápia pedig a legjobban az ivarszervek működését károsítja. A betegség diagnózisa mindig nagy megrázkódtatást jelent, ilyenkor természetesen a gyógyulás elősegítése a legfontosabb szempont. Ugyanakkor érdemes hangsúlyozni, hogy a termékenység a kezelést követően óhatatlanul is károsodni fog, ezért még a kezelés megkezdése előtt fontos gondoskodni arról, hogy lehetőség nyíljon a későbbi gyermekvállalásra. A férfiak esetében ez egyszerűen kivitelezhető, hiszen a spermabankok lehetőséget nyújtanak a minta hosszú időn keresztül történő tárolására, így a gyógyulást követően ezek a férfiak nem lesznek megfosztva attól, hogy a későbbiekben édesapává váljanak. A spermafagyasztást akkor is érdemes megfontolni, ha a gyermekvállalás nem szerepel a tervek között, hiszen sajnos a kemoterápiát követő károsodás a termékenység tekintetében nem visszafordítható, így ezeknek a férfiaknak a későbbiekben nem lesz lehetőségük meggondolni magukat. A gyermek – tudhattuk meg Dr. Vereczkey Attilától, a Versys Clinics Humán Reprodukciós Intézet meddőségi és endoszkópos specialistájától.


Dr. Erdei Edit, a Versys Clinics Humán Reprodukciós Intézet urológus- andrológus specialistája egyetért azzal, hogy a termékeny korban levő hererákos betegek esetén minden képen gondolni kell a termékenység prezervációjára a kemoterápia vagy a sugárterápia megkezdése előtt. Amennyiben kiegészítő képalkotó vizsgálatok készülnek, az azokból adódó sugárterheléseket is figyelembe kell venni. A kemoterápia típusától illetve időtartamától függően a megtermékenyítő képesség súlyosan károsodhat, vagy olyan esetekben, amikor az ondósejttermelő képesség már alapvetően is csökkent, annak teljes elvesztése is bekövetkezhet a kezelés hatására. A szakember szerint a hererák kialakulása viszonylag ritka. Az okok között szerepelhet hereleszállási zavar, esetleg ismétlődő traumák, vagy genetikai eredet. A hererák korai felismerése érdekében a páciensek számára az „önvizsgálata”(a herék megtapintása) gyakori elvégzése ajánlott ellenőrzés céljából. A herében észlelt legkisebb eltérés esetén tanácsos azonnal szakemberhez fordulni. Tudni kell arról is, hogy az időben felfedezett heredaganat kombinált módszerekkel (a daganatos here sebészi eltávolítása, szövettani eredménytől függően kemo- vagy sugárterápia, esetleg mindkettő együttes alkalmazása) tökéletesen gyógyítható. Ezeket a pácienseket célszerű andrológiai szempontból is ellenőrizni, illetve gondozásba venni különös tekintettel a megtermékenyítő képesség további megítélése érdekében.

Forrás: www.versysclinics.com

Hozzászólások Szóljon hozzá!

Ellenőrző kód
Kérjük gépelje be a képen látható karaktereket! *

BejelentkezésRegisztráció
Elfelejtett jelszó

Szakértőink

dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
Szerelmes gondolatok

Milyen gyakran mondja el kedvesének, hogy szereti?


Horoszkóp

Horoszkóp Kos Horoszkóp Bika Horoszkóp Ikrek Horoszkóp Rák
Horoszkóp Oroszlán Horoszkóp Szűz Horoszkóp Mérleg Horoszkóp Skorpió
Horoszkóp Nyilas Horoszkóp Bak Horoszkóp Vízöntő Horoszkóp Halak
Bezár